Ново злато! Сани Жекова триумфира на Универсиада 2015

Българката отвя конкуренцията в сноубордкроса в Сиера Невада

Ново злато! Сани Жекова триумфира на Универсиада 2015

Българската звезда в сноуборда Александра Жекова спечели титлата в бордъркроса на Зимната Универсиада в Сиера Невада(Исп). Сани стигна до последния старт с победи на 1/4-финала и на полуфинала, преди това даде най-добри времена и в двете квалификации за директните елиминации. В големия финал тя се наложи над Хло Треспо(Фр), която взе среброто, бронзът остана за Симона Симона Милер от Швейцария.

Това е второ злато за България на Световните студентски игри, с което страната ни записва 100 процентна успеваемост: две титли от двама участници. Преди 10 дни Владимир Зографски спечели в Осърбле злато в ски-скока от Зимна универсиада 2015. За първи път в историята световните студентски игри са с поделено домакинство в две държави: Словакия и Испания.

С  два златни медала от двама участника България заема 8-о място във временното класиране по нации.

„Поздравявам Жекова за големия успех и й благодаря за поредното престижно отличие за България в историята на Универсиадите, - заяви президентът на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров. – Златните медали обаче показват, че студентският спорт у нас има много по-голям потенциал, стига отговорните фактори в държавата да подкрепят нашите усилия да предоставим повече възможности за спорт на младите. Надявам се сега институциите да заделят повече внимание и средства за физическата активност на студентите. Тези инвестиции се възвръщат многократно в бъдеще“, обяви Джуров.

Българското участие на Универсиада 2015 ще завърши с представянето на сноубордиста Радослав Янков и скиора алпиец Георги Нушев, техните стартове са следващата седмица. Янков ще участва в паралелния гигантски слалом, а Нушев в слаломите. Радослав и неговият треньор Георги Атанасов Джоко в момента са за два старта през уикенда в Германия и ще пристигнат в Сиера Невада в неделя. Паралелният гигантски слалом в сноуборда е на 10 февруари, вторник с квалификации от 10.45 ч. и финал от 14.30 ч. Скиорът алпиец Георги Нушев ще стартира само в техничните дисциплини. Гигантският слалом е на 12 февруари с двата манша от 11 и от 14 ч., а слаломът е в последния ден на Универсиадата – 14 февруари, събота, с двете спускания от 11 и от 15 ч. Всички часове са българско време.

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки