А група няма нужда от кръжащи вносни балони

Милан Борян има печалния пример на Платини, Бургзорг, Белаид и Да Коща, но пък може да повтори Анисе

А група няма нужда от кръжащи вносни балони
Вратарят Милан Борян напусна шам­пиона Лудогорец и тръгна да преговаря с Литекс. Сърбинът, кой­то е канадски нацио­нал, се помни с 90-те минути на „Анфийлд", когато бе замесен в грандиозния дефанзивен гаф на „зелените" в последните секунди на мача. Тога­ва на старта на историческото уча­стие на „орлите" в групите на Шам­пионската лига и съвсем малко след изравнителния гол на Дани Абало за 1:1 Борян не може да отиграе лошо върната топка от Александър Александров и влезе в краката на Хави Манкийо на края на пеналта. Резултатът беше дуз­па, от която Стивън Джерард нап­рави 2:1 и отърва кожата на Ли­върпул.

Да, Борян бе викнат на пожар след контузията ма втория вратар на лудогорци - Иван Чворович. Да, времето му за адаптация бе ни­щожно малко. Да, топката беше „мъртва" и той бе изключително затруднен, съответно обречен. Но Милан рискува да се превърне в поредния вносен балон, който кръ­жи из водещите клубове на „А" група, като само си прибира зап­латата.

Не толкова отдавна тон даде португалецът Фелипе да Коща. През зимната пауза на сезон 2008/2009 за клиента на сръбкинята Катарина Паунич се разрази война между ЦСКА и Левски. В крайна сметка изрусеният португа­лец бе „отмъкнат" от „сините", кои­то не само прецакаха врага от „Ар­мията", но и станаха шампиони под ръководството на Емил Велев-Кокала (за последен път, засега).

След това се заредиха гастрольори, като най-фрапиращият при­мер бе бразилският съименник на трикратния носител на „Златната топка" и актуален президент на УЕФА - Мишел Платини. Той нап­рави впечатление в Черноморец, отиде в ЦСКА, където блесна още в дебюта си с гол във вратата на Фулъм за Купата на УЕФА, а после се пренесе в Лудогорец и там лъсна неговата неефективност. В Славия имаше леки изригвания, но като цяло мина в графата „из­дънки".

Същото се случи с холанд­ския гражданин Мичел Бургзорг, който не направи нищо в Разград, а след това и в „Овча купел". Пос­ледният пример е роденият във Франция тунизиец Аймен Белаид, който пристигна с фанфари от Локо (Пд) в Левски, където се оказа безполезен. Сега един трансфер в Болтън от втория английски еше­лон - Чемпиъншип, може и да му вдигне малко реномето, но на „Герена" не остави никаква следа (а по-скоро дупка).

От другата страна стои примерът на Абел Анисе. Халфът от Мада­гаскар също като Мишел Платини раздвижи „А" група с екипа на Черноморец. Трансферна сага го прати в ЦСКА, оттам кацна в амбициозния проект на Ботев, за да си намери сигурното топло място в Лудогорец. Навсякъде върши работата си, без особени фоейерверки и до голяма стелен оправдава заплатата си.

Така че пред Борян има два пътя. Ако се вярва обаче на тенденцията, базирана на фактите балонът се надува, за да се спука... 

Иво ТАСЕВ, "Меридиан мач"
Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки