Българинът – символ на неуспеха в „А” група

Във всички отбори от първата половина на класирането активът на чужденците бие родния принос

Българинът – символ на неуспеха в „А” група

Българските футболисти все още са повече от чужденците в „А" група. Но родните играчи изглеждат хора от втора ръка. И - символ на неуспеха.

 

Българи вкараха 139 гола, а легионери - 169, през сезона в „А" група. Във всички отбори от първата половина на класирането активът на чужденците бие родния принос. Във втората шестица е обратното и само в „Славия" легионерите превъзхождат. Драстично, но очевидно - вземеш ли добра стока от странство, вървиш нагоре. В първата половина има 65 гола на наши срещу 141 на чужди, а във втората бием със 74:28.

 

Яркият пример е с челните два отбора, които са и най-подвластни на легионерите. В „Лудогорец" личи само един шампионатен гол на българин (Михаил Александров) срещу 40 на чужденци. В ЦСКА съотношението е 10 към 29.

 

Най-рядко легионери вкарват за „Локомотив" (Пд) и „Марек" (ни веднъж) и за „Хасково" (веднъж). Отборите заемат 3 от четирите последни места...

 

Вярно, българските голмайстори са повече ог чуждестранните - 67 към 51. Което показва, че гурбетчиите бележат по-често и повече, просто са по-добри. И още - родните футболисти играят на по-периферни постове, от които по-трудно се вкарва. Основнит, ключовите позиции в"А" група масово се заемат от чужда кръв - деветки, крила, десетки, централни защитници.

 

Обаче вече и по-скромните постове се окупират от легионери. Навремето Димитър Пенев практично изрече: „Ако мина от „Халите" до „Лъвов мост", ще намеря шест бекчета." Наследниците на Стратега и от Добрич до Сандански да прекосят, не откриват.

 

Десен бранител на „Левски" е единственият титуляр с трансферна сума - Роман Прохазка. Бекове от чужбина играят в ЦСКА, „Лудогорец" и „Локомотив" (Сф), а „Берое" опря до литовец на 30 г. - взе Валдемар Боровски. Дотолкова са кът качествените крайни защитници, та още най-добри от нашите са 34-годишните Миневи - Йордан от „Лудогорец" и Веселин от „Левски".

 

Щом бекове даже нямаме, как да имаме нападатели?

 

Сред 14-те стрелци с 6 и повече гола в „А" група има само четирима нашенци. Единият вече не е тук - Венцислав Христов смени „Берое" с „Риека". Иван Цветков от „Ботев" е на 35 г., а Мартин Камбуров от „Локомотив" (Пд) - на 34. Валери Домовчийски от „Левски" е на 28 г., есента не бе твърд титуляр, а през януари напираха да г махат. Хайде да градим бъдеще, нов и млад национален отбор... Но партия само с пешки не се печели.

 

Сред седмината с 5 гола има само двама българи. Другите наши имена поне вече са по-свежи - Радослав Василев от „Славия" е на 24 г., а Цветелин Чунчуков от "Ботев" е на 20. 

 

От 11-те играчи с 4 гола има петима българи, от седемте с 3 - двама. Да, родното е малцинство в листата на реализаторите и така е от години. А и четиримата водещи голмайстори са легионери.

 

Чужденци са най-добри стрелци на челните 4 отбора.

 

Напусналият Христов е №1 на петия „Берое", но заедно със Салим Керкар (Франция), а Домо - на шестия „Левски". В долната половина на класирането е обратното. Легионери са стрелци, но с равен актив с българи, само на „Черно море" и „Славия".

 

Миналия сезон в 5 клуба от челната седмица голмайстор №1 бе чужденец. Изключенията бяха ЦСКА (но ветеранът Емил Гъргоров напусна) и „Локо" (Пд) с вечния Камбуров.

 

А дори в елитните първенства из Европа изпъква и своя кръв при голмайсторите. Сред 9-те най-добри стрелци във Висшата лига има трима англичани. При 10-те в Бундеслигата личат четирима германци. Същото е съотношението в Серия „А" с италианците. В Лига 1 от 11-те водещи голмайстори седем са французи. Само сред 10-те топстрелци в Примера дивисион има едва един испанец.

 

В тези първенства играят най-силните легионери в света. Но там и произвеждат свои чеда. У нас (почти) нищо свястно не раждаме. И ако имаме „някай лев", прибираме футболисти отвред. Сред водещите голмайстори личат гурбетчии от Мадагаскар, Мартиника и Люксембург...

 

Ето, „Левски" миналото лято си поигра на идеализъм със закани да стане български, да играе с най-много трима чужденци, с млади. „Сините" издържаха половин година, в която станаха шести. И напълниха пак състава с чужденци и играчи от 27 г. нагоре.

 

Ами сърдете се на Стойчо Младенов, че използва легионери, щом искате. Но изборът е - битка за титлата или шесто място.

 

БФС опитва да промени картинката с плана да задължи отборите да играят с млади. Но дори клубовете да използват по двама-трима до 21 г. във всеки мач, същността си остава. Защото добрите отбори ще пускат малките на периферни постове. Ще си играят бекчета, опорни халфчета, каквито Пената намираше за 15-минутна разходка. А головете все повече ще вкарват чужденци.

 

Защото асове като Цветков и Камбуров вече с отиват от играта, а младите с качества като Христов ще бъдат примамвани зад граница. И чакайте скоро бългаско име да няма сред най-добрите стрелци в „А"група.

 

При челниците легионерите са двойно повече от нашите

 

Двата челника ЦСКА и „Лудогорец" са отборите в „А" група, които имат повече легионери, отколкото българи. При „червените" шампионатни мачове записаха 8 нашенци и 16 легионери като се броят е напусналите като Сержиу Буш. Сега дебют чакат още трима нови гурбетчии. И съотношението ще стане 8 към 19. При „Лудогорец" е 9 към 19. Грубо казано - чужденците са двойно повече от нашенците.

 

В двата отбора има по трима българи титуляри, ако за критерий се приемат играните минути в „А" група. И по 8 легионери, като все пак не приемаме, че новите паспорти правят бразилци като Марселиньо наши хора.

 

Ростислав Русев, вестник "Труд"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки