Ливърпул би шампиона с два красиви гола на „Анфийлд” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Манчестър Сити падна с 1:2 и остана на 5 т. зад лидера Челси

Ливърпул би шампиона с два красиви гола на „Анфийлд” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ливърпул победи с 2:1 у дома английския шампион Манчестър Сити в мач от XXVII кръг на Висшата лига.

Мърсисайдци спечелиха с два красиви гола, дело на Джордън Хендерсън и Фелипе Коутиньо, докато точен за „гражданите” бе Един Джеко. Две попадения на Адам Лалана пък бяха отменени заради засада, а Серхио Агуеро нацели гредата преди почивката.

Домакините започнаха без типичен нападател, тъй като Даниел Стъридж и Марио Балотели седнаха на пейката, докато гостите стартираха с двама в атака.



Срещата стартира вихрено и още в началото Коутиньо изведе Адам Лалана между централните бранители, но бившият капитан на Саутхемптън стреля в обсега на Джо Харт и последният спаси.

Секунди след това Лалана вкара изключително красив гол от малък ъгъл, но попадението бе отменено заради засада.



В 10-ата минута обаче Джордън Хендерсън показа, че почивката за мача с Бешикташ от ЛЕ му е подействала благотворно. Новият капитан на Ливърпул блесна със страхотен гол, негов трети за сезона, а асистент за трети пореден път му бе Рахим Стърлинг.




Гостите отговориха само две минути по-късно, когато Давид Силва изведе Серхио Агуеро сам срещу Симон Миньоле и аржентинецът стреля опасно по диагонала от движение, но топката срещна гредата.

Спиращото дъха темпо продължи със силен, но неточен шут на Коутиньо отдалеч, след което домакините намалиха оборотите. В 20-ата минута „червените” опитаха скоростна контра, но Венсан Компани я спря с чудесна намеса. След това Алберто Морено завърши една многоходова акция с добър пробив, но разочароващ изстрел. В 22-ата минута пък Стърлинг надигра с лекота Мангала  в пеналта и центрира прострелно, но нямаше кой да засече.

Отговорът на Манчестър Сити дойде в 25-ата минута и бе даден, както обикновено, от Серхио Агуеро. Аржентинецът получи топката от Давид Силва пред пеналта и я задържа, докато не събра четирима в червено около себе си, а после я пусна към вече свободния Един Джеко.
Партньорът му в атака показа класа и с точен шут в далечния ъгъл възстанови статуквото със своя гол №50 във Висшата лига – 1:1.




В 35-ата минута Лазар Маркович копна за Адам Лалана и британецът стреля в обратния ъгъл, но топката мина на сантиметри от вратата.
След това чистите положения липсваха за кратко, но две минути преди края на първите 45 Фелипе Коутиньо опита отново да порази целта с далечен шут, ала стреля право в ръцете на Джо Харт.    

В единствената минута добавено време на полувремето пък Коутиньо изведе Лалана и той технично освободи Стърлинг в пеналта. Последният обаче се засуети за кратко, а после в удара му нямаше достатъчно сила и Харт улови.

Така двата отбора се оттеглиха на залужена почивка при равенство – 1:1. В 25-ата секунда след паузата пък Сабалета сложи топката на главата на Серхио Агуеро, но ударът на последния отблизо мина застрашително над гредата.

В 51-ата минута Лалана центрира отлично към Стърглин, но той бе блокиран от Сабалета в последния миг. В 54-ата пък втори гол на Адам Лалана в срещата беше отменен заради засада.

Впоследствие темпото на игра спадна значително и всеки от двата отбора разчиташе на преса в средата на терена, но там по-често топката бе притежание на Ливърпул. Затова и Мануел Пелегрини реши да извади голмайстора Един Джеко за сметка на халфа Джеймс Милнър. Дъждът се усили и паралелно с това скоростта на игра се понижи.

Четвърт час преди края обаче Фелипе Коутиньо показа, че до почивката е настроивал мерника си и вкара гол, подобен на онзи срещу Саутхемптън преди седмица. Асистенцията бе отново на Стърлинг, негова седма за сезона, но далеч по-атрактивен бе ударът на бразилеца за петото му попадение през кампанията.



В 78-ата минута Агуеро задържа топката в пеналта и стреля добре по диагонала, но не бе достатъчно точен. В 87-ата пък появилият се като резерва Даниел Стъридж получи отличен шанс да се разпише, след като Хендерсън отне една топка, но шутът на нападателя профуча покрай гредата.

Пропускът можеше да бъде наказан в последната минута на редовното време, когато Давид Силва стреля над целта от удобна ситуация.

В крайна сметка обаче Ливърпул взе трите точки и затвърди становището, че е в най-добра форма на Острова през последните няколко месеца. Манчестър Сити пък не можа да направи първия си дубъл над съперника от 78 години насам, нито пък да продължи серията си от шест шампионатни мача срещу „червените” с вкарани минимум два гола в тях.

„Гражданите” продължават да изостават с 5 т. от Челси, но лидерите имат и мач по-малко от тях. Те са с 55, докато Ливърпул вече има 48 и измества от петото място Саутхемптън.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки