Асприля: Танцувам и след гол, и в банята

Боря се за Литекс да е в Европа, искам да играя в Испания или Германия, казва колумбийското крило

Асприля: Танцувам и след гол, и в банята

Данило, смяташ ли, че представянето ти срещу ЦСКА беше най-силният ти мач в България?

- Най-добрият в последно време - да, но не мога да преце­ня дали е най-силни­ят. Имам и други добри мачове срещу водещите отбори тук.

Каза, че след тази победа Литекс ще иг­рае в Лига Европа. Не се ли притесняваш, че някой може да ви измести от третото място?


- Ние ще играем с всички сили до края на първенството. Целта, която ни е поставена, е Лига Европа. Трябва за­дължително да я из­пълним. Вярвам, че ако продължим да играем, както срещу ЦСКА, ако вдигнем още формата си, ако сме концентрирани, ще се класираме за Европа. Хубаво е, че вече показваме по-голямо самочувст­вие и увереност.

Защо срещу Лудогорец, Левски и ЦСКА винаги пра­виш големи мачо­ве, докато срещу по-скромните от­бори понякога се губиш на терена?


- Всеки обича да играе в големите мачове, да има мно­го публика на стади­она, да има напреже­ние. Това зарежда. На мен ми харесват дербитата, оспорва­ни са, зрелищни, има я тръпката. За тях обаче също се дават три точки, та­ка че трябва да сме на висота постоянно.

Прави впечатле­ние, че винаги празнуваш с раз­лични танци след гол. Подготвяш ли предварително начина, по който се радваш, или имп­ровизираш?


- Ние, колумбий­ците, сме танцьори по рождение. Обича­ме музиката, да се забавляваме, да дви­жим телата си. Аз танцувам постоянно - на терена, извън него, вкъщи, в баня­та. Това е начин да се разтоварвам, да бъда в настроение постоянно. След гол реагирам, както ми дойде отвътре. Но ис­кам да се забавля­вам и по време на мач и в същото време да забавлявам и пуб­ликата.

В първия си мач в България вкара два гола на Берое, в последния - два на ЦСКА. Колко гола да очакваме от теб срещу Локо (Сф) в края на седмица­та?


Аз не съм голаджия, макар че ми харесва да вкарвам. За мен е важно най-вече да играя добре и да съм от полза за Литекс. Не си поставям лич­ни цели. Ако ми тръгне мачът обаче, усещам, че мога да направя хубави неща на терена. Щастлив съм, когато Литекс печели благодарение на головете ми. Не по-малко ми харесва и да подавам за голо­вете на другите. Удо­волствието е еднак­во.

Разбирателство­то ти на терена с Вилмар Джордан бе впечатляващо, но той бе продаден през зимата. Липс­ва ли ти?

- Джордан липсва на целия отбор. С не­го сме големи прия­тели, бяхме заедно през цялото време. Трансферът му пока­за, че в Литекс се ра­боти отлично и фут­болистите на клуба са качествени. И без Джордан се справяме нелошо. Тренираме Регула и Бьорн (б. а. - Йонсен) и ще ставаме още по-доб­ри.

Поддържаш ли връзка със съна­родниците ти Бра-ян Ангуло и Себастиан Ернандес, ко­ито играят в „А" група?

- Разбира се. С Ан­гуло говорим по те­лефона преди и след всеки мач. С Ернан­дес също намираме поводи да погово­рим. Хубаво е, че има колумбийци в България, така се чувстваме по-малко сами и може да ко­ментираме всичко, което става в страна­та ни.

В последните го­дини Литекс посто­янно продава най- добрите си футбо­листи - Георги Ми­ланов, Славчев, Джордан. Идва ли и твоят ред?

- В момента си мисля само как Ли­текс да се класира за Лига Европа в края на първенството. То­ва е най-важното, бо­ря се за тази цел. Ес­тествено, ако се поя­ви добро предложе­ние за мен, бих се радвал да играя в по-голямо първенство. Всеки футболист мечтае за голям клуб, за голям шам­пионат.

Ако можеш да избираш, в кое го­лямо първенство би играл?

- Испанската Ла Лига ме привлича най-силно. Удобство е и това, че говоря езика. Другото евро­пейско първенство, което ми харесва, е Бундеслигата. Мно­го силен шампионат с големи футболис­ти. Това са двете ми любими първенства.

Как ти се отра­зява животът в България и гово­риш ли вече езика ни?

- В България съм вече близо година и половина. Харесва ми тук - спокойно е, хората са добре наст­роение. Езикът ви е много труден. Вече разбирам почти всичко, но не мога да говоря. Разбирам какво ми казват и ко­гато ми задават въп­рос, но не мога да отговоря, не нами­рам думите често. Въпреки това се оп­равям. Познавам ве­че много хора в Ло­веч, мога да си раз­меня няколко думи с тях.

Имаш ли още нужда от преводач за ежедневните ти нужди?

- Не, дори аз съм преводач на Пауло Регула, с когото пос­тоянно сме заедно. Помагам му да си поръча в ресторант или да размени ня­колко думи с фенове-те. Мога и да пазару­вам на български (Смее се).

Какво промени треньорът Краси­мир Балъков в Ли­текс?

- Той е бил голям футболист, има свои идеи за това как да играе отборът. Балъ­ков помага много на футболистите - със съвети, насоки. Ви­наги се опитвам да го слушам. За всеки футболист е важно, когато усеща подкре­пата на треньора си. За чужденците е важ­но и че можем да го­ворим директно с не­го, няма нужда от преводач.

Имаш ли фаво­рит за спечелване­то на Шампионска­та лига?

- Да, стискам пал­ци на Барселона. В невероятна форма са, мисля, че трябва да спечелят турнира.

Като колумбиец не симпатизираш ли на Реал Мадрид заради Хамес Род­ригес?


- Вярно е, че много колумбийци са за Ре­ал в момента, но аз съм на другия по­люс. Предпочитам играта на Меси, Суа­рес и Неймар. Затова и вярвам, че Барсе­лона заслужава да вдигне купата.

Христо Бонински, "Меридиан мач"

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

Гимнастичка от ансамбъла: Трябва да сме по-уверени и концентрирани

Вижте какво каза Маргарита Василева след бронза на Световната купа в София

Ники Михайлов: Баща ми покани Бербатов в БФС, но той отказа

Ако не преподпиша с Левски, приключвам с футбола

Васил Панайотов: Трябва да вземем максимума от Левски

Вижте какво каза един от най-важните футболистина Черно море

Мъри: Моят Левски беше готов за шампион

Вижте какво каза Станимир Стоилов

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки