Федерацията по лека атлетика подписа договор с Nike

Най-добрите български състезатели ще участват в 46-ото издание на лекоатлетическия турнир "Академик"

Федерацията по лека атлетика подписа договор с Nike
Най-добрите български състезатели ще участват в 46-ото издание на лекоатлетическия турнир "Академик". Традиционната надпревара ще се състои на 11 февруари от 17.30 часа в зала "Добротица" в Добрич.

В програмата са включени 15 дисциплини, от които 9 за мъже - бягане на 60, 200, 400, 800 и 3000 метра, скок дължина, скок височина, троен скок и тласкане на гюле, както и 6 при жените - бягане на 60, 200, 400 метра с препятствия и 1500 метра, троен скок и тласкане на гюле.

"Благодарности към клуб "Академик", който крепи традициите на този може би най-стар турнир в зала. Важното е, че без прекъсване този турнир продължава. Сега ще бъде в Добрич и може би още една година, но след това вероятно ще бъде в друг град", каза президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Заявки са подали водещите български състезатели, сред които Георги Иванов, Ваня Стамболова, Инна Ефтимова, Силвия Дънекова, Адриана Бънова, Радослава Мавродиева и други. За пръв път в надпреварата ще се проведе дисциплината 400 метра за препятствия за жени, в която ще стартира Ваня Стамболова. Все още не е сигурно дали в надпреварата ще има и участници от Македония.

Заявки се приемат до 10-и февруари. Призьорите в отделните дисциплини ще получат купи и медали. Турнирът "Академик" е първото състезание за сезона в България в зала. След него на 14 и 15 февруари в Добрич ще се проведе държавното първенство, а на 21 февруари в Истанбул е Балканиадата по лека атлетика. Европейското първенство в зала е от 5 до 8 март в Прага (Чехия).

Добромир Карамаринов добави, че се надява новата зала в Бургас да бъде завършена през есента на 2016-а година, а от 2017-а в нея да се провеждат турнири на закрито. До вече има организационен комитет, който работи за домакинство на сериозен международен турнир през 2017-а година. Карамаринов разкри още, че БФЛА е подписала договор за две плюс днес години с американския концерн на спортна екипировка "Найк".

"Договорът вече е факт. Екипировката е в нашия склад и всички гарнитури на националните отбори ще бъдат с нови екипи. Те ще бъдат показани още на Балканиадата. За нас е гордост, че компания като "Найк" ще ни сътрудничи", добави президентът на БФЛА.

Националните отбор от седмица е на лагер в Добрич. Относно зала "Фестивална" Карамаринов каза, че има уверение от спортното министерство за реконструкцията й. Дори тя да бъде направена в скоро време залата ще бъде само тренировъчна за състезателите от София, тъй като не може да се сравнява с тази в Бургас.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки