Сензациите в пресата: ЦСКА се обеси с куха жалба

Стойчо Младенов чака обаждане; Стойчо Стоев иска двама полузащитници; Предлагат на сините Момчил Цветанов; Абди в Лудогорец?; Лудогорец гледа трима от Испания; Иршак подписа с Макаби Петах Тиква

Сензациите в пресата: ЦСКА се обеси с куха жалба
Сензациите в родната спортна преса на 26 май 2015 г.:

 
„Меридиан Мач”: ЦСКА се обеси с куха жалба
 
ЦСКА внесе жалба до Апелативната комисия на БФС вчера, с която оспорва отнемането на лиценза на клуба за „А" група.
 
„Меридиан Мач" научи, че във футболната централа са останали шокирани от факта, че тя е била написана на бял лист, без към нея да бъдат прикрепени нужните документи. Само за сравнение може да се посочи, че жалбата на Локомотив (Сф) е изключително изпипана и отборът почти сигурно няма да има проблеми да остане в елита, а от Марек са предоставили на БФС 15 страници прилежни документи при обжалването и мястото им в „Б" група не е застрашено.
 
ЦСКА бе длъжен да защити претенциите си и желанието да остане в „А" група, като представи с изрядни документи двустранни споразумения за разсрочено плащане с кредиторите, както и, че най-належащите задължения са обезпечени по някаква схема.
 
При положение че това не е направено, ЦСКА автоматично изхвърча от „А" група за следващия сезон.
Апелативната комисия се събира в края на седмицата на свое заседание, за да обсъжда случаите на засегнатите отбори. Тя обаче на практика въобще няма да разглежда кухата жалба на ЦСКА, която изглежда преднамерена подигравка от страна на клуба. Действията на ръководството на ЦСКА очевидно показват, че сегашните собственици се опитват до докарат клуба до фалит. Въпреки че Ивайло Манджуков и Милко Георгиев непрекъснато прокламират, че ще оставят нов или стар ЦСКА сред най-добрите, действията им рязко контрастират с афишираните намерения. Двамата акционери са вдигнали ръце от сегашния провален проект и са се заели със създаването на нов клуб, който трябва да мине за наследник на славните „армейци", като се прелее историята. Все още обаче не е ясно откъде може да тръгне ново дружество с името и цветовете на ЦСКА, като засега по-вероятно е това да стане от най-ниското стъпало на аматьорския футбол.
 
Междувременно, Търговският регистър е отказал молбата за първоначалната регистрация на ФК ЦСКА АД. Причината е, че капиталът на дружеството е посочен грешно, а представеният протокол не съдържа имената на преброителите на гласове, както изисква Търговският закон.
 
Сливане с Литекс било невъзможно“, пише още изданието.
 
Няма абсолютно никакъв шанс Литекс да се се слее с ЦСКА, научи „Меридиан Мач". Причината за това не са наредбите на БФС, а тези на УЕФА.
 
Ако Литекс промени своето име или място на регистрация, то отборът няма да може да участва в евротурнирите за срок от 3 години, което едва ли влиза в плановете на ръководството на „оранжевите“.
 
Отделно от това, настоящите ръководители на „червените" - Ивайло Манджуков и Милко Георгиев, ще държат истинския ЦСКА в ръцете си пък дори и фалирал. Това означава, че собственикът на Литекс ще направи съвсем нов ЦСКА, който едва ли ще бъде припознат от истинските фенове на „армейците".

 
 
„Тема Спорт”: Стойчо чака обаждане
 
Стойчо Младенов следи много внимателно процесите около ЦСКА и очаква обаждане с предложение да се завърне в клуба, разбра "Тема Спорт”. Доскорошният треньор на армейците е отказал няколко предложения от Арабския свят тъкмо защото чака покана от ЦСКА.
 
На този етап завръщането на Младенов не е напълно сигурно, но при определено стечение на обстоятелствата около бъдещето на клуба е много вероятно той отново да бъде назначен в Борисовата градина.
 
Едно е сигурно - няма никакъв шанс Стойчо да се върне в ЦСКА, в случай че Манджуков и Инджов се заемат с издръжката на червените. Треньорът е в тежък конфликт с фамилиите и при подобен сценарий нито ще бъде канен, нито ще има желание да се завърне. Младенов изчаква развитие на опция, която не е свързана с Манджуков и Инджов.
 
Има и нещо друго. При закриване на настоящото дружество той няма да може да получи парите, които са му дължими.

 
„Стандарт”: 3 варианта за ЦСКА, кашата е пълна
 
Два дни преди срока, в който ЦСКА може да обжалва отказа на лиценз, кашата около клуба е пълна. Вариантите за оцеляване изглеждат три, но никой не гарантира дали някой от тях ще проработи. Вече се чу за схемата, при която Гриша Ганчев мести тима "Литекс" на "Армията".  Днес обаче липсваше сериозно потвърждение, че се работи активно в тази посока. Вторият изглежда най-реален и включва няколко бизнесмени, симпатизиращи на ЦСКА. Схемата минава през синдик и отписване на борчове извън тези към НАП. Развитие по темата се очаква до 2-3 дни. И този вариант гарантира оцеляване в "А" група.
 
За третия се очаква среща днес. Александър Томов иска да си върне ЦСКА чрез турския бизнесмен с неясни капитали Дениз Килиоз. Последният има над 10 закрити компании с по нула служители. Но пък се снима с Томов, както и с две голи красавици в столичен клуб. Сегашните акционери в ЦСКА отказват сделка, тъй като основателно подозират измама. Нищо чудно обаче те да поставят днес условие на турчина - изплаща около 600 000 лева по лиценза, предоставя банкова гаранция, че може да изкара другия сезон и получава акциите без пари. Този вариант обаче гарантира и фенско брожение. Първите два варианта са добре приети от привържениците.
 
Няма вариант за оцеляване на сегашното ръководство в "А" група. Иво Манджуков и Милко Георгиев са признали, че не могат да намеря пари.
 
 
 
„Тема Спорт”: Стойчо Стоев иска двама полузащитници
 
Треньорът на Левски Стойчо Стоев планира да усили халфовата линия на отбора с поне двама играчи. Причина за това желание на специалиста са няколкото играчи от тази зона, които ще напуснат отбора. Капитанът Владимир Гаджев има оферта от чужбина и на този етап твърдо си тръгва от „Герена" след 7 години със синята фланелка. След края на кампанията той става свободен агент. Левски няма как да му предложи по-добро възнаграждение от настоящото му и футболистът ще иска да си намери платежоспособен клуб от чужбина. Той има предложения от Турция, както и от клубове от бившите съветски републики и Азия.
 
Левски пък със сигурност ще се раздели с полузащитника Стефан Велев. Той така и не се утвърди като основен изпълнител след привличането си от Берое. Велев пристигна на „Герена" в началото на 2013 година по настояване на тогавашния наставник Илиан Илиев. През този сезон той изигра 18 мача в А група и още седем за купата, но предимно се появяваше на терена като резерва или пък бе титуляр, когато трябваше да се запълват дупки. 26-годишният полузащитник ще получи възможност да продължи кариерата си на друго място. Интерес към него има от Берое, както и от няколко други клубове от елита.
 
Неясно все още остава положението на Георги Сърмов. Полузащитникът се завърна на „Герена" през лятото - дойде от Ботев Пловдив. През есента той бе използван от Георги Иванов - Гонзо. Той записа 15 шампионатни двубоя, взе участие и в два за Купата на България. Вкара и два гола -при победата с 3:2 над Лудогорец на „Герена", както и при 3:0 над Ботев в Пловдив. По време на зимната пауза обаче получи контузия и се наложи да бъде опериран. Така той не е изиграл нито един официален двубой под ръководството на Стойчо Стоев. Договорът на Сърмов изтича, а сините все още не са взели решение дали да му предложат нов.
 
„Тема Спорт”: Предлагат на сините Момчил Цветанов
 
Момчил Цветанов е бил предложен на Левски, разбра "Тема Спорт". От „Герена" обаче към момента не проявяват интерес към крилото, което изпитва трудности в Ботев Пловдив. Той бе взет от канарчетата през есента, но в момента не попада в плановете на Петър Пенчев. Цветанов изненадващо бе оставен извън групата за плейофния сблъсък с Лудогорец на Коматево. А след това така и не бе върнат в нея. В момента той води разговор с жълто-черните за прекратяване на договора си.
 
Както е известно, на сините бе предложен и друг футболист на канарчетата - защитникът Даниел Златков. Той игра под ръководството на треньора на сините Стойчо Стоев в Миньор Перник. Там си партнираше в центъра на отбраната с настоящия играч на Левски Борислав Стойчев.
 
От „Герена" пък категорично отрекоха информациите, че са пред подпис с Иван Коконов от Черно море. "Няма такова нещо", заявиха от спортно-техническия щаб. Както е известно, крилото напуска моряците, след като договорът му изтича след края на кампанията. Коконов почти сигурно ще премине в Берое.

 
„Тема Спорт”: Абди в Лудогорец?
 
Лудогорец все по-сериозно опипва почвата около евентуален трансфер на Либан Абди, разбра „Тема Спорт". Наскоро агентът на крилото на Левски е бил в Разград. Интересът на шампионите към сомалиеца е от повече от месец. 26-годишният играч е хванал окото на спортно-техническия щаб в двубоите със „сините“ през пролетта. Абди започна като титуляр и в трите срещи с шампионите - 0:1 за първенство, 0:0 в Разград и 1:0 на „Герена" в полуфиналите за Купата на България.
 
В момента фланговият футболист играе при „сините“ като преотстъпен от турския Ризеспор. Договорът му за наем обаче е до края на сезона, след което той на 90 процента ще напусне клуба. Причината е, че столичани трябва да платят трансферна сума, ако искат да го задържат, а в момента те не могат да си го позволят. Затова от Лудогорец може да дадат ход на директни преговори с Ризеспор.
 
От идването си на „Герена" Абди е несменяем титуляр, като е изиграл 11 срещи. Само в две от тях той не попадна сред единайсетте на Стойчо Стоев от началото на двубоя. Това стана в гостуването на Марек (3:1) и с Хасково (3:0) в София.
 
Припомняме, че не за първи път Лудогорец си харесва футболист на Левски. Преди време клубът бе близо до закупуването на Гари Родригес. Тогава обаче феновете на „сините“ заплашиха с бунт Тодор Батков, ако продаде холандеца на шампионите. Така в крайна сметка крилото замина за испанския Елче.
 
На няколко пъти разградчани се пробваха и за Владимир Гаджев, но националът предпочете да остане на „Герена".
 
В същото време стана ясно, че през другата седмица ръководството на Лудогорец ще реши кога да започне втората част от строежа на нов стадион в Разград. Както е известно, трибуна "Моци" вече бе официално открита преди мача с Локомотив (София) (4:1). Следващата стъпка от проекта е събарянето и изграждането на сектор „В“. На този етап клубът още прави планове около изпълнението на трибуната. Съвсем скоро ще е ясно кога ще бъде даден стартът на изграждането.
 
„Тема Спорт”: Дерменджиев с все по-малки шансове да запази поста си
 
Загубата на Лудогорец с 2:4 от Литекс в Ловеч не е била приета никак добре по високите етажи на клуба. Отговорните фактори са били, меко казано, бесни от представянето на тима и допуснатия обрат. Разградчани водеха на почивката с 2:0, но претърпяха пълен крах през втората част и инкасираха 4 безответни гола.
Както е известно, двата клуба са в открита конфронтация от дълго време. В последните няколко месеца напрежението по оста Ловеч - Разград се покачи значително. Управата на оранжевите дори написа остра декларация, с която отговори на обвиненията, че двубоят с Ботев Пд в Коматево от плейофите е бил "приятелски".
 
След загубата шефовете на Лудогорец са чели здраво конско на играчите и спортно-техническия щаб. Поражението превръща бъдещето на старши треньора Георги Дерменджиев във все по-несигурно. Шансовете 60-годишният специалист да запази поста си стават по-малки. Не е тайна, че от известно време ръководството усилено работи в насока ангажирането на нов наставник от чужбина. Засега обаче няма развитие, но клубът се надява на положителна развръзка до края на месеца. Именно заради това шефовете още не са дали ход на преговори с Дерменджиев за подновяване на договора му.

 
„Тема Спорт”: Иршак подписа с Макаби Петах Тиква
 
Халфът на Ботев Пловдив Томас Иршак подписа с Макаби Петах Тиква. Чехът напуска канарчетата като свободен агент, след като договорът му, който изтича на 31 май, няма да бъде продължен. Така Иршак няма да носи повече жълто-черния екип.
 
Контрактът на полузащитника с израелския клуб е за 1+1 година. Снощи Макаби Петах Тиква, който е шести два кръга преди края на шампионата, игра с Макаби Хайфа. В тима играе бившият халф на Левски и Черно море Даниел Димов.
 
Освен Иршак със сигурност от Коматево си тръгва и вратарят Стаховяк. Опитният нападател Иван Цветков също се отдалечава от тима. С изтичащи в края на сезона договори са още Йордан Христов, Мариян Огнянов и Лъчезар Балтанов.
 
В същото време Ботев Пловдив започна същинските преговори с ТЦ-ИМЕ. Със задачата са се нагърбили Ангел Па-лийски и Апостол Апостолов. Вторият призна пред PlovdivDerby.com в началото на миналата седмица, че веднага след завръщането си от чужбина ще посвети цялото си време на изглаждане на отношенията между двете страни. В Ботев очакват да
чуят защо от ТЦ-ИМЕ отказаха няколко пъти да се явят на организираните акционерни събрания. Шефовете на канарчетата са готови да изслушат претенциите на притежателя на 39% от акциите, както и да направят сондажи за стартиране на преструктурирането на дълга на канарчетата към въпросната фирма.

 
„Меридиан Мач”: Обрат – Иршак и Стаховяк може да останат в Ботев
 
Томаш Иршак и Адам Стаховяк може да останат в Ботев. „Меридиан Мач" научи, че шансът това да се случи не е много голям, но все пак го има. Контрактите на двамата изтичат на 30 юни. Това означава, че 15 дни по-рано полякът и чехът трябва да се явяват за първа тренировка на базата в Коматево. Ботев дължи сериозни суми от действащите им контракти, но предвид кризата двамата се подписват под 3000 евро на месец. До момента има само запитване за Иршак от израелския Макаби (Петах Тиква). За Стаховяк няма опции. Неговият билет до Полша е двупосочен, което е доказателство за това, че вратарят може да се върне.
 
Двамата са намекнали пред ръководството, че ако не си намерят нови тимове, може и да останат в Пловдив, тъй като са свикнали с професионалната си работа в Ботев.
 
Очаква се Стаховяк и Иршак да бъдат титуляри в последния мач срещу Локо (Сф). Вчера защитникът Росен Колев разтрогна договора си с„канарчетата".

 
„Меридиан Мач”: Лудогорец гледа трима от Испания
 
Трима испанци са в плановете на шампиона Лудогорец за нов централен нападател, научи „Меридиан Мач". Разбира се, от тях евентуално ще бъде привлечен само един. Футболистите, които главният скаут Методи Томанов е гледал, играят съответно в Малага, Алкоркон и Мирандес.
 
Първият е добре известен и неговото име е Хави Гера. 33-годишният таран бе много близо до „орлите" през зимата, но в последния момент предпочете да продължи кариерата си в Малага. Той отиде при андалусийците под наем от Кардиф, който изтича след края на сезона. Гера е със статут на резерва в състава на Хави Гарсия, но въпреки това е успял да отбележи 3 гола. Нападателят обаче не попада в плановете на младия специалист за следващия сезон и заради това възможността за трансфер в Лудогорец е актуална отново.
 
Друг от играчите, които Томанов е гледал, е 29-годишния Давид Родригес от тима на Алкоркон. До момента през сезона в Сегунда Дивисион юношата на Атлетико (Мадрид) е реализирал цели 18 попадения. За него обаче ще трябва да се плаща трансферна сума.

Ако Лудогорец удари на камък с Хави Гера и Родригес, ще разучи положението около голаджията на Мирандес Урко Вера. 27-годишният футболист има 16 попадения във второто ниво на испанския футбол. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки