Жоазиньо: Давам №10 на Йовов, но не и титулярното място

През изминалата есен Жоазиньо доказа, че размерът няма значение. Дребният бразилец бе сред най-добрите футболисти на Левски в първенството и има голяма заслуга отборът да е на първо място. Подценяван от мнозина, нападателят показа характер и измести от титулярния състав любимеца на феновете Ники Димитров. В момента Жоазиньо е на лагер в Кипър заедно със съотборниците си от Левски. Той даде кратко интервю за "7 дни спорт".

Жоазиньо: Давам №10 на Йовов, но не и титулярното място

През изминалата есен Жоазиньо доказа, че размерът няма значение. Дребният бразилец бе сред най-добрите футболисти на Левски в първенството и има голяма заслуга отборът да е на първо място. Подценяван от мнозина, нападателят показа характер и измести от титулярния състав любимеца на феновете Ники Димитров. В момента Жоазиньо е на лагер в Кипър заедно със съотборниците си от Левски. Той даде кратко интервю за "7 дни спорт".

- Жо, как върви подготовката в Кипър?
- До този момент всичко е наред. Чувствам се добре. Работим по два пъти на ден. Изморително е, но точно това ни е работата в Кипър. Трябва да преминем през този етап.
 

- Тренирате с най-издръжливата група. Подготвяхте ли се отделно по време на паузата?
- Да, наистина съм в първа група. Това е добре не само за мен, но и за всички останали играчи, които се намират в нея. Зе Соарес и Живко Миланов също показват отлични физически показатели. В интерес на истината през паузата също тренирах и се подготвях, въпреки че бях във ваканция.
 

- Втора година сте на лагер в Кипър. Доволен ли сте от условията там?
- Естествено, че съм доволен. Условията са прекрасни. Най-вече климатът е много добър за работа. Радвам се, че втора поредна година съм заедно с отбора тук и тренираме здраво.
 

- Доволен ли сте от сезона тази година?
- Засега, да. Харесва ми начинът, по който играя и по който играе Левски, но има още доста неща, които трябва да свършим до края на сезона. Тези усилия, които хвърлихме през есента, няма да бъдат достатъчни, за да станем шампиони. Трябва да подобрим нашата форма и представянето си. Наложително е да се изисква много повече от нас, за да станем шампиони.
 

- Бяхте сред най-добрите играчи през есента, но Левски игра колебливо в повечето мачове. Защо се получи така?
- Благодаря за мнението за играта ми. Вярно е, че изявите ми зависят най-вече от мен, но моите съотборници ми оказаха важна подкрепа. Бързата аклиматизация помогна най-много за доброто ми представяне. В началото на първенството не се беше получила тази сплав от чужденци, млади играчи и опитни футболисти, която проработи в края на сезона.
 

- През лятото Велислав Вуцов искаше да ви махне от Левски. Как се чувствахте тогава?
- В началото той бе негативно настроен към всички бразилци, не само към мен. Отношението беше такова към всички мои сънародници. След лагера в Австрия и изиграните няколко контроли обаче той си промени мнението. Убеди се в нашите качества. Мнението му за нас в края на лагера бе съвсем различно от това, когато започна да работи в Левски.
 

- Вече година сте в отбора. Доказахте ли, че имате място на Герена?
- Всеки един футболист в Левски трябва ежедневно да доказва мястото си тук. Моята игра до момента показва, че се боря за това да съм в отбора. Така трябва да бъде в голям отбор, какъвто е Левски.
 

- Христо Йовов почти сигурно се връща в Левски. Страх ли ви е от конкуренцията?
- Не се притеснявам за мястото си на терена, ако продължа да показвам добро ниво и да давам всичко от себе си. Безспорно Йовов е отличен футболист. Радвам се, че ще пристигне в Левски. При всички положения ще вдигне класата на отбора и ще помогне за осъществяването на нашите основни цели - спечелването на титлата и Купата на България. Най-вече и за участието в груповата фаза на Шампионската лига или Купата на УЕФА.
 

- Ще отстъпите ли фланелката с №10 на Йовов, ако я поиска?
- (Смее се) Няма никакъв проблем, ако това е неговото желание. Номерът, с който играя, не е най-важното нещо. Ще си потърся друг.
 

- В България играят доста бразилци. Защо според вас тук има толкова ваши сънародници?
- От една страна, не е нормално да има толкова бразилци тук. У нас вашето първенство не е толкова популярно. Но като се замисля колко много мои сънародници играят в най-различни страни по света, нормално е да има и в България.
 

- С кои бразилци в България поддържате контакт?
- Мишел, Дуду, Бето, Маркиньс, Ели Маркес, Машадо, Периш. С тях се чувам по-често.
 

- Кой е най-добрият бразилец, който играе в България?
- Трудно ми е да отговоря. Ще посоча тези от нашия отбор - Лусио Вагнер, Зе Соарес, Жеан Карлос. От другите тимове Маркиньос в ЦСКА прави много добро впечатление.
 

- Вие и Зе Соарес успяхте да се наложите в Левски. Защо Жеан Карлос още не може?
- Неговият период на адаптация вече е преминал според мен. Случиха се някои лоши неща - контузии, червени картони. Той не успя да покаже какво може. С амбицията и качествата, които има, през пролетта ще докаже, че заслужава място на терена.
 

- Какво трябва да подобри Левски в играта си през пролетта?
- Засега успяхме да изградим добър колектив. Това е основното, което ни даде предимство пред другите отбори в България. Не е моя работа да коментирам кои компоненти трябва да подобрим. Може би трябва да сме по-постоянни като гости. Това е стар проблем. Във вкъщи излизаме по-мотивирано. Когато гостуваме, сме по-напрегнати, но екипът и колективът са страхотни. Това е добра основа да станем шампиони.
 

- В ЦСКА взимат много нови футболисти. Това притеснява ли ви?
- Правенето на мащабна селекция по средата на сезона е нож с две остриета. От една страна, може да повдигне класата на даден отбор. От друга, ще е нужно време всички тези хора да успеят да се сработят. По-приемливият вариант е да се запази основният състав, като прибавяме един-двама футболисти. Така е в Левски. Феновете не бива да се притесняват, че Левски не е активен на пазара.
 

- Имате ли си приятелка в Бразилия или в България?
- Като млад човек е нормално да имам контакти с хубави момичета. Най-вече в Бразилия, по-малко в София. Аз не излизам толкова много навън. На този етап съм сам, нямам сериозна приятелка.
 

- Допада ли ви животът в България?
- Да, много ми харесва. Всички хора се държат добре с мен.
 

- Кой е най-добрият футболист в света в момента?
- Кристиано Роналдо, Меси и Кака. Иначе в исторически план Зинедин Зидан и старият Роналдо са най-добрите футболисти, които съм гледал.



 

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Актуално

17:30 19/04 БОТЕВ ВР - ЕТЪР 1:0
20:00 19/04 КРУМОВГРАД - СЛАВИЯ
19:30 19/04 Дженоа - Лацио
21:30 19/04 Айнтрахт – Аугсбург
21:45 19/04 Каляри - Ювентус
22:00 19/04 Атлетик Билбао - Гранада
19:45 18/04 Фиорентина - Пилзен 2:0 (прод.)
19:45 18/04 Лил - Астън Вила 2:1 (3:4. д.)
22:00 18/04 Рома - Милан 2:1
22:00 18/04 Аталанта - Ливърпул 0:1
22:00 18/04 Марсилия - Бенфика 1:0 (4:2, д.)
22:00 18/04 Уест Хем - Байер Л 1:1
22:00 18/04 Фенербахче - Олимпиакос 1:0 (2:3, д.)
22:00 18/04 ПАОК - Брюж 0:2
19:00 17/04 ЦСКА - БОТЕВ ПД 0:1
22:00 17/04 Ман Сити - Реал М 1:1 (3:4, д.)
22:00 17/04 Байерн М - Арсенал 1:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки