Читател на Novsport.com: Стига с експерименти в организирането на спорта у нас

„Крайно време е в България да се извършат кардинални реформи в аматьорския, т.е. в непрофесионалния спорт, без който е невъзможно да се възвърне авторитета на българския елитен спорт”, пише г-н Душков от Бургас

Читател на Novsport.com: Стига с експерименти в организирането на спорта у нас
Буден читател на Novsport.com писа до нашата редакция с надеждата да се активира широка дискусия в обществото относно организацията на спорта у нас. Поводът на Кръстю Душков да пише по този проблем е публикуваното интервю с Министър Кралев на 15 януари т.г. във в-к Преса -"Ще науча спорта да си партнира с бизнеса".
 
„Крайно време е в България да се извършат кардинални реформи в аматьорския, т.е. в непрофесионалния спорт, без който е невъзможно да се възвърне авторитета на българския елитен спорт”, пише г-н Душков от Бургас.
 

Ето неговата позиция, озаглавена: „Стига с експерименти в организирането на спорта у нас”.
 

Всеки нов министър на спорта се захваща с амбициозна програма за възстановяване славата на българския спорт, а резултатите след всеки пореден мандат са все по плачевни, имайки предвид славното ни минало. Защо?
 
Основната причина е в това, че докато икономиката ни се раздържави, то спорта се одържави, с което самодейното, общественото и доброволческото начало в спорта се ликвидира.А заедно с това се разруши иорганизацията на  ешелоните вбългарския спорт.
 
В интервю на Министъра на младежта и спорта, публикувано във в-к „Преса“ на 15 януари т.г., г-н Кралев заявява, че Българските спортни федерации  /БСФ/ ще се занимават с елитния спорт, а спортните клубове /СК/ с детско-юношеския. Уважаеми Господин Министър, това неможе да стане. Как си представяте, ако примерно Вие сте директор на една гимназия във Варна, и Вас ежеседмично Ви занимават по  25 - 30 председатели на СК по различен вид спорт? Тогава Вие или ще си зарежите основните задължения, или ще ги изгоните. Или! ММС неможе да се меси в урочната и извънурочната работа на училищата, тъй като те са друга държавна структура. А в допълнение на това е и обстоятелството, че спортните клубове също не са Ваши структури,а обществени -  на БСФ. Ето защо  намеренията Ви няма как да се осъществят, тъй като липсва именно въпросният самодеен, обществен партньор, за който многократно и по различни поводи е предлагано да се изградят клубове за спорт и здраве /КСЗ/.Последните работят по примерен устав, чрез който се регламентира избора на различните органи и комисии, в които участват както учащи, така и преподаватели.  Аналогично на клубовете в учебните заведения /които не са юридически лица/ за останалото население в районите, селата и т.н. се изграждат КСЗ. Всички КСЗ приемат свои спортни календари, като за участие на представителните им отбори в следващите по ранг първенства, те ги съгласуват със съответни СК.
 
Следващият йерархически етаж на аматьорския спорт е на общинско ниво. В неговата структура участват по желание клубовете, които искат да се асоциират, а по право /задължение/ представители на съответните общински органи, имащи отношения към спорта, както и доказалисе и желаещи представители на бизнеса и изтъкнати спортни деятели. Така изградените  Общински асоциации на аматьорския спорт /ОбААС/ приемат свои програми за развитие на спортовете на територията на съответните общини,  като упражняват свои бюджети, чийто приходи  се формират от
 
рекламна и спонсорска дейност, от общинските бюджети и  от спортния тотализатор, и др.
 
Аналогично на общинските нива, се изгражда и Национална асоциация на аматьорския спорт /НААС/, в управлението на която участват освен представители на ММС, така и от всички заинтересовани обществении държавни структури.
 
Следващата несъстоятелна амбиция на Министър Кралев е намерението  му да научи спорта и бизнеса да си помагат, за което ще има безспорни адмирации, тъй като е благородна. Смелостта ми да опонирам на Г-н Кралев се основава на обстоятелството, че бизнеса има изпреварващо мислене относно начина на „правене на пари“ чрез спорта. Както у нас, така и в целия свят бизнеса се интересува основно от професионалния, от зрелищния  спорт, докато задължението на ММС е главно за създаване на условия  за развитието на аматьорския спорт. Примерите с ФК „Лудогорец“, с професионалния футбол въобще, с бокса, тениса и др.  е достатъчно доказателство.
 
В заключение искам да подкрепя Министъра на ММС, че действително  е необходим  нов Закон за спорта, но с него следва да се  регламентират принципите, че:
държавата и нейните структури създават условия за развитие на спорта, а спортните организации – организират спорта, като двете страни си партнират на всички нива. Едно от задълженията на държавата е и да стимулира бизнеса да подпомага аматьорския спорт.
 
Що се отнася до създаването на асоциацията на аматьорския спорт е необходимо издаване на постановление на МС, чрез което се предлага на обществеността организирането на съответно партньорство. И тъй като разглеждания проблем е твърде дискусионен и достатъчно затлачен, то предлагам  да  се активира широка  дискусия. Нима е необходимо да се убеждаваме, че феномена спорт освен че обединява нацията ни, и влияе осезателно на  националното ни самочувствие, той е и ежедневна тема, която вълнува всички поколения. Ето защо  е необходима дискусияотносно избистряне концепцията  за извършване на реформи в българския спорт.
15.01.2015 г.

Бургас                       Кръстю Душков 

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки