Никой не е по-голям от клуба, но все пак кой е по-добър – Меси или Роналдо? (видео)

В навечерието на последното за сезона "Ел Класико" (четвърто за неизминалите три седмици) голяма част от футболна аудитория за пореден път си задава този въпрос

Никой не е по-голям от клуба, но все пак кой е по-добър – Меси или Роналдо? (видео)

В навечерието на последното за сезона "Ел Класико" (четвърто за неизминалите три седмици) голяма част от футболна аудитория за пореден път си задава въпроса "Кой е по-добър футболист - Лео Меси или Кристиано Роналдо?".

Защото e ясно, че точно така се стига до най-точния отговор – с питания и търсене на отговори. Навярно всеки фен на футболната игра, който й се наслаждава, помни добре дебютите на двамата (заслужава си да си ги припомним).


През лятото на 2003г. бе ясно, че сър Алекс Фъргюсън е намерил на кого да даде фланелката с номер 7, след като Бекъм я свали и предпочете слънчевия Мадрид пред боя с калеври в дъждовния Манчестър. Кристиано Роналдо, 18-годишен португалец, който бе закупен преди три дни, се появи при една разгромна победа на Юнайтед над Болтън, в която накара „Олд Трафорд” да възкликва от възхищение.

Личеше си, че е поредният необработен диамант на Фъргюсън, а беше ясно, че той ще го шлифова. Така и се получи, но брилянтът се удави в хайлайфа и последва модната икона Дейвид.

Рио Фърдинанд разказва как всъщност се е стигнало до 15-милионния трансфер в Юнайтед на младия талант, но първо малко предистория:

Син на готвачката Мария дос Сантош и градинаря Хосе Авейро, кръстил го на любимеца си Роналд Рейгън, 8-годишният Кристиано започва кариерата си в играещия на изкуствено игрище аматьорски Андориня, за чиято екипировка баща му се грижи в свободното си време. Две години по-късно заминава за Насионал, а на 12 вече е в Спортинг. Там той става единственият (към момента), който на 16 години за един сезон минава през детската (до 16г.), юношеска (до 17г.), младежката (до 18г.) и старшата формация (резервите) на „лисабонските лъвове”, за да дебютира на 17 в първия тим с два гола за класически успех, а междувременно да наниже 6 попадения за 9 мача с екипа на португалския юношески тим.

„Бяхме уморени, тъй като това бе последният мач от дълго лятно турне, а съперник бе португалският Спортинг”, пише в своите мемоари Фърдинанд. „На Джон О’Шей му се наложи да пази един младок, чийто качества възхитиха всички ни. На почивката Фърги влезе в съблекалнята и започна с напътствията, тъй като губихме с 0:1, но Сколси, който говори рядко, а още по-рядко някой прекъсва Фъргюсън, повиши глас и изказа всеобщото мнение:
- Тренер, зарежи резултата, трябва да имаме онова момче в състава!
След поражението в Лисабон чакахме дълго в автобуса, нетърпеливи да тръгнем към дома, шегувайки се, че Фърги е послушал съвета на Пол и наистина води преговори”,
пише още в “My Story” Рио.

Шотландецът се разделя с 15 млн., но получава Роналдо. С идването си последният иска фланелка с номера си в Спортинг (28) и първоначално отказва да носи седмицата, но след като Фърги му обяснява защо именно той я получава, слага едноцифрената фланелка на гърба си. Останалото е история.

Трудното му детство обаче (баща, посягащ към алкохола и брат, познат на наркотиците) се отразява върху характера и поведението му на терена, а егоизмът понякога дразни във футбола, колкото и качества да притежава даден играч.

Неколективната му игра и клонящият към 0 коефициент на полезно действие във фаза защита принуждават треньорите да го слагат на върха на атаката, а така се губят голяма част от креативните му качества и той е лишен от свободата на фланга.

Не по-леко е детството на Лионел Меси.

Майката на аржентинеца, Селия Мария, е чистачка на половина работен ден, а баща му – Хорхе Хорасио, е в производството, като в свободното си време е наставник на махленския Грандоли. Там малкия Меси се запознава отблизо с не по-малката от него топка, когато е на пет.

Шест години по-късно (1998г.) медицината констатира, че малчуганът страда от дефицит на растежния хормон. Футболните качества на хипофизното джудже са забелязани от Ривър Плейт, но клубът няма средства да плаща месечно по $900 за стимулация на телесния растеж чрез рекомбинантна ДНК-технология.

Роднините му в Каталуня обаче запознават с изявите на Меси тогавашният спортен директор на Барса, а той убеждава родителите да се преместят в Испания. Миграцията не е чужда на потомството (в края на XIX в. прародителите на Лео мигрират от Анкона в Аржентина), така че семейството с радост поема риска, че носът на Меси може да стане по-големичък заради лечението и пристига в школата на Барса.

Лео дебютира за Барса на 17 срещу градския съперник Еспаньол, чупейки рекордa за най-млад футболист, а първият му гол с екипа на каталунците не закъсня. Всъщност, те бяха два – близнаци, след извеждащ пас на магьосника Диньо, който копваше топката зад отбраната, а Меси прехвърляше стража, но единият бе отменен заради несъществуваща засада.
Останалото е история.



Ясно е, че и двамата ще чупят още дълго всякакви видове рекорди, защото са изключително млади. Факт е обаче, че спортистите се оценят по резултатите.

Моментна справка показва, че Меси е по-титулуван от Роналдо на индивидуално, а и на клубно ниво. Техниката е неизмеримо качество, но и двамата я притежават до степен на възхищение, а при бързината, според неофициални информации, Лео бие Кристиано, тъй като слиза под 10 сек. на 100 м. спринт. По голове аржентинецът също надделява над португалеца вече във втори сезон, прескачайки границата от 50 попадения в този. 

За съжаление в днешно време футболистите са стока, а за нея се съди по цената. Е, Роналдо е най-скъпият трансфер в историята на футбола и навярно ще остане такъв задълго, тъй като Меси е безценен и следователно – непродаваем, а благодарността му към Барса ще го остави на „Камп Ноу” завинаги. 

Затова Лео е по-големият от двамата (преносно, разбира се) и като човек, и като футболист. Иначе казано:
Има футболисти, които се купуват с пари. За всички останали… има един клуб – този в сърцата им.

Емил Арсов, Novsport.com


Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки