Ивайло Манджуков: Няма инвеститор засега, дори аз не знам какво е финансовото състояние на ЦСКА

"Трябва цялостна промяна отгоре надолу, ако трябва икономическа полиция и прокуратурата да влизат в клуба"

Ивайло Манджуков: Няма инвеститор засега, дори аз не знам какво е финансовото състояние на ЦСКА
Новият мажоритарен собственик на ЦСКА Ивайло Манджуков алармира, че дори той и другия собственик Милко Георгиев не знаят какво е реалното финансово състояние на клуба. Неяснотата по тази тема е причина досега да няма крупен инвеститор, който да иска да влезе при „червените” с парите си.

„От 4 дни с г-н Георгиев сме притежатели на мажоритарния пакет, засега няма потенциален крупен инвеститор, който да иска да инвестира в клуба, но ние ще продължаваме да търсим инвеститори. За да дойде такъв, трябва да има промени отгоре надолу, а не отдолу нагоре. Като почнете от ръководните постове, през администрацията, академията, начина на работа, начина на финансиране, по-голяма публичност, по-голяма от откровеност от страна на клуба. Хаотичното финансиране години наред трябва да приключи. Има обективно състояние и то е лошо. ЦСКА е в тежко финансово състояние, продължава борбата ЦСКА да съществува в професионалния футбол, където му е мястото. Моментът е много тежък. Преговаряме, търсим инвеститори, но те сами по себе си няма да дойдат току така. За да дойде инвеститор трябва да има точно определена визия, правилно структуриране и е време да се направят крайни промени. ЦСКА ще съществува”, заяви Ивайло Манджуков след загубата от Литекс с 0:2, осми пореден мач без гол за „армейците”.

Ивайло Манджуков подчерта, че баща му Петър Манджуков и Юлиян Инджов са се оттеглили от ЦСКА точно защото не знаят реалното състояние на клуба и заяви, че те двамата само са давали досега, а не са инвестирали средствата си.

„Не е редно аз да отговарям от тяхно има, но поради факта, че докато даваха средства. Подчертавам даваха, защото те не са инвестирали, а са давали. Това требва да се знае, има добронамерени хора и структури, които са давали пари за ЦСКА, но не може пари така лесно да се пилеят, както е правено през годините.

„Приоритетът е в следващите няколко дни и седмици е да се разбере ясно, категорично и публично какво е състоянието на ЦСКА. Не е нормално аз като мажоритарен собственик и Милко Георгиев да не знаем реалното финансово състояние. Не намесвам имена, не мога да визирам само г-н Томов, говоря за клуба като цяло. Каквато и цифра да упомена, ще е спекулация, защото не знам какво е състоянието. Крайно време е  да спре да се спекулира. Ако трябва да влезе икономическа полиция и прокуратура, но червената общественост трябва да е наясно какво е финансовото състояние на ЦСКА. Тук не опира до г-н Александър Томов”.

Новият мажоритарен акционер призна, че той и Милко Георгиев нямат възможност да издържат клуба.

„В момента ние реално нямаме никаква финансова помощ, а от нас с г-н Георгиев не може да се очаква, ние нямаме необходимата финансова възможност да издържаме ЦСКА. Мое желание е да няма фалит. Какво ще стане зависи много какво ще стане при тази ревизия, или одит. Емоционален съм в момента, но при всички положения финансовото състояние е критично. За да се намери изход от ситуацията, трябва да се направи точната диагноза. Няма как да дойде крупен инвеститор без да знае къде влиза, какво го чака и какви финансови операции. Ще създадем един кризисен мениджмънт, ще привлечем професионалисти и ще опитаме да спасим клуба. Не, разбира се, че не съжалявам. ЦСКА е една идеология, както и за милиони, и за мен е кауза, не съжаляваме. Не обмислям никакъв друг вариант овен спасението на клуба”.

Той призна, че е разговарял с бившия собственик Васил Божков, но не за собствеността на „червените”.

„Разговори с г-н Божков имаме, познаваме се повече от 15 години, нормално е да общувам и с г-н Божков. Но не сме имали конкретни разговори  с него да поеме мажоритарния пакет”.

Манджуков отчете като грешка, че ЦСКА чак сега откри сметка, където феновете могат да превеждат пари директно към НАП.

„За съжаление много късно реагираме, това е наш пропуск, сметката беше открита едва в петък. Призовавам всички привърженици, които искат ЦСКА да запази славната си история, да помогнат. Титуляр по сметката е НАП, не е ЦСКА. Не трябва да се спекулира много с тези думички фалит, банкрут, обявяване във финансова несъстоятелност. Това са съвсем различни финансови термини. Към днешна дата ЦСКА продължава да съществува в професионалния футбол. Това, че сме откровени пред медиите и алармираме, съвсем не значи, че ще се случи фалит. Ние искаме да избегнем фатален изход”

„Целите са вече ясни. Целите са клубът да се преструктурира финансово, спортно-технически и да гони още от следващия шампионат титлата и успешно участие в евротурнирите. Докато ЦСКА е в професионалния футбол, винаги ще гони най-високите цели”.

Какво е станало с преведените от Петър Манджуков 800 000 лева?

„Г-н Петър Манджуков заяви, че е превел 800 хил. лева. От тази сума за около половин милион лева бяха направени плащания по договори за разсрочване. Това няма нищо общо с лиценза. Това са си отделни договори, а останалата част от преведената сума беше изразходена за покриване на задълженията”.

Лицензът още е на кантар, според Ивайло Манджуков.

„Не мога да ви кажа дали ще вземем лиценз. Май месец ще излезе мониторинговия доклад на УЕФА. Отговорността трябва да се поеме изцяло от ръководството, в това число и аз, но нека да изчакаме май месец. Рано е да се алармира и да се правят предварителни драми. ЦСКА на всеки три месеца е подложен на мониторинг от доста време. Няма как аз да нося отговорността персонално, ще я нося колективно. Аз се разграничавам от мнението на феновете, че няма да играем, за да не се класираме за евротурнирите. Какво значи ЦСКА да играе слабо, за да не вземе лиценз?”.

Той отново защити решението Галин Иванов да бъде назначен за наследник на Стойчо Младенов.

„За мен назначаването на един млад специалист, който е имал отлично представяне в школата и е бил лоялен и с оглед на визията на ръководството за залагане на повече млади и български футболист, съвсем нормално беше залагането на Галин Иванов. Така че лично аз не съжалявам”.
Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

Бойко Борисов и Витоша на полуфинал

"Тигрите" разбиха ФК Кюстендил с 3:0

ПРИЗНАНИЕ: Шефът на УЕФА се срещна с Георги Иванов в Нион

Вижте подробности

Лудогорец разби Хебър и вече мисли за финала (ВИДЕО)

Рик Джонатан вкара 2, а Недялков се завърна при 4:0 в Разград

Тържествата за юбилея започнаха с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Етър

Бончо Генчев припомни, че "виолетовата" школа е дала на България много големи футболисти

Ники Михайлов и Живко Миланов минаха изпити на "Герена"

На двамата им предстои дипломиране в Национална спортна академия "Васил Левски"

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки