Баку инвестира 1 млрд. евро в първите Европейски игри

България със 109 квоти досега

Баку инвестира 1 млрд. евро в първите Европейски игри
„Баку е напълно готов да организира първите Европейски игри“ - това обяви президентът на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Партик Хики при последната си визита в азербайджанската столица. Ирландецът бе част от делегацията, която инспектира подготовката на града за предстоящите през лятото състезания. „Домакините са свършили огромна работа, което показва, че са отдадени на тази мисия и е сигурен знак, че спортисти и зрители ще останат доволни от условията и съоръженията. Убеден съм, че Баку 2015 ще бъде един перфектен старт на проекта Европейски игри“, заяви Хики.

Азербайджан ще зададе бъдещия модел

Освен многото срещи с домакините, членовете на Координационната комисия на ЕОС посетиха част от най-важните спортни обекти: Стрелковия център, Велопарк Маунтинбайк, Арена „Гейдар Алиев", Парка на Игрите. Председателят на Комисията Спирос Капралос смята, че предстоящият форум в Баку ще бъде иновативен и на практика ще зададе стандарта, модела за бъдещето на тези състезания“, смята Капралос.

Министър на младежта и спорта на Азербайджан и изпълнителен директор на Оргкомитета Азар Рахимов увери, че местните хора ще направят всичко възможно за да може Игрите да се превърнат в тържество на спорта и приятелството за целия континент. За безупречната организация и качеството на съоръженията едва ли някои се съмнява, след като бюджетът на Игрите е близо 1 милиард евро.

България със 109 квоти досега

България има спечелени до момента 109 квоти за Баку 2015. Международната федерация по борба реши Игрите да заменят европейските първенства в трите стила и така нашите ще имат представители в общо 23 категории. В Азербайджан изпращаме и двата си национални отбори по волейбол - мъжки и женски с по 14 състезатели. Спортната гимнастика заслужи досега 6 квоти, а художествената - 8. Другите спортове, в които със сигурност ще имаме представители са бокс (11), плуване (8), скокове във вода (2), триатлон (1), фехтовка (2), кану-каяк (4), спортна стрелба (5), акробатика (2), батут (1), колоездене(2) и самбо (6). Очаква се визите ни до края на месец май да се увеличат до кота 150.

Баку 2015 ще определя визи за Рио 2016


Първите европейски игри ще се състоят от 12 до 28 юни 2015 г. в Баку. Състезанията са в 20 спорта, 16 от които олимпийски. В 11 спорта ще се разпределят квоти за Олимпиадата в Рио 2016: стрелба с  лък, лека атлетика, бокс, колоездене, стрелба, плуване, тенис на маса, таекуондо, триатлон, волейбол и борба.

Игрите ще бъдат веднъж на 4 години. Те са собственост и се ръководят от Европейските олимпийски комитети. Очаква се в Баку да участват повече от 6000 спортисти, които ще бъдат селектирани и ръководени от техните Национални олимпийски комитети (НОК).
Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки