Стефка Костадинова: Първите медалисти винаги се помнят

Дано да сме си извлекли поуките от Европейските игри, радваме се много за сестри Стоеви и волейболистите, казва Костадинова

Стефка Костадинова: Първите медалисти винаги се помнят
Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова даде специално интервю за "Стандарт", в което оцени българското представяне на игрите в Баку, както и бъдещето на този спортен формат.

 

Г-жо Костадинова, каква е оценката ви за българското представяне на игрите в Баку?
- Първите медалисти винаги се помнят. Затова тези, които впечатлиха, победиха и спечелиха медали в Баку, ще останат със специално място в историята. Сред тях за наша огромна радост имаше и българи. Страната ни спечели 10 медала. Имаме и своите шампиони. Благодаря на всички, които ни караха да се чувстваме горди като българи с изявите си в Баку. Щастливи сме със сестрите Стоеви, с волейболистите, поздравления за останалите, спечелили медали.

 

Полезни ли бяха тези игри за спортистите ни?
- Надявам се нашите спортисти и специалисти да са си извлекли поуките от Европейските игри. Светът се променя, държавите влагат страшно много в спорта, на световни и олимипади става все по-трудно да си на върха. За това подобни континентални прояви се явяват възможност да си сравним часовника с хората край нас. Да вземем поуки в една по-регионална обстановка година преди Олимпиадата в Рио. В този формат виждам нов шанс младите да се опарят в битката, да се калят в боя. Много от нашите състезатели за първи път стартират на подобен форум, а това със сигурност ще им помогне да имат повече опит, рутина и самочувствие в бъдещите важни стартове и турнири. България участва с всички спечелили квоти и аз подкрепям това. Много е важно за един състезател да знае, че когато си извова нещо, той го е заслужил и никой не бива да му го отнема, да го лишава. За това благодаря на правителството, българската държава, на Министерството на спорта, че осигуриха всичко необходимо за това първо наше участие. Средствата и ресурсът тук не са дадени напразно.

Да разбирам ли, че подкрепяне този нов спортен проект?
- БОК застана зад този нов проект на олимпийското движение. Спортът е състезание, но той е и възможност за среща на младите, за това да бъдат заедно и да дават своите послания към света. По тази причина Европейските игри се явяват за нас възможност за сравнение и начин да разберем къде сме, да коригираме в движение развитието си в спорта, да определяме и преодоляваме проблемите, като същевременно развиваме и надграждаме позитивното. Ние подкрепяме Обединена Европа и новите възможности за срещи на младите хора от континента.

 

Успяха ли домакините от Азербайджан и Европейските олимпийски комитети като съорганизатор да се справят с тези първи европейски игри?
- Европа вече има своите спортни игри, както останалите континенти. В Баку организацията бе на ниво "олимпийски игри", но форматът на проявата тепърва ще се уточнява, знаете, че има идеи следващите издания да бъдат в няколко града и още по-насочени към младите и към т. нар. ърбан дисциплини. Всичко случило се на състезанията, големият интерес на медиите, телевизионните рейтинги и - най-вече - мнението на спортистите и зрителите доказаха необходимостта на този нов формат, който със сигурност ще се развива.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки