Баждеков на мушката и на акционерите

Питат директора дали има подписани договори без одобрението на УС

Баждеков на мушката и на акционерите

Изпълнителният директор на Левски Константин Баждеков предизвика полемики с изказването си вчера по повод нападките към него от страна на НКП и тръст "Синя България". Двете фенски организации са в оставка, но се оказва, че Управителният съвет на Левски работи, без да има необходимото изискване от трима членове.

Справка в Търговски регистър показва, че към днешна дата в УС на Левски фигурират двете фенски организации, председателят Иво Тонев и изпълнителният директор Константин Баждеков. Обявеният като сигурен нов член Илия Козарев все още не е вписан като такъв и съответно не може да участва в Управителния съвет и да гласува, ос-вен като гост.


От думите на Баждеков излиза, че Управителният съвет на Левски работи, без да кани вписаните все още членове - НКП и тръста. Другият вариант е Управителният съвет да не работи, а изпълнителният шеф на сините да разпространява подвеждаща информация.Двете организации намекнаха, че Баждеков е нарушил устава на Левски, което означава сериозни неприятности със закона.

Както е известно, уставът на Левски беше променен под натиск на феновете и той ограничава силно правомощията на изпълнителния директор. Така например Баждеков е длъжен да се допитва до Управителния съвет за всички парични заеми над 100 000 лева. Както е известно, Тодор Батков издържа клуба със заеми, а те Няма как да бъдат приети без съгласието на фенските организации, докато те са членове на Управителния съвет.

Още по-интересен е въпросът с трансферите на играчи, което е друга болезнена тема. Според изискването на устава трансферите трябва да бъдат одобрявани с обикновено мнозинство от всички членове на УС, ако са на стойност над 200 000 лева, включително заплатите за периода на договора.

"Тема Спорт" пише, че част от новите акционери на Левски са готови да потърсят сметка дали това изискване е спазено при зимната селекция на тима и най-вече при скандалния полски нападател Лукаш Гикиевич. Ако договор е подписан без одобрението на Управителния съвет, то изпълнителният директор носи наказателна отговорност.

Акционерите и дарители в Левски са силно притеснени от липсата на прозрачност в управлението и финансирането на клуба и най-вече от липсата на принципно действащ Управителен съвет. Това бе едно от обещанията на клуба, когато в началото призоваваше феновете да купуват акции.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки