Министър Кралев: Когато има успехи, бизнесът ще дойде

Ще направим всичко възможно за максимално бързото подписване на договор с ЦСКА за базите

Министър Кралев: Когато има успехи, бизнесът ще дойде

Министърът на спорта Красен Кралев отново обеща да има реформи в начина на финансиране на клубовете, както и да има промяна в училищните часове по Физическо възпитание и спорт. Кралев отново обеща и проблемът с клубните бази, включително и "Българска армия", и Панчарево, да бъдат решени по най-бързия начин.

Влизайки при вас, разгледах портретите на предишните министри. Всеки от тях е оставил някаква следа в годините. Вие с какво искате да бъдете запомнен?

- Аз имам задачи за вършене и не съм мислил по този въпрос. Искам да направя реформа в спорта, за да се върнем към успехите. Това минава през задължително разработване и приемане на нов закон за спорта, тъй като сегашният не отговаря на актуалните потребности. Трябва да направим така, че тези реформи освен с успехи и медали да бъдат свързани и с подобряване на здравето на нацията.

Изготвен ли е вече планът за действие?
- Много е лесно да чакаш спортистите да постигнат успехи и да кажеш, че си си свършил работата. Някои реформи може да не се харесат на всички, но на този етап виждам, че идеите ни се споделят от по-голямата част от народа. Успеем ли да си свършим работата добре, ще се погрижим и за здравето на децата ни, и за правилната подготовка на спортистите ,ни.

За този закон се говори усилено в последните поне 5 години. Какво трябва да се промени, за да се върнат най-вече инвеститорите в спорта?
- След като се говори толкова много, значи промените са належащи. Виждате, че в последните 25 години спортът върви надолу. Има изключения, пикови моменти, но те са плод на индивидуалности и не променят трагичната картина. Спортната инфраструктура е остаряла. Има трудности с финансирането и организирането на цялата система. Не поставим ли основата в училищата, не ни чака нищо добро. Над 60 процента от децата са с гръбначни заболявания. Има зачестяване на затлъстяването и хипертонията при хората под 30 години. Досега третият час по физическо не бе използван правилно. Сега сме направили предложение в проектозакона за предучилищното и училищното образование третият час да може да се води и от треньори. Това ще позволи талантите да се развият и да отидат в клубовете, а останалите да създадат училищни отбори и да се възродят градските първенства.

Това е свързано основно с училищния и масовия спорт...
- Не казвам масовия. Вече за университетите идеята е да им дадем възможност да участват в професионалния спорт. Това ще реши проблема в няколко федерации, особено в колективните спортове. Спомняте си, че студентските тимове по волейбол и баскетбол например бяха боеспособни и равностойни на грандовете преди години. Освен бюджета на Министерството в обшините има съшия обем на средства, които обаче се харчат различно, без да са канализирани. Те трябва да се насочат към масовия спорт. Това трябва да е посоката. Общините да се занимават с масов спорт, клубовете с децата, а федерациите с елита.

За да могат обаче клубовете да се занимават с школите, трябва да има инвеститори. Повечето се оплакват от липса на средства. Как ще върнете спонсорите?
- Когато има успехи, бизнесът сам ще дойде. Законът за спорта трябва да реши проблема с базите. Трябва да се изчистят npoблемите със спортния тотализатор, с лицензиране то и с определянето на това кой може да предлага спортни услуги. Относно привличането на бизнеса сме поръчали доклад от една от най-големите одиторски компании в света, консултирала и организаторите на Олимпиадата в Лондон, която ще направи проучване върху това до какви спестявания в здравеопазването води всеки инвестиран лев от държавата в спорта. Ще проучим всички практики за стимулиране на бизнеса и данъчни преференции в Европа. Има добри примери, които ще бъдат представени на родните законодатели.

Сега сме в период, в който федерациите кандидатстват за средства. Колко от тях ще получат финансиране?
- Няма как България да развива 100 вида спорт. Средствата, които те искат, са два пъти повече, отколкото е нашият бюджет. Разработихме система за промяна на финансирането. До момента имаше проектоолимпийски отбор от 250 души и резерв от 500, които обаче бяха записани без ясен критерий. Това сме го пресекли.

Проектоолимпийският ни отбор ще от около 120 души. Ясни ли са имената им?
- Има ясни критерии и специализирана комисия, която заедно с федерациите ще ги определи. Ще наблюдаваме много внимателно техните резултати и тези 20-30, които показват по-голям потенциал, ще получат допълнително финансиране.

А тези, които се вижда, че постигат резултати?
- Те ще продължат да бъдат подпомагани в рамките на фиксираните суми, защото не се знае дали няма да подобрят постиженията си. Нямаме право да ги лимитираме. Останалите средства ще се разпределят с олимпийски резерв от около 130 младежи и девойки до 23 години, които имат добри резултати на големите първенства при своите възрасти. Отделно се прави група от около 500 души, която ще бъде само от юноши и девойки.

През миналата година имаше категоризация на спортовете. Сега как ще е?
- Различно. Първа група в индивидуалните спортове ще са федерации с 50 и повече клуба и с над 800 картотекирани спортисти. Някои може да нямат сериозни успехи, но са с огромно социално значение. Във втора група са федерациите с по-малко клубове и спортисти. При колективните спортове обръщаме по-голямо внимание заради голямата им значимост. Те също ще получават средства на база броя на клубовете и спортистите. Разработва се програма за финансиране и на клубовете. Знаете, че има много фалшиви отбори, които съществуват само за да гласуват. Това ще бъде прекратено.

Как?
- С пълен мониторинг. Тези клубове няма да бъдат допускани до участие в разпределянето на средствата, финансирането трябва да им се преразглежда на всеки три месеца. Отделно ще има група от методисти, които да следят дали правилно се изпълнява тренировъчният процес, за да установим кои клубове работят добре и кои не.

Какво се случва с новия договор за базите на ЦСКА?
- Не е само базата на ЦСКА на "Българска армия" и Панчарево. Над 90% от спортните бази са общински и не се стопанисват по най-добрия начин. Има клубове, които се грижат добре, други доразрушават.

Какъв е казусът за ЦСКА?
- Министър Нейков им е дал базите за 20 години, като те са задължени да инвестират в тях, без да плащат нито един лев наем. Това очевидно се оказва непосилно за тях и срокът на договора им е къс. Съотношението на инвестициите спрямо продължителността на контракта не удовлетворява собственика им.

Кога обаче ще се случи подписването на този договор за 35+15 години?
- Ще направим всичко възможно това да стане максимално бързо. Постоянно се информирам за етапите, до които са стигнали разговорите между техния и нашия екип. Аналогичен казус имаме и с басейна "Спартак" и с други бази, но това са неща, върху които работим. Знам, че има много фенове и сред журналистите и се проявява постоянен интерес.

През 2012-а всички бяха възторжени, че ЦСКА си е получил базата. Какво се е случило от тогава досега? Как така тогава ЦСКА си получи базите, а сега си ги иска?
- Трябва да сме коректни, като комуникираме, какъв реално е проблемът. Иска се увеличение на срока на договора, ще го получат. Искат отпадане на ангажимента за ежемесечни инвестиции, добре. Не сме спрели да работим по казуса, но и техният екип каза публично, че процедурата ще отнеме известно време.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки