Започва кинопанорама в Банско на най-добрите филми за ски и сноуборд

Входът за прожекциите на зимното кино в пиринския курорт е свободен

Започва кинопанорама в Банско на най-добрите филми за ски и сноуборд

От днес в четири поредни вечери от 18:00 часа в киносалона на Посетителския информационен център в Банско ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд - олимпийски спускания, фрийрайд, бързи ски и смразяващи линии.

Това съобщиха организаторите от сдружението "Международен фестивал на планинарския филм" и община Банско. Кинопанорама "SNOW CINEMA - филми за ски и сноуборд", осъществена с подкрепата и на спомоществуватели, е техният подарък за любителите на киното и белите спортове в навечерието на стартовете за Световната купа по ски - алпийски дисциплини за жени, на които Банско е домакин на 27 и 28 февруари и 1 март 2015 г.

Входът за прожекциите на зимното кино в пиринския курорт е свободен. Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри, до къде се простират възможностите и рисковете - това ще разберат посетителите на тази първа зимна кинопанорама в Банско от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда.

След официалното откриване тази вечер в 18:00 часа зрителите в киносалона на Посетителския информационен център в курортния град ще видят най-напред филма от Франция на Варек Арно и Йохан Сивел "RideUp или загубени в облаците".

Лентата разказва за скиори и сноубордисти, които търсят нови измерения в общуването с планината, и за стремежа им да достигнат границата на своите възможности, да постигнат пълно сливане със заобикалящия ги свят.

Довечера ще бъде прожекцията и на 82-минутната лента "Съзряване" от Канада на Дейв Мосъп и Ерик Крослънд - филм за съзряването за най-голямото предизвикателство, за това, че смелостта да поемеш най-големия риск и издръжливостта са необходими условия за постигане на поставената цел.

С великолепни кадри и невероятни техники авторите разказват истории, в които изчезват границите между мечтата и действителността. На фона на величествени пейзажи от Аляска, Боливия, Хималаите и други непристъпни къчета от нашата планета се търси отговор на въпроса: как се постига баланс между риска и удовлетворението, откъде черпим вдъхновение, за да се изправяме пред предизвикателствата и какво научаваме чрез преодоляването им по пътя към целта.

Първата вечер ще завърши с прожекцията на филма "С крила на краката" от Швейцария. Фулвио Мариани, Джон Фолкинър и Паоло Таси посвещават този филм на карането на телемарк-ски в едни от най-красивите планини на Земята - в Патагония, Ливан, Доломитите, Кашмир.

Програмата на кинопанорамата включва и изключително ценните филми "Олимпийските звезди - филми за шампиони", съставена от фондовете на най-големия по рода си в света Музей на планините в Торино, съобщиха организаторите. Филмът "Снежна афера" от 1972 г. е с участието на легенарния французин Жан-Клод Кили - трикратен шампион /спускане, слалом и гигантски слалом/ от зимните олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г., с огромен принос в развитието на ски-техниката.

Зрителите ще имат възможност да видят филм и за друга легенда - Лео Гасперл, най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини.

Любопитно е, че част от героите на филмите са били и в България като гости на международния фестивал на планинарския филм "Банскофилмфест", допълват организаторите. Това са скиорът Густаво Тьони /гост през 2007 г./, който е герой във филма "Една стотна от секундата", чаровната сноубордистка Жералдин Фаснахт, гостувала в Банско през 2013 и 2014 г., която зрителите ще видят сега в лентата "Високият път на стръмните върхове", и рекордьорът по бързи ски Симоне Оригоне - гост на "Банскофилмфест-2013", герой на филма "Граница на скоростта".

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки