Гикевич: В Левски се почувствах звезда

„На летището в София ме посрещнаха 6 камери, репортерите следваха всяка моя стъпка”, разказва таранът пред медиите в Полша

Гикевич: В Левски се почувствах звезда

Полският нападател на Левски Лукаш Гикевич даде интервю за в. „Пшеглонд спортови" в родината си. Той отговори защо толкова често сменя отборите си - сините са 13-ият клуб в кариерата на 27-годишния таран. За тима от „Герена" Гикевич вече изигра 3 мача, в които отбеляза 2 гола (в два от тях бе резерва, а в последния срещу Хасково 1:1 за купата титуляр).

Лукаш, за година и половина смени четири клуба, защо, кое те накара?
- Просто така налагаха ситуациите. Бих играл навсякъде - от Китай до Казахстан. Например Омония Никозия бе раздирана от проблеми, иначе още щях да съм там. За този отбор направих добър сезон, спечелих си уважението на феновете. Но в Кипър е така - вкарваш гол и хората започват да те обичат. Дотолкова, че започват да не ти искат пари по ресторантите - храниш се безплатно. Трябва да свикнеш с различната им култура. Като напримери – банките затварят в 13:00 часа. Животът е без стрес, слънцето пече почти през цялата година. Но получих предложение да отида в Казахстан. И внезапно реших да го приема.

Какво те подтикна да го сториш?
- Стрелях в тъмното... Истината е, че исках да опитам нещо различно. Но трябва да призная, че за решението ми повлияха и парите, които щях да получа. На друго място би трябвало да се трудиш доста дълго за такава сума. А какво намерих там? Студен, сив град - както беше в Полша преди време - един ресторант, един фитнес... Подписах с Тобол за две години, а в Казахстан много неща ме изненадаха. Ако говорим само за спорта - не очаквах, че ще тренираме и играем само на изкуствени терени - това не се харесва на нито един футболист, а аз получих болки в коляното и гърба. Но в Казахстан искат да развият футбола, да достигнат нивото на Русия или Китай. Затова плащат големи пари и привличат добри чужденци.

Но остана в тази държава само няколко месеца...
- Така е. Получих оферта от АЕЛ Лимасол. Отбор, който участваше в предварителните кръгове на Шампионската лига. Нормален и мислещ човек би приел това предложение, защото то може да ти донесе доста ползи - играеш на най-големия форум. Срещу Зенит Санкт Петербург отбелязах гол (б.а. - за успеха с 1:0 в Кипър), но отпаднахме на реванша. След тоба отидохме в Лига Европа, а в плейофа срещнахме Тотнъм. Тези мачове бяха страхотен опит за мен.

Но тоба не бе достатъчно да останеш дълго там?
- Просто смениха треньора, който ме взе (б.р. - настоящия национален селекционер Ивайло Петев, който бе освободен от АЕЛ). На втория ден, след като дойде новият наставник от първи избор за върха на атаката се превърнах в трети. Обичам да търся свободните пространства, а новият наставник - не. За мен е недопустимо да стоя само на пейката или да гледам от трибуните. Затова предпочетох да разтрогна договора си и да отида в България.

Защо избра Левски?
- Защото там ме искаха, треньорът ме желаеше. Освен това Левски е бил шампион 26 пъти. На официалното представяне на отбора за годината дойдоха над 10 хиляди фенове. Беше мегашоу. На летището в София ме посрещнаха 6 камери, репортерите следваха всяка моя стъпка. Изненадах се - все едно пристигаше голяма звезда, така се почувствах - феновете и медиите те третират по този начин. Сега с Левски целта ни е да се класираме за Лига Европа и да спечелим Купата на България. В първенството се стремим към третото място. Това не е анонимен клуб, може да се окаже повече от добър трансфер. А и да станем хит. Това ми каза президентът на отбора.

Заги: Сега ще разчитаме на Левски

Треньорът на Славия коментира загубата от Крумовград

Станислав Генчев: Няма как да не съм доволен

„Показахме, че искаме в челната шестица“

Серкан Юсеин: Заслужено победихме Славия

„Още не е ясно, чакаме следващия мач на ЦСКА 1948“

Христо Янев: Надеждата остава, ще се борим

Треньорът на Ботев (Враца) призова за феърплей

Светльо Петров: Играхме силно, дори с човек по-малко

Треньорът на Етър коментира загубата във Враца

Левски ще реши бързо мача с Берое

Вижте подробности

Босът на Локо Сф: Какви италианци, какви нови собственици?

„Смешна работа! Стига фантасмагории“, отсече Иван Василев

ЦСКА показа уникални записки от равенството с Интер през 1967 година

Вижте ги

Себастиан Вия проговори за трансфер, иска най-доброто за Берое

Вижте интервю с новата звезда на старозагорци

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки