Емил Велев: Левски трябва да е изцяло български

"Не виждам напредък в играта на тима под ръководството на Стойчо Стоев", каза бившият треньор на "сините"

Емил Велев: Левски трябва да е изцяло български

Емил Велев е последният треньор, извел Левски до титлата (2009 г.). Той говори пред "Тема Спорт" за проблемите на сините, оставането им във втората шестица на първенството, предстоящия полуфинал реванш за купата с Лудогорец.

 

Г-н Велев, на какво според вас се дължи голямото непостоянство в представянето на Левски?

 

- Не знам каква е мотивацията в отбора. С толкова много чужденци първо е трудно да комуникираш, а след това да им обясниш, че това е Левски. Този вариант е много сложен. Затова съм на мнение, че в последния мач със Славия трябваше да играят 70 процента от юношите на сините. Имаме школа, зашо да не се използват деца от нея? Дори да бяхме паднали с два-три гола, какво щеше да стане? Сега загубихме с 0:1. Но в противен случай щяха да играят юношите, треньорът да ги види в боева обстановка. А ние пак показахме чужденците, на които им виждаме качествата. Те не могат да заблудят никого

 

Свалям шапка на Тодор Батков, че все още се опитва да поддържа отбора. Ами ако и той си тръгне? Какво ще стане тогава от финансово естество? Точно затова трябва да разчитаме на повече юноши, особено сега, когато сме в долната половина на таблицата. Тези мачове за чужденците са безсмислени. Вече се знае кои изпадат, а повече от седми сините няма как да завършат. Затова в Левски веднага трябва да се опрат на юношите. Това е бъдещето, друго не виждам. Още повече пък с всичките чужденци, които отново бяха взети на килограм - Педровци, Абди-Мабди, поляк, румънец, който и не играе... Като казах поляк (б.а. - Лукаш Гикевич) - веднага се сещам за Димитър Алексиев от Хасково, който е със страхотно бъдеще. Защо не пускат братята Цоневи, Мики Орачев, Владислав Мисяк, от какво ги е страх?

 

 

Миналата пролет тези момчета играеха, но налагането им бе прекъснато...

 

- Това бе неправилно. Срещу Славия дори трябваше да играе и Пламен Илиев. Но и него го зачертаха, защото направил грешка за корнера, от който Лудогорец спечели преди плейофите (б.а. - с 1:0 в Разград). А къде беше защитата при ъгловия удар, след като най-ниският вкара гол с глава? Отделно настройката за мача бе сбъркана, защото там Левски се нуждаеше от победа, трябваше да вкара два гола.

 

Тоест - според вас Левски трябва да игнорира чужденците до края на сезона?

 

- Абсолютно - Левски трябва да е български! И никой нищо няма да може да каже - нито запалянковците, нито някой друг. До края на кампанията има един или два мача    -    реваншът с Лудогорец за купата и евентуално финал. Трябва стратегия за тях, защото дори да елиминираме разградчани, не бива да подценяваме Черно море -има много въпросителни.

 

В клуба в момента няма средства - може ли неволята да го вкара в правилния път с налагането на млади?

 

- Батков прави всичко по силите си. Инициативата с феновете не е лоша, но до каква степен може да се стабилизира отборът с помощи? Повечето запалянковци постоянно псуват Батков, но за какво, и те не знаят. Все едно той е докарвал тези футболисти. Има хора, които отговарят за тези неща. След моето напускане през 2009 година са минали 17 треньори! Какво показва това - сбъркана стратегия. 

 

Ясно е, че сега бюджетът е свит и трябва да се съобразяваме с това, което имаме. Всички говорят: "Как да кажем, че Левски няма да се бори за титлата". Какво толкова ще стане? Ето - сега вече не се бори. И какво - ще се затвори стадионът или  ще се отрежат вратите? Сега трябва да се следят млади български играчи за селекция. Аз лично харесвам работата на Лудогорец при подбора на нови - да сте видели Методи Томанов да дава интервюта и да тръби нещо? Върши си работата скрито не се афишира, а работата му дава плодове.

 

Не се ли отказват лесно сините от своите юноши - Огнянов и Балтанов играят на ниво в Ботев.

 

- Специално за Мариян Огнянов - той отнесе доста критики от феновете и в такава обстановка нямаше как да покаже възможностите си. Сега пак се сетихме за него. Но ми беше учудващо освобождаването на Балтанов лятото. С опита, който събра, той можеше много да помогне на Левски.

 

Ще успее ли Левски да се пребори за Лига Европа?

 

-Това минава през спечелване на купата, а срещу теб има противник. Нека не забравяме как бе преди две години, когато от два стола отидохме на земята. И от сигурна титла и купа останахме с калъфките -този сценарий вече сме го гледали. За мен бе реално Левски да играе в първата шестица, но това минаваше през победа в Разград. Но единствено страхливата игра попречи да не бъде постигната, още повече че тогава Левски не го устройваше и равенство. Тактиката трябваше да бъде друга, но видяхме какво се случи.

 

Как се справя Стойчо Стоев начело на Левски, има ли напредък в играта на тима?

 

- Аз не виждам напредък. Може би ще има частичен, ако Левски спечели купата. Всичко друго ще е абсолютен провал. Няма как да е по-различно, след като си останал и извън Топ 6. Сега ще кажат -"Кокала плюе, защото не е в Левски". Няма такова нещо -аз съм реалист и гледам точно на нещата.

 

Какви са шансовете на отбора да елиминира Лудогорец след 0:0 в първия полуфинал в Разград?

 

- Лудогорец играе по един и същи начин като домакин и гост. Предполагам, че разградчани ще имат положения на "Герена" и Левски трябва да е едно ниво над тях, за да продължи.

 

Как трябва да действат сините?

 

- Атакуващо, да търсят гола, както и да не допуснат такъв. В първия двубой изпуснахме един-два златни шанса да им вкараме на чужд терен, така срещата щеше да е различна. За мен Левски трябва да подходи както в мача на "Герена" от есента, който завърши 3:2. Понякога се изисква и риск. Ако не искаш да минаваш центъра и да играеш за 0:0, е нещо различно. Но Левски не е такъв отбор.

 

Трябва ли спортно-техническият щаб да подаде оставка, ако не вземе купата? Георги Иванов вече хвърли такава след отпадането от първата шестица...

 

- Не съм човекът, който трябва да каже Гонзо или някой друг да си тръгне или не. Доколкото си спомням, Георги Иванов изяви желание да си тръгне, но не бе пуснат. Това показва, че му имат пълно доверие. По принцип така трябва да бъде.

 

Какво ви прави впечатление в плейофите?

 

- Първенството не ми харесва с тези равни резултати, най-често 0:0. Не познавам някой, на когото да му харесват  такива мачове. Литекс - Берое (1:1) просто не беше за гледане, какво да видиш? На мача Локо София - Лудогорец (0:0) загасих телевизора на 30-ата минута! Всички са толкова сковани, че няма накъде.

Съдия притесни Черно море преди мача под тепетата

Валентин Железов ще свири срещата на "Колежа"

Вальо Михов - Гонзо ще ви гледа в очите, а не зад гърба

Бившият президент на БФС призова за обединение

Ас на Витоша (Бистрица) е обект на интерес от професионални клубове

Николай Замфиров има 3 гола в петте си изиграни мача за "тигрите" до момента

Пьотровски донесе 180 000 евро в касата на Лудогорец

Звездата на разградчани ще участва на Евро 2024 това лято

Деветият в Полша си хареса Турицов

Защитникът на ЦСКА е почти сигурно напускащ след края на сезона

Левски иска да продължи положителната серия при домакинството на Славия

"Сините" приемат столичния си съперник на "Герена" от 19:00ч.

Етър и Пирин рестартират шампионата с важен мач

Сблъсъскът в Благоевград започва в 14:00ч.

Съдбоносна среща на "Герена"

Вижте подробности

Етър без Шано за мача срещу Пирин

Французинът не е на разположение на треньорския щаб

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки