Фиго се отказа от изборите, срамува се от ФИФА

"През последните месеци станах свидетел на инциденти по целия свят, които трябва да срамят всеки, който твърди, че иска чист футбол"

Фиго се отказа от изборите, срамува се от ФИФА
Португалската футболна легенда Луиш Фиго се отказа от борбата за президентския пост на ФИФА, след като обяви, че изборите след 8 дни в Цюрих "няма да бъдат нормални". Наскоро от надпреварата за шефското място във ФИФА се отказа президентът на Холандската футболна асоциация Михаел ван Прааг, който прехвърли подкрепата си за принц Али бин Ал Хюсеин от Йордания. След отказването и на Фиго, изборите се превръщат в директна битка между принц Али и вечния Сеп Блатер.

"През последните месеци станах свидетел на инциденти по целия свят, които трябва да срамят всеки, който твърди, че иска чист и демократичен футбол. Видях със собствените си очи хора, които в един ден сравняват лидери на ФИФА с дявола, а на следващия сравняват същите хора с Христос. На някои от кандидатите не бе позволено да говорят пред различните федерации на конгреси, докато един от кандидатите постоянно разговаряше с президентите", сподели Фиго.

"Нямаше нито един публичен дебат между кандидатите относно техните предложения. Някой смята ли, че е нормално изборите за една от най-важните организации на планетата да минат без публичен дебат? Нормално ли е един от кандидатите дори да не представи изборна програма? Не трябва ли да е задължително всеки кандидат да представи такава програма, за да знаят президентите на федерации за какво гласуват?

"Това би било нормалното положение, но този изборен процес е всичко друго, но не и избори. Това е процес за доставянето на абсолютна власт на един човек - нещо, в което аз отказвам да участвам. По тази причина, след размисъл и споделяне на възгледите ми с двама други кандидати, вярвам, че това, което ще случи на 29 май в Цюрих, не са нормални избори. Поради това, не ме бройте", допълва португалецът.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки