Ники Лауда: Тъжно е, че загубихме Гран при на Германия

"За мен е необяснимо и неприемливо как така се оказа, че няма институция, която да предотврати това развитие на събитията”

Ники Лауда: Тъжно е, че загубихме Гран при на Германия

Президентът на тима на Mercedes във Формула 1 Ники Лауда определи като „тъжна новина” информацията, че домашното състезание на световните шампиони – Гран при на Германия, е отпаднало от календара. Лауда потвърди информациите, че от Mercedes са предложили помощ на организатора на състезанието – собствениците на пистата „Нюрбургринг”, в опит да спасят надпреварата, но акцията се е оказала неуспешна.

„Това е наистина тъжна новина – обясни трикратният световен шампион Лауда пред тв RTL. – Опитахме се да помогнем, но помощта ни не беше приета.”

Според неофициална информация предложението на Mercedes е било за покриване на половината от загубите на състезанието плюс поемане на промоутърската роля за Гран при на Германия. Лауда обаче отказа да хвърли вината върху провала на състезанието върху боса на Формула 1 Бърни Екълстоун.

„Условията са трудни навсякъде – допълни австриецът. – Ако в Германия не може да се намери промоутър, който да направи това, което постигат другите държави, които приемат стартове от Формула 1, значи това е логичният изход.”

От „Нюрбургринг” и „Хокенхайм” вече заявиха, че преговорите са се провалили заради твърде високите такси, които трябва да плащат пистите на Бърни Екълстоун. Бившият пилот във Формула 1 Кристиан Данер обаче не беше толкова дипломатичен като Лауда.

„Това, което се случи в петък, когато ФИА извади Германия от календара на Формула 1, е шамар в лицето на всички фенове на моторните спортове в страната – обясни Данер, който сега е тв коментатор. – За мен е необяснимо и неприемливо как така се оказа, че няма институция, която да предотврати това развитие на събитията.”

В същото време, освен че намаляват зрителите на състезанията, в Германия се свива и аудиторията, която гледа Формула 1 по телевизията. Тази година 1,8 милиона германци са гледали по RTL Гран при на Австралия, а миналата година са били 3,1 милиона. А отпадането на състезанието в Германия може допълнително да влоши ситуацията.

Леклер предупреди Ред Бул преди Гран при на Китай

Монегаскът е убеден, че Ферари може да притесни лидерите

Норис: Нямам търпение да се завърна в Шанхай

Пилотът на Макларън е щастлив, че Формула 1 е отново в Китай

ОФИЦИАЛНО: Сезон 2025 във Формула 1 започва в Мелбърн

Австралия отново си връща първото състезание за годината

В Италия считат Сайнц за сигурен в Мерцедес

Испанецът подписва за 1+1 години със "сребърните стрели"

Алонсо се прицели в титлата през 2026 година

Испанецът преподписа с Астън Мартин в четвъртък

Официално: Алонсо остава във Формула 1

Испанецът подписа нов договор с Астън Мартин

Пилотите скочиха на спринта в Китай

Шанхай ще е домакин на първото спринтово състезание за сезона

Тото Волф: Интригата във Формула 1 приключи

Босът на Мерцедес е сигурен, че Верстапен отново ще е световен шампион

Верстапен четка екипа си

Вижте какво каза нидерландецът след успеха в Япония

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки