Хубчев: За мен Ботев се нарежда до ЦСКА и Левски

В тима трябва да разберат, че няма звезди и че колективът е над всичко, категоричен е новият наставник на жълто-черните

Хубчев: За мен Ботев се нарежда до ЦСКА и Левски

Обявеният вече за наставник на пловдивския Ботев Петър Хубчев обяви, че за него „канарчетата” се нареждат до столичните ЦСКА и Левски, пише „Тема Спорт". Той обаче е категоричен, че до последно ще работи за каузата „Черноморец Поморие".

- Г-н Хубчев, изненадахте може би доста хора с поемането на Ботев Пловдив, как се стигна до това предложение?

- Аз не мисля, че трябва да се приема като изненада. До решението ми се стигна след няколко разговора с президента на клуба Марин Бакалов, който първи ме потърси.

- Бързо ли взехте решението?

- В нашата професия често има такива преминавания от един отбор в друг. За дълго мислене и дума не може да става. За мен е ясно, че в отбор като Ботев не е достатъчно да получиш само един добър договор. Там трябва да отидеш с душата и сърцето си.
Отговорността също е по-голяма.

Съмнения дали да приема предложението на Ботев не съм имал никакви. Но не искам да изпреварвам нещата. Искам да изпълня докрай ангажимента си към Черноморец Поморие, а и в момента Ботев си има треньор, който си върши добре работата. Аз не обичам много да се шуми и да говоря.

- Добрата ви работа в Поморие ли е натежала при избора на Ботев и как оценявате престоя си там?

- За това трябва да попитате ръководството на Ботев. Аз във всеки един отбор, в който съм бил, и като играч, и като треньор съм давал всичко от себе си този тим да върви и да побеждава. Естеството на отбора на Черноморец Поморие е такова, че нямаше голямо напрежение. Имаше една договорка между мен и самите футболисти за едно по-сериозно отношение към работата.

Иначе целите на този отбор са ясни - едно обиграване на млади футболисти, които посредством Черноморец Поморие да
търсят едно по-високо развитие за себе си, било то в Черноморец Бургас или в някой друг силен роден тим. Мисля, че успяхме да убедим момчетата през тези две години да променят малко отношението си към професията, да станат истински професионалисти.

Смея да кажа, че тези момчета, без да са най-големите таланти в България, постигнаха едни отлични резултати - финал за Купата на България и в момента второ място в Източната Б група.

- Хубавата база, като тази в Поморие, и отличните условия за работа с подрастващите ли са бъдещето за българския футбол?

- Това е първото и най-важното нещо. Бази- те задължително трябва да се оправят. Това важи не само за първите отбори, но и за децата, за да можем да ги сравняваме като резултати с връстниците им от Германия, Испания, франция и др. Хубавото е, че вече на няколко места в България основите са положени, но не трябва да спираме дотук.

- Фактът, че макар и чрез бараж можеше да класирате Черноморец Поморие 6 А група, не ви ли поблазни да откажете офертата на Ботев?

- Не, не ме е накарало да са откажа. За мен въпросът с баража е сложен, но ние във всеки мач правим всичко възможно да побеждаваме и да играем добър и привлекателен футбол. Други хора ще дават оценките. Има по-големи специалисти от нас двамата. Искам обаче да кажа нещо друго, без да ми го задавате като въпрос. Много се изписа и изговори от разни идиоти, че мачовете на Черноморец Поморие са продадени, договорени и тям подобни.

Във всичко може да обвиняват момчетата и най-вече мен - в некадърност и некомпетентност, защото аз поемем отговорността. Това, че неправилно са тренирани, че неправилно са подредени, че съм използвал неправилна тактика, съм склонен да го приема като критика.

Но няма да позволя на нито един анонимник или идиот, каквито за съжаление има много в България, да обижда момчетата ми, че са продажници. Със сигурност у нас има много такива неща, но не и в Черноморец Поморие. Това го заявявам с ръка на сърцето.

- За целта, която ръководството на Ботев е поставило пред вас, мисля, че е излишно да говорим...

- Наистина, тази тема е извън всякакъв коментаp. Отбор с традиция, като Ботев Пловдив едва ли може да си позволи дълго време да играе в „Б” група, а камо ли във В група. Целта е повече от ясна - завръщане в А група още догодина. В рамките на България, говорейки  за традиция, за публика, за вярност, за мен, без да обиждам привържениците на другите отбори, но освен за Левски, ЦСКА и Ботев за други не се сещам.

Разбира се, че в същото време привържениците на тези отбори са и най-претенциозни, тъй като всеки иска да вижда тима си постоянно като победител, фактът, че специално феновете на Ботев подкрепят отбора си безрезервно в последните 10 години, без значение дали е във В, Б или А група, говори за тази вярност. Ясно ми е, че само работата ми и резултатите могат да накарат тези привърженици да погледнат с добро око на един външен човек като мен. Всичко друго са голи приказки и обещания.

- Срещнахте ли се вече с играчите на Ботев, говорихте ли с отбора?

- Имал съм разговори, но да ви кажа честно, към настоящия момент за мен е по-важно доброто представяне на Черноморец Поморие да продължи. После ще говорим и за Ботев, излишно е да вдигаме толкова много шум.

Кое е първото нещо, което ще направите в Ботев?

- Не се сещам в момента.

- Ще успеете ли да задържите звездите на Ботев - Курдов, Тимонов, Манчев, Йордан Минев, които сега ще трябва да подписват професионални договори?


- Аз в това отношение имам малко по-различно мнение и принципност. За мен в такъв колективен спорт, какъвто е футболът, голяма звезда или голямо име не могат да свършат работа сами, особено в България. Ботев все пак идва от В група, сега ще играем в Б група, дай Боже веднага да се върнем и в елита, но за какви звезди може да говорим.

За мен колективът е над всичко, отборът е над всичко. Това е най-важно и ръководството го знае. Именно на това се дължат и добрите ни игри в Поморие.

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки