Марк Маркес спечели квалификациите в Тексас

Защитаващият титлата си испанец смени Хондата си, но счупи рекорда на пистата

Марк Маркес спечели квалификациите в Тексас

Защитаващият титлата си Марк Маркес спечели първо място в квалификационната сесия за Гран при на САЩ от Кралския клас в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Испанският пилот на Репсол Хонда завъртя най-добра обиколка на пистата в Остин с време 2:02.135 минути, оставяйки зад себе си Андреа Довициозо от Дукати.

Квалификациите бяха изключително забавни за зрителите, но едва ли същото важи и за Маркес. Той обаче можеше да се усмихне след техния край. По време на последната квалификация испанецът получи сериозни проблеми в своя мотоциклет, който отказваше да запали след спиране за смяна на гумите с квалификационна. А до края на часовника оставаха само три минути.

Световният шампион обаче демонстрира неподражим дух за победа, след като буквално заряза своята Хонда в пит-лейна, прескочи стената и нов скок го прати върху резервния мотоциклет. Останалото е още по-забележително - Маркес счупи рекорда на пистата.

"Преди квалификациите всичко беше под контрол и моят план беше да загрея с първата гума, а с втората да натисна газта на 100 процента. Но когато спрях за смяната, нещо се обърка. Видях часовника и просто тръгнах да тичам за резервната Хонда. Тя дори не беше с правилната гума, но аз използвах пълния й капацитет. Направих го, защото това състезание е изключително трудно и ни трябваше класиране на първи ред", каза Маркес, който в събота спечели за 23-и път в кариерата си квалификации от MotoGP.
 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки