Успехът на Йока не е провал на Левски

Сърбинът сбърка повече с идването си в София, отколкото „сините" с бързото му уволнение

Успехът на Йока не е провал на Левски
Българската връзка в успехите на Уотфорд в Чемпиъншип минава през Левски и сръбския треньор Славиша Йоканович. Бив­шият клуб на Елтън Джон спе­чели промоция за Висшата лига в събота и има шанс дори да завърши като №1 в може би най-трудното първенство в света. Някогашният евросъперник на „сините" сега носи противоречи­ви чувства на феновете, които до последно подкрепяха Йока в София и недоволни от неговото отстраняване дори одобриха събличането на Ивайло Петев. Надделява съжалението от изпусната възможност сърбинът да излекува ранения ни гранд.

Длъжни сме да подчертаем, че в никакъв случай не бива да гледаме на успехите на бившия играч на Партизан, Тенерифе, Ла Коруня и Челси като на провал за Левски. Напротив, независимо и от всички скандали със забавени плащания на „сините" към някогашния национал на Югославия, и от начина, по който му бе наложено да работи при онзи тримесечен прес­той в София, Йока бе приобщен към историята на клуба от „Герена". За съ­жаление той стана част от най-теж­кия период на криза, който продъл­жава и до днес.
В интерес на истината е да уто­чним, че заставането му начело на Левски в тежкия момент след загубе­ната по кошмарен начин титла и от- падането от Иртиш в Лига Европа, е грешка на сърбина. Явно, зажаднял за изява на по-високо ниво от това, което му предлагаше тайландския Муангтонг Юнайтед, той прие предизвикателството, без да проучи внима­телно с какво точно се забърква. За­вари отбор, селектиран и подготвян от други, а ръководството така и не спази предварителните си обещания. Сред тях бе и това да му осигури се­лекция, с която да замести прогоне­ните заради високите заплати чуж­денци.

Точно финансовата криза бе причи­ната Левски да не може да използва потенциала на Йоканович и да развие една дългосрочна концепция с него. Представянето на отбора в 11 -те ма­ча под негово ръководство си беше плачевно. Спрямо сегашното положение, на сърбина можеше да се даде още малко кредит на доверие, но предвид желанието да се спаси сезо­нът на стогодишния юбилей, раздяла­та с него бе напълно логична. След само 5победи, при това срещу отбо­ри от долната половина на таблицата като Пирин (ГД), Любимец, Черномо­рец, Нефтохимик и Славия, и игра да­леч от стандартите на гранда, няма­ше как да се очаква нещо по-различ­но от това, което се случи. Левски бе неузнаваем най-вече като домакин и регистрира загуби от Локо (Пд) и Лудогорец, но и равенства с Берое, Чер­но море и Локо (Сф). Някаква стой­ност донякъде има хикса с Литекс в Ловеч, но като цяло резултатите бяха твърде незадоволителни и на висока цена. Клубът генерираше сериозен разход за заплатата на треньора и неговия екип, а насреща имаше само 19спечелени точки и скромните 58%успеваемост.

В крайна сметка, за да се постигнат големи успехи във футбола, трябва да е налице цял комплекс от фактори. Преди година и половина в Левски нямаше друго освен доброто желание на Наско Сираков и Иво Тонев. Жалко е, но сега ни остава да се радваме на успехите на Йока и да се надяваме, че „сините" могат да постигнат повече и с това, което имат в лицето на Гонзо и Стойчо Стоев. 

Людмил ХРИСТОВ, "Меридиан мач"
Щангите превъртяха играта! Върнаха загробил ги президент

Коджабашев почти уби спорта си през 2008 г., сега може да го довърши

Кои са големите губещи от Конгреса на БФС

Венци Стефанов, групичката на Бербатов, Градев и Руди Гела няма да липсват на никого

Барби, пак ли кръв?

Депутатите да инсталират Бербатов за пожизнен президент на БФС със закон

Гонзо спечели титулярното място в може би най-важния мач

Често пренебрегван в националния отбор за сметка на Бербо, Иванов сега е президент на БФС

Защо Бербатов не получи доверието на клубовете

Вижте причините

Шампион пред отказване: ММС няма адекватна политика, при Кралев беше друго

Разказът на Йордан Колев, който се бие за България и все още продава мартеници

Невъзможният избор 7: Най-нелепата кандидатура

Ето какво представлява неадвокатът Георги Градев

НЕВЪЗМОЖНИЯТ ИЗБОР 3: Ще стане ли Гонзо президент на БФС

Вижте кандидатурата му

Левски и ЦСКА продават най-скъпо

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки