Бостанджъ печели рали България

Рашид Ал Кетби повежда за Европейския трофей

Бостанджъ печели рали България

Шампионите на Турция за 2014 година Мурат Бостанджъ и Онур Ватансевер с "Форд Фиеста R5" спечелиха 46-ото издание на рали България. Бостанджъ победи в 10 от 14-те специални етапа, пристигайки на финала пред "Арена Самоков" с време от 1.56:33.7 часа. 

На 39.6 секунди зад него остана дубаецът Рашид Ал Кетби и неговата германска навигаторка Карина Хеперле (Форд Фиеста R5), които обаче с досегашния актив от 78 точки излизат начело във временното класиране на Европейския трофей по рали на ФИА за 2015 година с 198 точки. Второто място след този кръг от надпреварата за трофея (156 точки) е за Бостанджъ, като това класиране може да се промени още идващата неделя, когато е Рали Босфора, в което двамата ще продължат битката си за трофея, започната в Рила. 

След като още вчера си осигури комфортен аванс пред Ал Кетби, днес Бостанджъ го остави да спечели всичките четири неделни етапа, контролирайки педантично разликата във времето. Истинската интрига в състезанието обаче беше за третото място между българските екипажи Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) и Борис Григоров/Ангел Башкехайов (Хоби кар, Ситроен С2 S1600). Тяхното лично състезание, освен точките за евротрофея, беше и за по-предното място в класирането на националното първенство, в което лидер беше Василев. 

Григоров започна да топи аванса на съперника си със старта на неделния ден, за да излезе пред него с аванс от 12.7 секунди преди последната отсечка Бели Искър 2 (6.81 км), за да увеличи дистанцията на 13.9 секунди на финала. Общото време за този екипаж е 2.01:05.6 часа. "Както обещахме вчера, днес изчакахме, за да направим атаката в дългата скоростна отсечка (Еледжик, 31.34 км)", заяви Боби Григоров. 

"Преди това на 12-ата отсечка загубихме близо 10 секунди, защото колата изгасна на старта и трябваше да рестартираме. Смятам, че направихме перфектно състезание с Жоро Василев, Рок Турк и Золтан Бесеней", добави той. 

Третото място на подиума за Григоров и Башкехайов е най-доброто постижение на двамата в националното първенство и за трофея, за който евентуалното продължение на програмата ще бъде обсъждано в дните преди Сливен рали (4/6 септември). Причината за силната атака на Григоров беше, че преди началото на днешния ден той успя да намери, макар и използвани, по-добри гуми. 

"Толкова бяха възможностите на автомобила ни в решителните за класирането места от отсечките - Славовица и Нейково. Там трасетата са тесни и много спънати, което е предимство за автомобила на Григоров. Не сме правили големи грешки", обясни Георги Василев. Василев и Добрев завършиха България за 2.01:19.5 часа, като с второто си място в шампионата на България двамата за първи път излизат начело в генералното класиране.

Класиране в 46-ото рали България:
1. Бостанджъ/Ватансевер (Турция, Форд Фиеста R5)- 1.56:33.7 час
2. Ал Кетби/Хеперле (Дубай/Германия, Форд Фиеста R5)- на 39.6 секунди
3. Борис Григоров/Ангел Башкехайов (Хоби кар, Ситроен С2 S1600) - на 4:31.9 минути
4. Георги Василев/Стефан Добрев (Дианел Рейсинг, Мицубиши Лансър Ево 9) - на 4:45.8 минути
5. Турк/Качин (Словения, Пежо 208) - на 5:10.1 минути
6. Бесеней/Пап (Унгария, Рено Клио R3T) - на 5:53.8 минути. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки