Марица детронира Левски на финала за Купата на България

Момичетата от Пловдив вдигнаха трофея за втори път в своята история

Марица детронира Левски на финала за Купата на България
За втори път в своята история Марица (Пловдив) триумфира с волейболната Купа България за жени. В инфарктен финал в столичната зала "Христо Ботев", продължил повече от два часа, момичетата на Иван Петков изстрадаха своята драматична победа над шампионките от Левски (София) с 3:2 (25:21, 16:25, 25:20, 27:29, 15:12) и детронираха миналогодишните носителки на ценния трофей.

В първия гейм Марица помогна на съперника с прекалено много грешки при изпълнение на начален удар.  Получи се оспорван развой на резултата, като Сините стигнаха до 3 точки аванс.  След 19:21 обаче, с шест поредни точки при сервиси на влязлата от ъгъла Силвия Андреева и отлична игра на своята блокада, пловдивчанки стигнаха до успеха с 25:21.  Жълтите продължиха да допускат много брак в играта си и през втората част, но този път волейболистките на Левски се възползваха от това максимално добре и изравниха след категорично 25:16.

В третия гейм, момичетата на Иван Петков натиснаха мощно противника, но софиянки на два-три пъти успяваха да постопят солидния аванс на Марица.  Все пак в заключителните моменти от гейма вицешампионките бяха по-концентрираните на терена и го затвориха при 25:20.

Най-инфарктен бе четвъртият гейм.  Маричанки тръгнаха в него съвсем по шампионски и след 3:0, 9:4 и 13:6 те вече изглеждаха недосегаеми по пътя си към купата.  Не така обаче мислеха домакините.  Те стегнаха своите редици и не само догониха Жълтите в резултата при 19:19 и поведоха с 21:19, но и стигнаха до три поредни геймбола при 24:21. И двата тима показваха атрактивна игра, особено в защита.  Марица се върна в гейма, като спаси тези и после още един геймбол за 25:25.  На свой ред обаче пловдивчанки не успяха да оползотворят два мачбола, а с три безответни точки Левски изтръгна гейма с 29:27.

Историята от четвъртата част бе на път да се повтори и в тайбрека.  Марица го започна ударно, но след 7:4 допусна серия от 4 точки за противника, който поведе в резултата.  Гостенките се потрудиха здраво, за да си върнат инициативата преди да завършат гейма така мощно, както го и започнаха.  Както и в предишните си два спечелени гейма, маричанки спечелиха последната си точка от непредизвикана грешка на съперника.  Те затвориха тайбрека при 15:12, за да ликуват с Купа България.

Топреализатор на финала стана Мирослава Паскова, която наниза 22 точки за Левски. Най-резултатни за победителките от Марица с по 18 точки бяха Таня Събкова и капитанката Ана Радичева.

Досега Марица е била носител на Купа България само веднъж – през 2012 година, когато на финала в пловдивската зала Олимпиада разгроми същия съперник за историческия успех.
Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ЦСКА води с 12:5 срещу Левски във финалите

Преди финалния плейоф за титлата

Тони Зетова: Искам да се борим със силните

Положително беше желанието за игра на всички момичета, обяви селекционерът

Легендарен разпределител спря с волейбола

Надявам се бъдещето да ми е свързано с Нефтохимик, каза Иван Станев

България се класира за финалите на Евро 2024 по волейбол за жени до 18 години

Oтлично представяне на нашите момичета

Левски е на финал в родното първенство по волейбол след 10 години пауза

"Сините" елиминираха шамиона Нефтохимик

Цецо Соколов с 18 точки при успех на Динамо М

Тимът на българина изравни резултата в полуфиналната серия в Русия

Младите волейболистки с втора чиста победа на Европейските квалификации

Остава само крачка до класирането

ЦСКА ще спори за титлата в НВЛ

"Армейците" ще играят на първи финал в шампионата от 2018 година насам

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки