Ирак отстрани Иран след дузпи в един от най-странните мачове

Ирак се класира на полуфинал в турнира за купата на Азия по футбол, след като победи Иран със 7:6 в дузпите на един от най-странните мачове в историята на турнира

Ирак отстрани Иран след дузпи в един от най-странните мачове

Ирак се класира на полуфинал в турнира за купата на Азия по футбол, след като победи Иран със 7:6 в дузпите на един от най-странните мачове в историята на турнира. Следващият съперник на иракчаните, добрали се до равенство 1:1 в редовното време и 3:3 след продълженията, е отборът на Република Корея, който се наложи с 2:0 над Узбекистан в четвъртък. Защитникът Салам Шакир вкара победната дузпа в полза на Ирак, след като Вахид Амири беше пропуснал от бялата точка за съперника.

Мачът обаче далеч не изглеждаше пред такъв завършек при гола на Сердар Азмун в 23-та минута, но неговият съотборник Мердад Полади получи втори жълт картон в заключителните секунди на първото полувреме и Иран трябваше да брани аванса си с човек по-малко. Иракчаните очаквано се възползваха от численото си предимство в 56-та минута, когато изравнителен гол вкара Ахмед Ясин. Той се разписа за втори път в мача във втората минута на първото продължение след пас на Юнис Махмуд, който пък е автор на победния гол от изданието на турнира през 2007 година.

Иранците не се отказаха от победата и се втурнаха в атаки, а това даде резултат в 103-та минута на срещата, когато Мортеза Пуралиганджи надскочи защитниците на Ирак и вкара за 2:2 с глава. Отново той беше в центъра на вниманието само четири минути преди края на второто продължение, но този път в негативен аспект. Пуралиганджи събори в наказателното поле откъсналия се сам срещу вратата Ясер Касим, а Дургам Исмаил се разписа от наказателния удар за 3:2 в полза на Ирак.

И въпреки че повечето зрители вече бяха сигурни в победата на шампионите от 2007 година, Иран отново не се предаде и стигна до ново равенство. Попадението за 3:3 вкара резервата Реза Гошанежад в 118-та минута. След драмата, предшествана от засилване на мерките за сигурността заради напрежението между двете страни, дойде време и за дузпите. Шакир се оказа героят за Ирак, изпращайки своя тим на полуфинал срещу Република Корея. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки