Херо за Гонзо: При него има голямо разминаване между думи и дела

„Аз се боря за чест и достойнство през целия си живот”

Херо за Гонзо: При него има голямо разминаване между думи и дела

Димитър Димитров наруши дългото си мълчание, след като на 18 декември миналата година обяви, че няма да поеме Левски. Сега Херо обясни отново причините за решението си, като този път извади на бял свят и някои премълчавани досега истини. Доста от тях са твърде смущаващи. Провокиран от зачестилите напоследък атаки към него от страна на спортния директор на „сините” Георги Иванов, Димитров отново посочи самия Гонзо като главен виновник за проваленото му идване на "Герена".

„За мен две истини не могат да съществуват. Истината е само една, не може да има втора. Това е въпрос на разсъждение. Аз съм озадачен, че след като минаха два месеца от пресконференцията, която дадох и изказах своите доводи, отново се захваща тази тема и се казват маса неистини, които мен крайно ме обиждат и ме засягат. Всеки човек има достойнство и когато говорим, даже в мръсотията, трябва да има някакви граници и морал, а според мен Георги прекрачи тези граници.”

За Гонзо, който неотдавна нарече Херо страхливец:

„Във всичко мога да бъда упрекван, но точно със страхливец – едва ли. Аз съм го доказал през годините. С поведението и с работата си, а едва ли може да се нарече един страхливец, който е минал през ада на живота. Толкова тежки неща съм преживял и продължавам да ги боря. Не виждам как мога да бъда наречен с толкова обидна квалификация. За мен тези думи остават на съвестта на Георги. Аз никога не съм бил страхливец и няма да бъда.”

За думите на Гонзо, че докато той е директор, Херо няма да стъпи на „Герена”:

„Вече нищо не ме изненадва. В тези няколко месеца, в които се опитвахме да работим заедно, разбрах, че Георги е човек, при когото има доста голямо разминаване между думи и дела. С такива обидни квалификации, най-малкото възрастта и това, че съм му бил треньор, че сме имали общи успехи, не му отива. Видях и другото лице на Георги, никога не съм очаквал такива обиди и точно заради това ме заболя. Аз съм говорил за много неща, но не съм си позволил нито една обидна квалификация към този човек, а той направи толкова лоши изказвания към мен, които малко или много ме огорчават”, каза Херо в ефира на ТВ7.

„Аз бях поканен в края на август, след като минаха три кръга и той (Гонзо) освободи Мурсия. Тогава му казах на Гонзо, че искам да гледам мача с Берое и му казах, че след това ще реша. Впоследствие му казах, че не приемам тезата, че селекцията ще се прави от ръководството, а не от треньора, защото наставниците се сменят толкова често. Това беше първото огромно различие между нас. Имах големи резерви към тогавашната селекция. Моето желание бе да направя нужната селекция, спрямо способностите на клуба разбира се. Моето желание бе да направя аз селекцията и след Нова година да започна с клуба. Левски беше в правото си да откаже и тогава нещата щяха да са ясни още от началото. Разбрахме се аз да направя селекцията и да започна от януари. След мача с Литекс, те загубиха, той ми каза, че високопоставени личности са настояли „треньора хикс” си да стане наставник на Левски. Тогава той ме извика на разговор, а аз отвърнах, че моите изисквания не могат да бъдат променяни. Той ми каза, че тогава уговорката може да отпадне. Аз казах, че няма проблем, но си държа на моите изисквания. Оттогава той не ме е канил. Хвърлих много работа по селекцията, но дойде един момент, в който усетих, че нещата са доста различни и отношенията са доста студени. Усещането ми беше, че аз съм нежелан от Левски, най-вече от Георги Иванов.”

Кои са били тези високопоставени личности и има ли нещо изказването на премиера Бойко Борисов преди време, че Стойчо Стоев е свободен и може да стане треньор на Левски:

„Тук ще премълча, не искам да говоря по тази тема. Вие сте интелигентни и можете сами да разберете каква е истината.”

За списъка с трансферни цели, отричан от Иванов, Херо каза, че за съществуването му има и свидетели, които ще подкрепят думите му:

„За всяка една позиция бях набелязал по пет-шест играча. Казах им да направят дискове и да ги гледат. Нищо не са гледали, трудът ми отиде напразно. И това, че тези играчи са стрували пари, са глупости. Бях поел ангажимент Левски да не плати и една стотинка и така щеше да стане.”

За Гонзо:

„Нямам желание да работя с човек, който в отношенията си с мен е некоректен. Много примери мога да дам. Основното, което беше, бе концепционалното различие между нас. Той твърди, че е изградил прекрасен колектив, страхотен отбор. Даже си позволи да каже, че съжалява защо не е взел отбора от първия кръг. Еми тогава защо просто не остане треньор той?! Преди мача с Лудогорец е казал на момчетата: „Дайте да спечелим и Херо няма да дойде, че ще ви изгони половината". Това ми го каза човек от кухнята на клуба. Когато исках да разговарям с Георги Иванов, аз четях определни журналисти, защото ние нямахме връзка между нас.”

За квартирата на Херо в София:

„Поредната лъжа. Аз отидох да си търся сам квартира още януари месец. Никой не ми е предлагал квартира от октомври. След като почнах да търся квартира, в един момент администраторът ме попита дали мога да взема квартирата от първи февруари, че ние през януари ще сме на лагер, за да не хабим излишни средства. Не знам кой и къде ми е взел квартира октомври месец.”

За срещата между Тодор Батков, Георги Иванов и него:

„Аз имах среща преди това с Тодор Батков преди това, но ми се обади Гонзо и ми каза, че първо ще се видим с него и с Иво Тонев, а после заедно ще отидем при г-н Батков. Самият Батков обаче ми се обади и каза, че ще има таква среща и той дойде при мен. Аз бях на Царско село. Вечерта вече бях взел крайното решение, защото бях изключително обиден от отношението към мен. Три дни бях там и никой нищо не ми каза какво да прави. Разбирах от вестниците кои футболисти ще освобождават. Бях готов и на компромиси, но усетих, че съм нежелан и съм нежелан.”

После Херо разказа със сълзи в очите затова как е научил от приятел, че Гонзо е разпитвал за качествата на Амари и Жужу.

„Това страшно ме обиди, защото аз познавам отлично двамата и казах нека вземат Жужу на моя отговорност, независимо, че е в по-лошо кондиционно състояние. Все пак го продадохме за 6 милиона. В крайна сметка бе взе Амари и сега той бе освободен. Какво да си мисля аз? Мен това адски ме обиди и озадачи. Кой освобождава футболисти, които на мен може да ми трябват? След като Емил Нину е бил наблюдаван от дълго време, аз питам кой е правил селекцията зад гърба ми? Няма смисъл да рабоят с човек, който ме лъже, защото той ми бе казал, че няма да дойде на срещата, понеже трябва да пътува за Пловдив. После разбрах, че той дори не е ходил до Пловдив. Бях изненадан, когато след един мач Георги каза, че аз мога да не стана треньор, защото не е сигурен, че Левски ще успее да изпълни изискванията ми. Той дори не бе говорил с мен и нямаше как да знае дали аз ще отида там, дори и да не изпълнят тези усилия.”

„Много хора бъркат обичта с отговорността. Какво предпочитате, един човек, който казва, че обича много Левски, но няма резултати или пък един чужденец, който прави силен отбор и връща публиката на стадиона. Аз бих предпочел втория вариант. За мен е много по-важно да свърша някаква работа, а не да кажа колко обичам Левски. Аз не исках на всяка цена да дойда в Левски. Аз исках да се боря за шампионската титла, не бих приел никакъв друг резултат.”

Дали би се върнал на „Герена” някой ден, въпреки изказването на Георги Иванов, че докато той е директор, Херо няма да бъде там.

„Щом той е казал така. Аз мисля, че той е вечен там.”

За Левски:

„Исках да бъда коректен към Левски. Аз се боря за чест и достойнство през целия си живот. Загубих цяла година, имах редица оферти. Георги каза, че си бил загубил времето с мен, а не пита дали аз не съм загубил времето си с него. Но както и да е, за мен Левски е по-важен и аз оставям нещата така.”

За Ботев (Пловдив):

„Искам да кажа истината и за Ботев, защото и там ме упрекват, че съм предпочел парите на Ботев. Ако беше така щях да остана там, а не да напусна. Истината е, че там бях поканен много по-рано, бях водил разговори с Цветан Василев, а и се борех за една друга кауза – да помогна на Черноморец. Василев ми каза, че ако приема офертата, ще помогне на Черноморец и затова се съгласих. Но усетих, че ме гласят да поема поста на Станимир Стоилов. И затова казах на президента Иван Джиджев, че ако Мъри си замина и аз си тръгвам на секундата. За да не остане впечатление, че съм бутнал стола на Мъри. Аз държа на приятелството си. А някои даже казаха, че съм знаел какво ще се случи с КТБ. Да не съм баба Ванга. Напуснах заради определени принципи. Това го направи и като бях главен мениджър на националния отбор. Христо Стоичков като си тръгна за Селта и аз напуснах.”

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки