Йоаким и Домовчийски – стрелци в сянка

Резервите са най-ефективните голмайстори в „А" група

Йоаким и Домовчийски – стрелци в сянка

Резервите са най-ефективните голмайстори в „А" група. Уникат е Орелиен Йоаким от ЦСКА, кой бележи средно по веднъж на 74,4 минути.

Нападателят от Люксембург има само 2 титулярни участия от 20 кръга. Играл е 13 мача, 372 минути и - 5 гола! Чак след продажбата на Сержиу Буш в „Шефийлд Уензди" се очерта Йоаким да е титуляр.

За сравнение - водачът за „Златната обувка" Кристиано Роналдо (30 гола) забива на 65,4 минути, но 9 пъти е вкарвал от дузпи. Лео Меси (27 попадения, 2 от дузпи) се разписва на 81,6 минути. Йоаким няма гол от 11-те метра.

Естествено „А" група е ниска топка за Примера, а и Орелиен тепърва трябва да доказва, че умее да бележи и като титуляр. Но коефициентът му засега заслужава внимание.

В подобен ритъм е вкарвал в първенството на Люксембург - 57 пъти от 106 двубоя за 5 години в „Дюделанж". През последните 2 сезона е по-зле, но в елита на Холандия - „Вилем ІІ" (25 мача, 6 гола) и "Ваалвайк" (35 мача, 6 гола).

В статистиката за 20-те водещи стрелци в „А" група, които имат поне 5 попадения, далеч назад след Йоаким по ефективност идват двама от „Лудогорец". Бразилецът Вандерсон е с коефициент 141,8 от 6 попадения, а тунизиецът Юнес Хамза - със 142 от същия актив. И двамата са започвали само по 9 пъти титуляри.

Близо е Валери Домовчийски, който се разписва на 149,4 минути за „Левски". Нападателят е със 7 гола от 11 титулярни участия. Така още по-нелепо звучи януарският опит на щаба да изгони Домо, след като на отбора липсват качествени стрелци. Асът Антонио Аниете например бележи на 230,2 минути.

Валери отказа да напусне и засега се преборва за място в стартовия състав, като праща на пейката далеч по-скъпоплатения полски новак Лукаш Гикевич. Впрочем Домо още преди 10 години започна да вкарва често в синьо и има 64 попадения от 128 мача за клуба.

Никой от карето с най-много голове не е сред лидерите по ефективност. Буш още води с 10 попадения, но те са идвали на 156,2 минути, с което е пети. Вилмар Джордан, продаден от „Литекс" на „Тяндзин" (Китай) е с 9 гола, но при коефициент 178,8. По 8 пъти са вкарвали Ламжед Шехуди („Локо" Сф на 182,8 минути) и Данило Асприля („Литекс" на 201,4).

Домовчийски блести и в класически показател за стрелец - 5 пъти е забивал първите голове в мачове. Мартин Камбуров от „Локо" (Пд) е с 6, Джордан, Иван Цветков и Цветелин Чунчуков от „Ботев" - с 5, но със статута си на титуляри те по-често са започвали в двубоите.

Ростислав Русев, в-к "Труд"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки