Росен Барчовски бе избран за треньор №1 на сезона в ЕВРОХОЛД

Старши треньорът на Рилски спортист заслужи наградата извеждайки тима до финал след труден сезон

Росен Барчовски бе избран за треньор №1 на сезона в ЕВРОХОЛД

Росен Барчовски бе избран за треньор №1 на сезона в ЕВРОХОЛД Балканска лига. Старши треньорът на Рилски спортист заслужи наградата извеждайки тима до финал след труден сезон. Той ще я получи преди втория финал с косовския Сигал Прищина, който е в сряда (29 април) в Самоков.


Росен Барчовски идва от една от най-баскетболните фамилии в България. Неговият баща - Цвятко Барчовски бе старши треньор на националния отбор дълги години, а майка му - Ваня Войнова, е считана за най-добрата баскетболистка в историята на страната. Тя е част от баскетболната Зала на славата, като бе приета в нея посмъртно.

Самият Барчовски също е бил известен баскетболист. Като играч той прекарва почти цялата си кариера в ЦСКА. Той играе 19 години в отбора на сърцето си и печели 6 титли и 9 купи на България.

Треньорската кариера на Барчовски започва в Португалия през 1992 година, а още на следващата извежда своя отбор до второ място в лигата. Наставникът има една титла на България със Славия през 1997 година, а тогава прави и дубъл взимайки Купата на страната. След това я печели с ЦСКА през 2005-а, а с настоящия си отбор - Рилски спортист, завършва четири пъти на третото място (2011, 2013, 2014 и 2015).

Росен Барчовски е бил няколко пъти и старши треньор на националния отбор на България. С него начело тимът се класира на Евробаскет 2005 след пауза от 12 години. След това на Евробаскет 2011 той изведе националите до първа победа след 22 години без успех на шампионат на континента.

Барчовски е в Рилски спортист от началото на 2011 година и още в първите си месеци той стигна до финал в ЕВРОХОЛД Балканска лига. През 2013-а самоковци завършиха на трето място в турнира, а през тази година те достигнаха до трети финал и втори с Барчовски начело на отбора.
Сезон 2014/2015 не бе лесен за Рилски, които завършиха втори в първата фаза на регионалния турнир с 4 успеха и 4 поражения. След това във втората останаха на трета позиция и последва тежък четвъртфинал с македонския Куманово. В него самоковци се промъкнаха напред след продължение във втория мач, а след това на полуфинала сразиха Пея със силна игра като гост, след като преди това бяха загубили в България.
Росен Барчовски винаги е бил голям поддръжник на Балканската лига и е един от най-опитните и уважавани от играчи и съдии треньори.
Балкан разби ЦСКА със сериозна разлика в отложен мач от НБЛ

Ботевградчани надвиха противника си с цели 27 точки разлика

Какво реши Общото събрание на баскетболната федерация?

Вижте повече

Нов рекорд за Йокич в НБА

Звездата на Нъгетс вече има над8000 точки, 4000 борби и 3000 асистенции за период от пет години

Резултатите в НБА

Голдън Стейт с важен успех срещу

Васил Христов води Балкан до края на сезона

Той наследява поста от Небойша Кнежевич, който подаде оставка

Без Александър Везенков Сакраменто победи Филаделфия

Вижте подробности

ОБЗОР: Черноморец нанесе втора домакинска загуба на Балкан

Вижте всички резултати и класирането в НБЛ

Антъни Дейвис и Леброн Джеймс изведоха Лос Анджелис Лейкърс до победа

Вижте подробности

ОБЗОР: Сакраменто би Орландо, Везенков не игра

Вижте всички резултати и класиране в НБА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки