Челси сломи Тотнъм с 2:0 и ликува с трофей на "Уембли" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гол на капитана Джон Тери и автогол на Кайл Уокър донесоха първи трофей за Жозе Моуриньо след завръщането му в Челси

Челси сломи Тотнъм с 2:0 и ликува с трофей на "Уембли" (ВИДЕО+СНИМКИ)
Челси грабна първия трофей в Англия за сезона след успех с 2:0 над Тотнъм в изцяло лондонския финал в турнира за „Кепитъл Уан Къп”. Капитанът Джон Тери се разписа в края на първата част след статично положения, а Кайл Уокър си вкара автогол след рикошет при удар на Диего Коща в началото на втората част.

55-ият финал за Купата на Лигата (Кепитъл Уан Къп) бе повторение на финалния мач от 2008 година, когато Тотнъм спечели с 2:1. Днес обаче Челси спечели впечатляващия 13-и от общо 17 изиграни финала за тима в ерата Абрамович. Жозе Моуриньо пък продължава да е истински терминатор в мачове за трофеи и още няма загубен финал в своята кариера. За Специалния това е първи трофей след завръщането му на „Стамфорд Бридж”.

„Сините” имаха да си връщат на Тотнъм за загубата с 3:5 на „Уайт Харт Лейн” във Висшата лига и взеха своя реванш, гарниран с трофей. Жозе Моуриньо отново бе заложил няколко тактически капана, като изненада всички специалисти и постави бранителя Курт Зума в ролята на опорен халф до Рамирес в центъра. Петър Чех пазеше на вратата на мястото на Тибо Куртоа, който никога в своята кариера не е участвал в официален мач, който се е решил след дузпи.



Маурисио Почетино направи 6 промени спрямо състава, който излетя от Лига Европа след загубата във Флоренция в четвъртък вечер. Защитниците на Челси пък опитаха рано да повторят случилото се в Париж, когато сами комбинираха и вкараха на ПСЖ в Шампионска лига – Иванович центрира за Кейхил, но Уго Лорис успя да избие топката.

Кристиян Ериксен бе ключовият играч за „шпорите”, а в 10-ата минута силен изстрел на датчанина матира Чех, но срещна напречната греда.
Челси разчиташе на контраатаки и най-вече залагаше на скоростта на Еден Азар с топка в крака.

Диего Коща доказа противоречивата си репутация и в 29-ата минута докато владееше топката уж без да иска удари леко в лицето Бенталеб. Младият алжирски халф реагира бурно и опита саморазправа с Коща и се наложи съдията Антъни Тейлър да ги разделя. Играта бе подновена бързо и Уокър веднага фаулира Коща, после и Ерик Дайър фаулира нападателя и видя жълт картон.

Тези разправии около испанския национал, който е родом от Бразилия, сякаш притъпиха бдителността на Тотнъм спрямо останалите играчи на Челси и това бе наказано. В 45-ата минута Вилиян центрира от пряк свободен удар, топката отскочи от гърдите на Дайър и се оказа на крака на Джон Тери, който отблизо простреля мрежата за 1:0. Така Челси поведе с първия си удар в очертанията на вратата.



Шокът за „шпорите” бе голям и почти веднага Челси можеше да вкара и втори гол след статично положение. Корнер към далечната греда бе посрещнат с глава от Иванович, който върна за Кейхил и ударът му с глава бе спасен от Лорис на голлинията.

През втората част Челси издебна правилния момент да нокаутира за втори път градския съперник. 11 минути след подновяването на играта Фабрегас получи в центъра, завъртя се и пусна вляво за Диего Коща, който си затвори ъгъла, но все пак стреля и след рикошет от Кайл Уокър топката се озова за втори път в мрежата на Лорис – 2:0.

Еден Азар получи късо след корнер и след финт потърси технично далечния ъгъл, но сантиметри го разделиха от целта. Две минути по-късно Азар копна за Фабрегас на втора греда, но Роуз отклони леко топката и испанският плеймейкър стреля с глава право във вратаря.

Почетино пусна Муса Дембеле и Ерик Ламела в опит да промени нещо. Моуриньо пък включи Куадрадо на мястото на Вилиян.

В 77-ата минута почти незабележимият в този мач Хари Кейн засече с глава след корнер, но на втора греда Ламела не успя да пренасочи в мрежата.

Тотнъм натискаше в края, но нямаше кой да вкара. Иванович се размина с центриране на Кейн, но зад сърбина Шадли не успя да се възползва. После пък Хари Кейн премина през трима и когато се изправи срещу Чех Джон Тери долетя отнякъде, за да подложи крак и да избие.

В края една властелинът на „Уембли” Дидие Дрогба влезе като резерва за кеф на хилядите фенове на Челси по трибуните в може би последната си изява на легендарния стадион, където е отбелязал толкова важни голове.

Секунди по-късно целият състав и щаб на Челси ликуваше с победата след последния съдийски сигнал.

Клоп: Аталанта продължава заслужено

Вижте какво каза треньорът на Ливърпул

Треньорът на Милан: Рома показа повече качества

Вижте какво каза Стефано Пиоли

Треньорът на Рома: Победихме Милан с динамика, интелект и тактика

Вижте какво каза Даниеле Де Роси

ОБЗОР: Отново Леверкузен срещу Рома в полуфиналите на ЛЕ (ВИДЕО)

„Аспирините“ с нов рекорд - 44 мача без загуба след 1:1 в Лондон

Аталанта изхвърли Ливърпул и пренаписа историята си (ВИДЕО)

Салах вкара от дузпа единствения гол в Бергамо

Шчесни и Милик на линия за Каляри

Мойс Кийн аут за мача от Серия А

Фиорентина с една крачка по-близо до Атина (ВИДЕО)

120 минутна драма на "Артемио Франки"

Астън Вила на полуфинал след драма с дузпи (ВИДЕО)

Сълзи във Франция след силна игра и пирова победа на Лил

Валверде: Ман Сити играе по-добър футбол от нас, но ние сме Реал

„Те мислеха, че сме мъртви, но ние победихме“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки