Йовов: От Левски не трябва да се чакат резултати

"Добре е, че Иво Тонев се завърна на "Герена", смята Бижутера

Йовов: От Левски не трябва да се чакат резултати

Бившият спортен директор на Левски Христо Йовов през март 2014 година си тръгна разплакан от "Герена" и заяви, че обстановката там е гнила. Оттогава гледа сините като фен и често може да бъде видян на стадиона. Неведнъж е казвал, че пак ще се завърне при сините. Това време обаче явно още не е дошло.

Г-н Йовов, с какво се занимавате в момента?

- С нищо, почивам си.

Не стана ли твърде дълга почивката ви? Не може да не ви сърбят ръцете за работа...
- Ако се захвана с нещо, то трябва да съм истински полезен, иначе няма смисъл. Няма да се хвърля в нещо "през глава". Трябва да видя смисъл в работата.

Как ви изглежда Левски близо година след като си тръгнахте от "Герена"?
- Изглежда ми, че има много проблеми. Класирането мисля, че показва обективно ситуацията.

Отборът пак има нов треньор - Стойчо Стоев. Смятате ли, че той ще успее начело на сините? Или вече е задължен да успее, защото провалите напоследък са много?
- Отборът трябва да тръгне нагоре. Но всичко е несигурна работа - въпрос е на шанс, на много неща. За да успееш във футбола, трябва
много елементи да се съчетават. Но предполагам, че Стоев u неговият щаб ще успеят. Смятам, че бързо ще се видят резултатите, дано да има такива.

Като спортен директор обичахте да казвате, че Левски се нуждае от треньор с добра визия за играта. Притежава ли такава Стойчо Стоев?
- Трябва да се съобразиш и с футболистите, с които разполагаш. Един треньор преди всичко трябва да види играчите, с които разполага, за да си нагласи тактиката спрямо тях. За такъв кратък период от назначението си Стоев едва ли може да нагласи футболистите и да намери веднага точните изпълнители, които най-много му харесват. Всеки треньор има определена тактика, която най-много обича, но тя зависи и от наличностите в състава. Предполагам, че Стоев предварително е бил запознат с какво се захваща, така че е имал ясна визия какво трябва да направи, за да се получат нещата.

Отборът постигна равенство и победа в първите две контроли в Турция - оптимистичен ли е този старт?
- Изобщо. Това не е критерий Били сме свидетели на много лош подготвителен период и след това отборът се представя на високо ниво в първенството. Или пък обратното. Така че тези контроли са просто средство, за да избистриш състава, да видиш в какво състояние са играчите и от там насетне главните изводи трябва да се вадят по време на първенството.

Търси се нападател, нужен ли е такъв според вас, след като сте запознат с качествата на Домовчийски?
- Хубаво е да има още един нападател, това ще направи конкуренцията по-голяма. Колкото повече добри играчи се привлекат, толкова по-добре ще е за отбора.

Казват, че в криза хората се сплотяват. Ще сработи ли тази фраза и за Левски?
- Трудно може да се постигне обединение без успехи. В България всеки разбира от футбол и все някой намира кусури, Трудно може да стане така. Но има една главна цел - да се спаси Левски, макар че трудно могат да се очакват резултати предвид това, което е на дневен ред. Има обаче привърженици, които не се интересуват от състоянието на клуба, а искат на всяка цена отборът да печели.

Имате покана да влезете в тръст "Синя България". Ще я приемете ли? Идеята е да сте лице на организацията.
- Не мога да коментирам нищо по тази тема. Доста работи трябва да се уточнят и да се срещна с куп хора, да видя какво мислят по въпроса. Това е отговорност и искам да се запозная по-детайлно с нещата, които ще трябва да върша. Искам да разбера какво се изисква от мен. Само да стоиш за лице и да няма никаква полза от теб просто е безсмислено.

Удачен ли ще е моделът няколко човека да дават пари за издръжката на клуба? Или това е твърде широко и разтегливо понятие...
- Когато повече хора дават пари, трябва да се намери точната вакса кой ще определя как се харчат и кой ще ги харчи. Когато има 5-6 човека
трудно могат да се обединят около едно мнение. И е нормално да има грешки. За да не се обвиняват един друг, трябва да се намери
един човек, който да харчи парите по предназначение. Това е много труден начин на управление и според мен засега е невъзможен.

Добре ли е, че Иво Тонев отново се заема с оперативното управление на клуба?
- Със сигурност. Последните успехи, доколкото можем да ги наречем такива - когато Левски се бореше до последния кръг да е шампион и бе на финал за купата, бяха под негово ръководство. След това никой не се е справил по-добре и като го познавам Иво... Той е доста амбициозен човек и ще направи всичко възможно Левски да изглежда по-добре и по-силен.

Какво искате да виждате от отбора през пролетта?
- Мога да се разгранича от мнението на някои фенове в този аспект. Не смятам, че Левски трябва да печели на всяка цена. Съгласен съм дори да се губят точки, но Левски да показва привлекателна игра и възход. Когато се гради стил, успехите рано или късно ще дойдат. Не съм привърженик на разни мимолетни победи и радости. Те са сладки, но когато отборът лъкатуши, много бързо се забравят - още на следващата седмица настроението е на другата крайност. Всички трябва да се концентрират върху това Левски да има облик и върху този облик да се гради и да се привличат попълнения.

Като си тръгвахте преди година, определихте обстановката на "Герена" като "гнила", подобрила ли се е напоследък?
- Нямам представа. Не знам как са нещата вътре в клуба. По това, което чета, разбирам, че най-големият проблем са финансовите затруднения. Но се надявам клубът да се справи и да има по-нормален начин на работа. Това е важно за спортното ръководство.

А какви реално могат да са целите пред отбора в момента?
- На този етап може би класиране в УЕФА чрез спечелване на Купата, макар че ще бъде доста трудно. Поне жребият засега е благоприятен - на четвъртфинал сме с Хасково. Но рано или късно ще трябва да се срещнеш и с добрите отбори и тогава нещата пак ще опрат до класата и качеството в състава.
Бабич: Доволен съм от резултата, но ни трябваше валериан

„Пирин взе много важни три точки срещу Етър“, заяви треньорът на „орлетата“

Светльо Петров: Трудно е, но ще продължа да се боря

"Надежда имаме, но каквото и да говорим сега, това са празни приказки"

Николай Костов определи групата за Славия

Николай Михайлов се завръща в списъка

Костадин Димитров подписва довогорите за довършването на стадионите на Локо Пд и Ботев Пд

Добри новини за двата големи отбора на Пловдив

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки