Почина легендарният скиор Любомир Врингов

На 91-годишна възраст, тази сутрин в столицата почина Любомир Врингов – крупна фигура в родния ски спорт, бивш елитен състезател и дългогодишен национален треньор на алпийците.

Почина легендарният скиор Любомир Врингов
На 91-годишна възраст, тази сутрин в столицата почина Любомир Врингов – крупна фигура в родния ски спорт, бивш елитен състезател и дългогодишен национален треньор на алпийците.
 
Широко известно е мястото му в алпийските ни ски, за разлика от не много известното, че неговото скиорско начало е в северните дисциплини. А първите си скиорски стъпки прави още в предучилищна възраст-1929 г., по витошките склонове със ски бягането. Вече ученик, се насочва и към ски скока, с бъдещите светила Никола Делев и Борис Крумов. Добре се справя и с алпийските ски. Врингов е и футболист. Заедно с Никола Делев и популярния по-късно национал по футбол Васил Спасов-Валяка са в юношеския отбор на „Левски" и печелят градското първенство-1940 г. Увлича се и от леката атлетика и най-вече от кросовете. В един от тях е на второ място и то след най-добрия ни бегач на дълги разстояния тогава, Петър Спасов от Перник.
 
Начален треньор на Врингов е Станой Илиев, а първите му успехи са в неговия клуб „Момина скала". На държавното първенство-1943 г. е 2 пъти вицешампион за мъже: на 18 км (сегашните 15) и на северна комбинация, след многократния първенец и по северните, и по алпийските дисциплини Никола Димитров-Фъц. Врингов изцяло се насочва към алпийските ски и е в националния отбор за първата (неофициална) Балканиада-1946 г. в Синая (Рум). На първенството ни-1948 г., е с 2 победи: спускане и гигантски слалом. До края на състезателна си дейност-1958 г., има 6 титли и многобройни призови места.
 
Още като състезател той започна треньорската си дейност и в националния и в клубните си отбори: „Ударник" (както се казваше „Славия" тогава), ЦДНА и „Локомотив". А започна от „Витошки скиор", „Момина скала", „Текстил", „Строител", „Торпедо". Първата отговорна изява на Врингов и то международна, като треньор, е 1955 г., с двустранната среща България-Франция на Витоша. Известните Шарл Бозон, Франсоа Бонльо, Жерар Паские, Лео Лакруа, Рене Коле и 15-годишния тогава Ги Перия спечелиха всички призови места, а от нашите най-добре се представиха Георги Димитров, Петър Попангелов-старши, Георги Варишкин, Никола Дишков. Това бе началото на дълго време най-авторитетната ни международна алпийска проява, купата „Алеко". Врингов бе национален треньор и в олимпийската 1956 г. в Кортина д'Ампецо. Там бе и първият ни крупен международен успех, с отличното представяне на Георги Димитров: 13-и на слалом, 18-и на спускане (с тежко падане), 34-и на гигантски слалом и 6-и на комбинация, важаща (тогава) само за световно първенство.
 
Врингов водеше най-добрите ни алпийци и на олимпийските стартове в Гренобъл-1968 и Сапоро-1972 г., а бе един от треньорите и в Инсбрук-1976 г., както и на световните първенства и другите международни прояви в този период. След това стана съюзен треньор в БФ по ски. Неоспорими са неговите заслуги и за националите Георги Кочов, Иван Пенев, Ресми Ресмиев, Петър Ангелов, Александър Шаламанов, Павел Шаламанов, Владимир Дражев, Сашо Диков, Валентин Стефанов и др.
 
Специализираната и широката му обща култура го утвърдиха като високоерудиран капацитет. Той бе продуктивен автор на публикации, учебници и други помагала за ски техниката и методиката на обучение. Врингов е автор и активен участник в проектирането и изграждането на писти в Чепеларе, Пампорово, Банско (в началото), курорта Бодрост (край Благоевград), Витоша, Троянския Балкан.
 
Поклонението е в четвъртък, 9.07.2015 г., в църквата „Свети Илия" в Княжево, от 11.15 ч.
 
Агенция "Стандарт нюз" изказва искрените си съболезнования на семейството и близките на великия скиор.
 

Мир на праха му! 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки