Италия приема България в Палермо заради Чочев, казва агентът му

"Чочев е чувствителен като Бербатов", каза още Петьо Костадинов

Италия приема България в Палермо заради Чочев, казва агентът му

Мениджърът на Ивайло Чочев Петьо Костадинов фурора, който прави бившият играч на ЦСКА с екипа на Палермо.

Г-н Костадинов, как вървят нещата при Ивайло?

- Чудесно, поддържаме ежедневен контакт, а с хора от клуба - веднъж седмично. В Сицилия хората са различни от останалата част на Италия, много са дружелюбни и това помогна на Ивайло за адаптацията.

Доволен ли сте, че приехте предложението на Палермо?
- Напълно. Известно е, че от Монако бяха първи, но ако Ивайло бе подписал с тях, щеше да играе под наем в Ница. Сделката с Палермо не бе лесна, опитаха се едни хора да ме прескочат, но в крайна сметка постигнах три пъти по-добри условия на моя клиент. Имах известни съмнения, защото отборът бе доста млад. Името на треньора Джузепе Якини и сериозното балкансо присъствие натежаха. Синиша Анджелович бе най-близо до Ивайло, но същото може да се каже и за сърбина Милан Миланович и хърватина Мато Яяло. Балканците на полуострова сме едни, но в чужбина сме задружни u обичайното обръщение е "брате".

Бързо или нормално се получиха нещата при Ивайло?
- Изненадващо. На 15 напусна математическата гимназия в Плевен, за да постъпи в школата на Чавдар Етрополе. На 16 вече бе шампион в две възрастови групи, а на 17 скаут на Рейнджърс го хареса. Всичко бе готово, беше си избрал шкафче на "Айброкс", но фалитът на клуба провали трансфера. 

Следва ЦСКА, а след това и Серия А.
- Скокът е сериозен, но това изобщо не промени Чочев. В Палермо го изчакаха и не бързаха с него. През първите 3 месеца тренировките бяха неговият мач, а не срещата през уикенда. Ивайло винаги е бил скромен и такъв е и сега. Различава се от наложилия се у нас тип чалга футболист. Следва във великотърновския университет социални дейности, но прекъсна.

Как е устроен в Палермо?
- Живее в самостоятелна къща близо до морето. Непрекъснато го посещават негови близки, за да не чувства носталгия. А и често кани приятелите си от отбора на гости. Кара малка служебна "Шкода".

Какво е отношението към него?
- Стана дума колко дружелюбни са местните, но Ивайло направо го обичат. Съотборниците му го приеха безрезервно. Треньорът Якини го хвали, а президентът Дзампарини е като германец - думата му тежи повече от договор. Той е земляк с Фабио Капело и веднъж имах късмета да бъда в тяхната компания.

Изявите на Чочев сигурно предизвикват интереса и на други клубове?
- От Монако не са го забравили. Следят го клубове от Германия и Англия. А треньорът на Интер Роберто Манчини, без да иска му направи реклама, гледайки мача Парма - Палермо (1:0), и само от това цената му скочи с няколко милиона евро. Ивайло е малко германски тип, напомня ми за Мариян Христов, но безпроблемно се адаптира в Серия А. "Мисля, че ще се справи и с британския футбол, докато във Франция някак си е го Виждам.

С кого е най-близък в тбора?
- Стана дума за балканците, но също така е приятел с бившия младежки национал на Италия Андреа Белоти, а виделият какво ли не през кариерата си Еицо Мареска му е като ментор.

Какво е да има съотборник, оценен на 50 млн. евро?
- С Дибала също са близки. Аржентинецът е скромно момче, поучи връстници са (б.а. -1ауло е на 21 г.), като деца са.

Италия ще приеме в Палермо България в вроквалификация, а за Чочев това ще е почти като у дома?
- Ще ви споделя нещо, което научих, докато бях в Италия. От местната федерация са проучвали къде да ни приемат, като са отчели липсата на интерес. Така са се спрели на Палермо заради Чочев. От една стана, местните ще подкрепят своите, а от друга - ще дойдат да гледат и своето момче.

Защо Чочев рядко дава интервюта?
- Ивайло има чувствителността на Бербатов, затворен е и не изпитва нужда от подобни изяви. Освен това има и правила, които трябва да спазва във връзка с медийната политика на клуба. Изцяло е фокусиран към кариерата си u нищо друго не го интересува. Бих казал, че не е готов за такава публичност, но постепенно ще го преодолее.

Сред клиентите ви има и други талантливи момчета...
- Първият ми бе Тошко Кючуков, когото уредих за Сигма Оломоуц. Но си нямах представа какво да търся и следя при вратарите. Обучи ме Стив Сътън, който навремето бе сочен за наследник на легендарния Питър Шилтън. И сега надеждите ми са в трима вратари, трима Митковци. Евтимов вече се наложи в Нотингам. Митов върви също много добре в Чарлтън и стана шампион с тима до 18 г. Шейтанов, който пази на провеждащото се у нас Евро 2015 (до 17 г.), също го очаква голямо бъдеще. Той е в Левски, но на тестове в Ливърпул елиминира 25 души и вратите на Запад за него са отворени.

Накрая не мога да не ви попитам и какво мислите за случващото се в любимия ви ЦСКА?
- Без информация не мога да кажа нищо. Изпадам в тих ужас за лиценза, защото нещата с Чавдар за Чочев не са уредени. Примерите с фалитите на Рейнджърс, Хартс и други за България не важат. Ние сме неградивни и неконструктивни и ще изпаднем в спирала на разрухата.
Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

Сестри Стоеви обявиха каква е целта им в Париж

Преди дни българките официализираха квотата си за париж

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки