Фелипе Да Коща: Не очаквах този шум около мен

Фелипе Да Коща и сагата около него, в която са преплетени двата най-големи клуба в България – Левски и ЦСКА разбуни духовете във футболната общественост в страната ни. Отново се получи „мила родна картинка” – португалецът първо заигра за ЦСКА, след което дойдоха проблемите с ръководството, решението на Арбитражната комисия за разтрогване на договора и предстоящият контракт с „врага”, тоест Левски. Фелипе днес отлетя за Кипър, където ще се присъедини към подготовката на „сините”, които са на лагер в Агия Напа.

Фелипе Да Коща: Не очаквах този шум около мен

Фелипе Да Коща и сагата около него, в която са преплетени двата най-големи клуба в България – Левски и ЦСКА разбуни духовете във футболната общественост в страната ни. Отново се получи „мила родна картинка” – португалецът първо заигра за ЦСКА, след което дойдоха проблемите с ръководството, решението на Арбитражната комисия за разтрогване на договора и предстоящият контракт с „врага”, тоест Левски. Фелипе днес отлетя за Кипър, където ще се присъедини към подготовката на „сините”, които са на лагер в Агия Напа.


Ето какво каза пред насъбралите сена летище „София”  журналисти Фелипе Да Коща:

 

- Напоследък през тази седмица четох много неща в Интернет, които не са истина, някои журналисти писаха неща, които никога не съм казвал. Това ме ядоса, защото много от написаните неща бяха лъжа.

 

- Каква е истината за теб, за ЦСКА и Левски?

- Какво мога да кажа? Изкарах 5 месеца в ЦСКА, всичко беше ОК и се наслаждавах на времето си в отбора. Надявах се да получа нов договор. Първият път, когато дойдох в ЦСКА подписах договор за една година плюс опция за още 3. Аз се съгласих на тези условия, защото по това време отборът имаше финансови трудности. Казаха ми, че ако играя добре, през декември ще ми предложат нов договор. Те просто искаха да остана още 2 години при същия контракт. Казах: „Добре, ще поддържаме връзка и ще подпишем нов договор”. Върнах се, но нищо не стана. Чаках за нов договор, да ми платят парите за октомври, ноември и декември, а те изобщо не се обадиха. Чаках 10 дена, защото аз харесвам ЦСКА и исках да остана, но те никога не дойдоха с официално предложение. Винаги казваха: „Утре, утре”.

- Колко ти дължаха?

- Не мога да кажа, но бе достатъчно.

 

- Твоят адвокат Иво Ивков каза, че ти дължат половината от парите, които е трябвало да получиш.

- Да, почти толкова.

 

- Бившият ти треньор Димитър Пенев каза: „Няма да плачем за Фелипе, но той ще съжалява”.

- Аз ще съжалявам? Не знам, надявам се да не е така и да правя правилното решение. Почти всичко е договорено и ще подпиша в следващите дни. Ако господин Димитър Пенев мисли така аз уважавам мнението му, той е опитен човек, но имам и свое мнение и мисля, че взимам правилното решение.

 

- Известен си като футболист, който често сменя своите клубове. Защо?

- Напоследък нямам голям късмет с някои неща. Сменям клубове по различни причини, но сега напуснах ЦСКА, защото съм разочарован от директорите на отбора. Те не дойдоха при мен и не ми предложиха нов договор. Докато ги чаках, те купуваха нови играчи от Локо Мездра и Пирин. Те нямаха респект към мен. Аз проявих уважение, като ги чаках, те не ме потърсиха. Аз искам да играя футбол.

 

- ЦСКА ще търси правата си във ФИФА, Страхуваш ли се?

- Не. Имам добър адвокат, той ми обясни правилниците и такива неща. Не се страхувам изобщо.

 

- Ще получаваш много повече пари в Левски, така ли?

- Имам по-добри условия, но първото нещо, което харесвам в Левски е, че всичко се случва бързо. Те говориха с Каталина (Паунич), казаха че са ме гледали и треньорът ме иска. Какво повече може да иска един футболист от това да е желан?

 

- За колко време ще подпишеш?

- Все още не е решено, но ще разбера в следващите дни.

 

- Знаеш ли, че да преминеш от ЦСКА в Левски е като да отидеш от Реал в Барселона?

- Знам, че това са най-големите клубове тук, но ако трябва да бъда честен не очаквах този шум около мен. Аз съм само нормален играч, не очаквах да стане такъв голям въпрос, аз просто искам да играя футбол. ЦСКА не изпълни условията ми и отивам в Левски. Ако бях Кристиано Роналдо, разбирам скандала, но аз съм просто аз.

 

- На каква позиция искаш да играеш в Левски? Отляво има двама добри играчи – Ники Димитров и Жоазиньо.

- По принцип моята позиция е атакуващ халф, но в ЦСКА бях поставен отляво, уважавам това решение, но моята позиция е в центъра.

 

- Значи Левски се е нуждаел от халф, от човек като теб?

- Така мисля, надявам се.

 

- Не се ли страхуваш от феновете на ЦСКА и Левски?

- От феновете на двата отбора?

 

- Да, те са врагове, а ти преминаваш от ЦСКА в Левски. Това е голям скандал за тях.

- В България съм от 5 месеца. Никога не съм имал проблеми с никого. Не очаквам и сега проблеми. Винаги съм уважавал феновете на ЦСКА. Защо ще имат проблем с мен? Надявам се да разбират моята позиция, защото просто преминавам в отбор, който ми предлага по-добри условия. ЦСКА в последните месеци не уважаваше мен и договора ми.

 

- Проблемът е, че идваш от ЦСКА и феновете на Левски ще очакват да си от най-добрите.

- Те могат да очакват много неща. Винаги давам най-доброто от себе си и се надявам да направя само добри неща за отбора.

 

- Кой отбор ще е шампион?

- Надявам се Левски.

 

- Ще помогнеш ли?

- Ще дам най-доброто от себе си.

 

- Предстои и вечното дерби между Левски и ЦСКА? Как ще се чувстваш на терена?

 

- Мисля, че ще бъде на стадиона на ЦСКА, сигурно ще има напрежение, но мисля, че до мача този шум и скандал ще е отшумял и не мисля, че ще е проблем за мен.

 

- Тогава ще започне на ново.

- Не мисля така. Дербито винаги е дерби. Дербито не е само един играч, а е Левски срещу ЦСКА. Не е Да Коща срещу ЦСКА. Ще бъде нормален мач, добър мач и се надявам да спечелим.

 

- Имаше ли оферти от отбори извън България и защо избра България?

- Първо, аз съм щастлив тук от условията да играя добър футбол. Левски е много, много добър отбор, който най-вероятно ще играе в Шампионската лига. Както видях, те са много организирани – добър отбор, добри условия. Какво повече мога да искам? Отбор, който играе всяка година в УЕФА и в Шампионската лига, който най-вероятно ще бъде шампион. Не мога да искам повече.

 

Отделно интервю на Фелипе Да Коща специално за Novsport.com можете да видите в секцията „Видео”.

 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки