Юноша на Черноморец си спечели шанс за футболна кариера в Англия

Живко Жеков спечели конкурс на английски спортен колеж и ще учи и тренира на Острова

Юноша на Черноморец си спечели шанс за футболна кариера в Англия

Юношата на Черноморец (Бургас) Живко Жеков спечели тазгодишния конкурс на английския спортен колеж "Бруук Хаус" за попълване на отбора им и получава пълна стипендия и обучение до края на средното си образование. Училището "Бруук Хаус Колидж" е известен с това, че предлага едновременно образование и възможност за младите таланти да стартират футболна кариера на Острова. Самото учебно заведение е дислоцирано между Нортхямптън и Лестър, а отборът му играе в местната регионална лига.

Тестовете бяха за деца от България, от Бивша Югославска република Македония и от Косово и преминаха в четири дни на игрищата на комплекс Царско село в София. Освен футболните умения, момчетата трябваше да решават тестове по английски език и математика, а накрая бяха обявени и общите резултати.

Роденият през 1998-а година бургазлия получи пълен Отличен на изпитите по английски език и по математика, а във футболно отношение демонстрира качествата си. Така през новия сезон 2015/2016 крилото от Черноморец ще носи екипа на Бруук хаус колидж.

Живко, който играе като флангоови и вътрешен полузащитник, единствен получава и пълната стипендия от 30 хиляди паунда на година. Останалите пет момчета, които са класирани след него, получават 50 процента стипендия- по 15 хиляди паунда. Ако те искат да се преместят в английското футболно училище, родителите им трябва да осигурят още 15 хиляди паунда.

"Щастливи сме, че наш възпитаник показа как работи школата на Черноморец. Някои хора може и да се опитват да омаловажават усилията ни, но треньорите и академията на акулите отново доказаха марката си. Черноморец има поне 20 момчета, отмъкнати от други отбори, а набор 2002 през миналата година се представи невероятно и на Световното първенство за деца в Бразилия, заяви щастливият директор на Школата на Черноморец (Бургас) Николай Кръстев.

Живко Жеков направи дебют и в професионалния футбол. Досегашният старши треньор на тима Неделчо Матушев го включи няколко пъти в групата на мъжкия тим и му даде минути в мача със Септември (Симитли).

"Щастлив съм, че Живко се оказа най-подготвен и на терена, и на изпитите по език и математика. Тренировките бяха много тежки, интензивни - всеки ден по два пъти, всяка от които близо два часа, заяви бащата на таланта Тотко Жеков. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки