Берба прави неща, които простосмъртните не сънуват

Няма смисъл да освиркваш Бербатов, защо то това е равносилно да освиркваш любимия си десерт, пише "Гардиън"

Берба прави неща, които простосмъртните не сънуват
Има нещо странно не­точно, когато пред­ставянето на Дими­тър Бербатов срещу Арсенал се описва като „връщането на годи­ни назад". Българинът сега е на 34 години и избра да смени гелосаната си прическа за сметка на военната си подстрижка, но той продължава да си е същият прекрасен футболист, който е спосо­бен във всеки един момент да извади душичката на бранителя пред него. Има ли значение, че си изгубил част от скоростта си, след като никога не си разчитал на нея?!

С наближаването на фи­нала за Купата на лигата в неделя няма как да не хвърлим поглед към последния триумф на Тотнъм в турнира през 2008 година, когато Бербатов бе водеща фигура в онази експанзивна, но чуплива формация на Хуанде Рамос. Жалко е, че той си тръгна със скандал от Тотнъм, но само какъв футболист бе­ше! Грандиозен. Понякога той е най-големят кошмар за треньорите заради лени­вия си стил и скоростта на охлюв, футболист, който се оживява само когато топка­та е на 2 метра от него. Бербатов може никога да не печели единоборства, но може да печели мачове. И обикновено го прави по някакъв специален начин.

Той има всичко, от което един играч се нуждае, за да се превърне в любимец на феновете. Голове, техни­ка, може да прави величес­твени неща, да забавлява, да кара защитници на про­тивника да изглеждат глу­паво.

Неговото първо докосва­не е като глътка свежа сту­дена вода при отваряне на очите след тежък махмур­лук. Той има излъчване на човек, който си мисли, че всичко, което е около него, му принадлежи. Топката е създадена, за да е галена от него. Стадионите също му принадлежат. Как само би дузпата сре­щу Челси през 2008 година! Можеше да му сложите превръзка на очите, да го завъртите 100 пъти и да го поставите пред топката и той пак щеше да я вкара. Той прави неща, които ние простосмъртните дори не може да си помислим, че са възможни във футбола.

Неговата класа е вечна. Както написа Барни Роуни в „Гардиън", няма смисъл да освиркваш Бербатов, защо то това е равносилно да освиркваш любимия си десерт. И той е безкрайно прав. Играчи като Бербатов се появяват веднъж на поко­ление. Страхотно е, че той продължава да е под свет­лината на прожекторите.

Том Хейуърд, www.thetottenhamway.com
Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки