Световните еко ралита стартираха в италианските Алпи (СНИМКИ)

Дедиков и Павлов заеха пето място в генералното класиране и трето в клас осем. За първи път в историята на Световния шампионат за алтернативни горива на FIA се провежда състезание на сняг.

Световните еко ралита стартираха в италианските Алпи (СНИМКИ)

Eco Snow Trophy 2015, което е първият от деветте кръга на еко рали шампионата, бе част от традиционното рали Snow Trophy. Цели 70 автомобила стартираха по 440-километровото трасе, като дванайсет бяха заявени за еко категорията. Сред тях присъстваха десетте най-добри от миналогодишния шампионат, включително и екипажът на Октан Рали Тийм Калин Дедиков/Георги Павлов с Great Wall Voleex C30.

Трите преминавания на отсечката "Гоббера" и прехода през прохода Пасо Роле, които поставиха началото на състезанието в петък вечер, трябваше да затруднят максимално пилотите и техните навигатори. Оказа се обаче, че съботните трасета крият далеч по-големи предизвикателства.

По регламент регистрираните за еко ралито екипажи нямат право да използват състезателни гуми с шипове както всички останали състезатели в надпреварата. Те трябва да разчитат единствено на нормални зимни гуми с размери, предписани от производителя на съответния автомобил. А когато трасетата са изцяло покрити със сняг и лед, когато лъкатушат покрай бездните на Алпите, когато крият изненади след всеки един завой, тези гуми твърде често се оказват недостатъчно подходящи за тежките условия.



Ледените коловози при вторите минавания също затрудниха максимално състезателите, но благодарение на истинските зимни трасета класирането се променяше във всеки един момент, а интригата се запази до последния километър. На финала триумфираха шампионът на Италия Никола Вентура с навигатор четирикратния вицешампион Гуидо Гуерини. Двамата участваха с автомобила на световния шампион Масимо Ливерани Fiat 500 Abarth. На втора позиция завърши победителят от Еко рали Монте Карло 2014 французинът Артур Прусак с Toyota Prius, а Ливерани, който стартира с Alfa Romeo GTV LPG, допълни челната тройка.



Дедиков и Павлов стартираха уверено в състезанието, справиха се без проблеми с трасето и не допуснаха голямо изоставане от лидерите. На финала екипажът на Октан Рали Тийм зае пето място в генералното класиране и трето в клас осем.

"Радвам се, че успяхме да вземем участие в откриващото сезона състезание", заяви Дедиков. "Не знаехме какво точно да очакваме и беше истинско предизвикателство. Имаше няколко напрегнати момента, но като цяло се справихме повече от подобаващо."



"Състезанието беше малко еко и много рали, типично по италиански. Няма как да забравя тези фантастични снежни трасета и уникални автомобили. След нас стартираха бегачки като Lancia 037, Delta Integrale, Toyota Celica GT4 и др. Не знаехме какво да очакваме от нашия автомобил на сняг, но влязохме бързо в ритъм и записахме добро класиране.

"Доста натоварващо състезание, отсечките се повтарят, но всяко минаване е различно, сняг, лед, сухо, на фарове, и няма никакво време за адаптация", допълни Павлов. "Радвам се, че не допуснахме грешки и показахме резултати, близки до тези на водещите отбори."

Хакинен сравни Формула 1 с тенис

На корта Хамилтън би имал предимство, смята бившият пилот

Себастиен Ожие спечели осма титла във WRC след триумф в Рали Монца (ВИДЕО)

Французинът имаше сериозен късмет, след като още в първата отсечка докосна един от бетонните блокове на множеството шикани по виражите на „Монца“

Евънс с минимален аванс пред Ожие на Рали Монца (ВИДЕО)

Трети след първите седем отсечки се движи Тиери Нювил

Автомобилна федерация на България отговори ударно на ММС

Вижте истината, с подпис и печат…

Нювил води със 7 десети на Еванс в Каталуня (ВИДЕО)

Състезанието приключи за Такамото Кацута, който блъсна своя Yaris в крайпътна мантинела

Мартин Чой: Не очаквах подиума, но съм много щастлив и още ме държат емоциите

Българинът отчете най-успешния сезон в кариерата си

Спортът и мачовете по телевизията днес

Вижте неделната програма

ОБЗОР: След първия ден на рали „Стари Столици“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мартин Сурилов и Здравко Здравков над всички след 4-те отсечки в събота

27 екипажа са заявили участие на рали "Стари столици"

Последният кръг от националния шампионат ще се състои на 9 и 10 октомври

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки