Мондиал 2022 може да е 28 дни и да завърши малко преди Коледа

Водещите европейски клубове няма да получат компенсация за това, че трябва да пуснат футболистите си по средата на сезона

Мондиал 2022 може да е 28 дни и да завърши малко преди Коледа

Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година може да бъде съкратено до 28 дни, съобщи генералният секретар на ФИФА Жером Валке. Това е било обсъдено на среща на ръководството на централата в Доха. Окончателното решение ще бъде взето на заседание на Изпълнителкома на ФИФА в Цюрих на 19 и 20 март. На този етап се планира Мондиал 2022 в арабската страна да започне на 26 ноември, а финалът да бъде на 23 декември.

 

Съкращаването на надпреварата с 4 дни в сравнение с обичайното е заради искане на водещите европейски клубове. Те обаче няма да получат компенсация за това, че трябва да пуснат футболистите си по средата на сезона, за да играят на световното първенство, категорично заяви Валке.

 

Искането за подобни компенсации бе лансирано от президента на Байерн (Мюнхен) Карл-Хайнц Румениге и бе подкрепено от доста от най-силните отбори на Стария континент. Изглеждащото все по-вероятно преместване на първенството в края на есента, а не както е обичайно през юни и юли, ще доведе до значителни промени във футболния календар. Една от тях се очаква да бъде преместването на купата на Африканските нации за юни 2023 година. Към момента тя е планирана за януари и февруари същата година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки