Стилиян Петров: Всеки ден е дар от Бога

Бившият капитан на България и Астън Вила остава оптимист за родния футбол и предстоящото Европейско първенство до 17 години у нас

Стилиян Петров: Всеки ден е дар от Бога
Стилиян Петров, заедно с Мартин Петров, ще бъде лице на предстоящото Европейско първенство до 17 години, което ще се проведе в България.
 
„Добре съм. Една чест, мисля, че и за Марто, особено когато се провежда в страната, в която сме израснали. Мисля, че това ще е положително за българския футбол. Говори се само за уговорени мачове, за лицензи, за финансови проблеми. Позитивен и добър тласък за българския футбол. Мисля, че все повече и повече се отдалечаваме от футбола и мисля, че с тези млади момчета ще можем да сравним часовниците си – къде са, каква им е подготовката, и да видим организацията. Поддържам връзка с доста хора от футболния съюз и знам, че всички искат да се представят добре. Дори момчетата да не се представят, но искат всички да си тръгнат удовлетворени, защото ние сме футболна нация. Това да бъде нещо позитивно. В отбора на Англия има две момчета от Астън Вила, които разпитваха за България. Ние имаме една прекрасна държава и мисля, че стадионите ще бъдат пълни, защото мисля, че все още сме футболна нация”, каза Стенли пред „Дарик”.

Петров прие предложението на Тим Шерууд и се върна в Астън Вила, за да му помага.

„Моята работа беше трудна през първите седмици. Сега съм от време на време в клуба. Поех доста ангажименти, както да бъда лице на Европейското, така и с фондацията и в момента помагам само когато мога в Астън Вила. Имам треньорски амбиции, в момента карам курсовете, но все още няма да се завърна във футбола изцяло. Преминах през доста труден период последните три години и мисля, че заслужавам малко почивка и да обърна малко повече време на семейството си. Когато взема лиценза защо да не се върна в ЦСКА? Нали всички работим за една и съща кауза – да подобрим българския футбол”.

Преди дебюта на Шерууд начело, Стилиян Петров е разговарял с играчите на „виланите”, след което Вила победи Лестър в турнира ФА Къп. На 30 май Астън Вила ще спори за трофея с Арсенал, след като победи Ливърпул на полуфиналите.

„Не мисля, че аз съм предал духа си на играчите. Имах разговор с тях, казах им кои са им силните качества и да ги използват. Момчетата излязоха и се представиха на ниво. Може би нямаше толкова футболни качества, колкото борба”.

Стенли остава позитивен и за младите ни таланти.

„България има и винаги ще има таланти. Всички в България, които се занимават с футбола, всеки иска да се развива. Проблемът е, че не им даваме тази възможност. Дано това се промени бързо, защото можем да бъдем една нация, която да произвежда много футболисти и да ги пращаме навсякъде на света. Чувам се със Сашо /Тонев/ почти всеки ден. Просто нещата не тръгнаха както трябва, сблъска се с проблеми, с които не успя да се справи, това не означава, че е лош футболист. Мисля, че ще израсне, очаквам и другите ни млади играчи, които са в други европейски отбори, скоро ще започнат да играят”.

Според Петров най-добрият вариант за Левски и ЦСКА е да последват примера на Глазгоу Рейнджърс – да минат през „чистилището” аматьорски дивизии, след което постепенно да се върнат на върха.

„Следя само от разстояние, но това, което гледам, чета, слушам никой не иска да поеме отговорността да спаси тези два отбора. Имат прекрасна публика. Може би най-добре ще е да започнат от нулата, да се завърнат и да бъдат отново на върха. След 3 години Глазгоу излизат на чисто, могат да имат нов отбор, нови футболисти и да градят отбора наново. Защо Левски и ЦСКА да не го направят? Никой не иска да поема някакви отговорности”. 

Стенли пожела късмет и на добрия си приятел Димитър Бербатов в реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига срещу Ювентус тази вечер. Петров вижда и светло бъдеще пред националния ни отбор.

„Разбира се, че ще дойдат. Проблемът е, че повечето от водещите ни футболисти не играят в клубовете си. Срещу Италия постигнахме един добър резултат, който ни дава шанс за третото място. Не мога да си го обясня. Мисля, че повечето хора изискват повече от големите фигури, което е нормално. Да не забравяме, че сме Италия, Холандия, Англия и да избираме от 20 футболисти. Имаме петима футболисти на топ ниво и останалите помагат”.

Какъв е животът му в момента: „Едно голямо удоволствие, защото трябваше да приключа с футбола не по мое желание. Не знаех дали ще имаме възможността да играя отново. Даде ми се възможност отново да го правя и аз се наслаждавам на всяка една минута. Знам си мястото, те са момчета, които ходят за удоволствие. Изисквам от тях, което понякога е малко трудно за тях. Може би ще станем шампиони и ще влезем в по-горна лига, където ще е по-трудно. Чувствам се невероятно. Чувствам се като прероден. Семейството за мен в момента е всичко. Ставам с усмивка, целувам децата всяка сутрин. Всеки ден е дар от Бога. Преди три години, когато ме диагностицираха, не казваха дали ще мине, колко ще съм на белия свят. Все още съм тук, все още имам шанс да съм около семейството и се наслаждавам на всяка една секунда. Искам да благодаря и ще благодаря на целия български народ, защото когато стана това, получих много силна подкрепа от България. Още не съм се прибирал, защото ми забраняваха да пътувам, но след две седмици ще имам възможността да се прибера и да благодаря на всички”, добави Стан.
Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да остане в тройката

Вижте подробности

Селекционерът на България U20: Очаква ни интересно Европейско

"Трябва да играем максимално добре и във всяка среща да надграждаме", заяви Мирослав Живков

Дудова: Една стъпка съм по-близо до олимпийското злато

Вижте какво още каза българската боркиня

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки