Българинът – символ на неуспеха в „А” група

Във всички отбори от първата половина на класирането активът на чужденците бие родния принос

Българинът – символ на неуспеха в „А” група

Българските футболисти все още са повече от чужденците в „А" група. Но родните играчи изглеждат хора от втора ръка. И - символ на неуспеха.

 

Българи вкараха 139 гола, а легионери - 169, през сезона в „А" група. Във всички отбори от първата половина на класирането активът на чужденците бие родния принос. Във втората шестица е обратното и само в „Славия" легионерите превъзхождат. Драстично, но очевидно - вземеш ли добра стока от странство, вървиш нагоре. В първата половина има 65 гола на наши срещу 141 на чужди, а във втората бием със 74:28.

 

Яркият пример е с челните два отбора, които са и най-подвластни на легионерите. В „Лудогорец" личи само един шампионатен гол на българин (Михаил Александров) срещу 40 на чужденци. В ЦСКА съотношението е 10 към 29.

 

Най-рядко легионери вкарват за „Локомотив" (Пд) и „Марек" (ни веднъж) и за „Хасково" (веднъж). Отборите заемат 3 от четирите последни места...

 

Вярно, българските голмайстори са повече ог чуждестранните - 67 към 51. Което показва, че гурбетчиите бележат по-често и повече, просто са по-добри. И още - родните футболисти играят на по-периферни постове, от които по-трудно се вкарва. Основнит, ключовите позиции в"А" група масово се заемат от чужда кръв - деветки, крила, десетки, централни защитници.

 

Обаче вече и по-скромните постове се окупират от легионери. Навремето Димитър Пенев практично изрече: „Ако мина от „Халите" до „Лъвов мост", ще намеря шест бекчета." Наследниците на Стратега и от Добрич до Сандански да прекосят, не откриват.

 

Десен бранител на „Левски" е единственият титуляр с трансферна сума - Роман Прохазка. Бекове от чужбина играят в ЦСКА, „Лудогорец" и „Локомотив" (Сф), а „Берое" опря до литовец на 30 г. - взе Валдемар Боровски. Дотолкова са кът качествените крайни защитници, та още най-добри от нашите са 34-годишните Миневи - Йордан от „Лудогорец" и Веселин от „Левски".

 

Щом бекове даже нямаме, как да имаме нападатели?

 

Сред 14-те стрелци с 6 и повече гола в „А" група има само четирима нашенци. Единият вече не е тук - Венцислав Христов смени „Берое" с „Риека". Иван Цветков от „Ботев" е на 35 г., а Мартин Камбуров от „Локомотив" (Пд) - на 34. Валери Домовчийски от „Левски" е на 28 г., есента не бе твърд титуляр, а през януари напираха да г махат. Хайде да градим бъдеще, нов и млад национален отбор... Но партия само с пешки не се печели.

 

Сред седмината с 5 гола има само двама българи. Другите наши имена поне вече са по-свежи - Радослав Василев от „Славия" е на 24 г., а Цветелин Чунчуков от "Ботев" е на 20. 

 

От 11-те играчи с 4 гола има петима българи, от седемте с 3 - двама. Да, родното е малцинство в листата на реализаторите и така е от години. А и четиримата водещи голмайстори са легионери.

 

Чужденци са най-добри стрелци на челните 4 отбора.

 

Напусналият Христов е №1 на петия „Берое", но заедно със Салим Керкар (Франция), а Домо - на шестия „Левски". В долната половина на класирането е обратното. Легионери са стрелци, но с равен актив с българи, само на „Черно море" и „Славия".

 

Миналия сезон в 5 клуба от челната седмица голмайстор №1 бе чужденец. Изключенията бяха ЦСКА (но ветеранът Емил Гъргоров напусна) и „Локо" (Пд) с вечния Камбуров.

 

А дори в елитните първенства из Европа изпъква и своя кръв при голмайсторите. Сред 9-те най-добри стрелци във Висшата лига има трима англичани. При 10-те в Бундеслигата личат четирима германци. Същото е съотношението в Серия „А" с италианците. В Лига 1 от 11-те водещи голмайстори седем са французи. Само сред 10-те топстрелци в Примера дивисион има едва един испанец.

 

В тези първенства играят най-силните легионери в света. Но там и произвеждат свои чеда. У нас (почти) нищо свястно не раждаме. И ако имаме „някай лев", прибираме футболисти отвред. Сред водещите голмайстори личат гурбетчии от Мадагаскар, Мартиника и Люксембург...

 

Ето, „Левски" миналото лято си поигра на идеализъм със закани да стане български, да играе с най-много трима чужденци, с млади. „Сините" издържаха половин година, в която станаха шести. И напълниха пак състава с чужденци и играчи от 27 г. нагоре.

 

Ами сърдете се на Стойчо Младенов, че използва легионери, щом искате. Но изборът е - битка за титлата или шесто място.

 

БФС опитва да промени картинката с плана да задължи отборите да играят с млади. Но дори клубовете да използват по двама-трима до 21 г. във всеки мач, същността си остава. Защото добрите отбори ще пускат малките на периферни постове. Ще си играят бекчета, опорни халфчета, каквито Пената намираше за 15-минутна разходка. А головете все повече ще вкарват чужденци.

 

Защото асове като Цветков и Камбуров вече с отиват от играта, а младите с качества като Христов ще бъдат примамвани зад граница. И чакайте скоро бългаско име да няма сред най-добрите стрелци в „А"група.

 

При челниците легионерите са двойно повече от нашите

 

Двата челника ЦСКА и „Лудогорец" са отборите в „А" група, които имат повече легионери, отколкото българи. При „червените" шампионатни мачове записаха 8 нашенци и 16 легионери като се броят е напусналите като Сержиу Буш. Сега дебют чакат още трима нови гурбетчии. И съотношението ще стане 8 към 19. При „Лудогорец" е 9 към 19. Грубо казано - чужденците са двойно повече от нашенците.

 

В двата отбора има по трима българи титуляри, ако за критерий се приемат играните минути в „А" група. И по 8 легионери, като все пак не приемаме, че новите паспорти правят бразилци като Марселиньо наши хора.

 

Ростислав Русев, вестник "Труд"

Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки