Масово ВИП и звездно присъствие на игрите в Баку

150 олимпийски шампиони и 200 световни първенци ще участват в започващите утре първи европейски игри

Масово ВИП и звездно присъствие на игрите в Баку

50 олимпийски шампиони и 200 световни първенци ще участват в започващите утре първи европейски игри Баку2015.


Данните бяха изнесени на пресконференция от Патрик Хики, президент на Европейските олимпийски комитети (ЕОК), които притежават правата и организитат състезанията.

“Благодаря на домакините от Азербайджан, които в много кратки срокове – за близо 2 години - успяха да се справят с нелеката задача. Днес ние имаме записани 6000 участници в 29 спорта, 50 телевизионни канала подписаха контракти да предават от Баку, 53 000 души са ангажирани с организацията. Билетите за Откриването утре са напълно изкупени, очаква се голяма посещаемост на всички стартове. Засега всичко по подготовката и организацията върви гладко,“ каза още Хики.

Шефът на европейските олимпийски комитети не скри разочарованието си от отказа на Холандия да бъде домакин на вторите игри през 2019 г., но твърдо заяви, че това няма да попречи на новия проект. „Имаме два града, които настояват да са домакини, но не мога да ги съобщя, тъй като в момента водим конфиденциални преговори. Надявам се след Баку, ако всичко върви така гладко и по план – желаещите да станат много повече. Вече имаме и запитвания за третите игри през 2023 г. Преди две години възнамерявахме да направим игрите с десетина спорта по подобие на Азиатски, Африкански или Панамериканските игри. Но толкова много федерация поискаха да участват, че вече имаме 29 спорта и дори отказахме заявки за нов дисциплини и спортове, поради липса на място за настаняване в атлетическото село“ каза Хики.

Съобщено бе, че на Откриването утре ще присъстват 44 държавни глави и премиери, участие са потвърдили половината от членовете на МОК, както и лично президентът Томас Бах.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки