Преизборно: Платини обеща членство във ФИФА на Косово

Реално очакваме в началото на следващата година да станем пълноправен член на световното футболно семейство, казват косоварите

Преизборно: Платини обеща членство във ФИФА на Косово

Президентът на УЕФА Мишел Платини е дал гаранции, че Косово ще бъде приета за пълноправен член на ФИФА и дори ще участва в квалификациите за Световното първeнство в Русия през 2018 година. Това заяви председателят на футболната федерация на страната Фадил Вокри, цитиран от ТАСС. 

Както е известно, Косово обяви едностранна независимост от Сърбия през 2008 година и прие нова конституция, според която се превръща в независима суверена държава, макар и все още частично призната в световен мащаб. Футболната федерация на страната подаде заявка за членство в УЕФА, която в момента се разглежда. След като Косово бъде приета в европейската централа, то тя ще стане и член на ФИФА. 

"Реално очакваме в началото на следващата година да станем пълноправен член на световното футболно семейство. Платини ни увери, че това ще бъде просто една формалност на Конгреса на ФИФА", заяви Вокри. 

През януари 2014 година ФИФА частично призна футболната федерация на самопровъзгласилата се държава Косово. Конгресът на световната централа е на 26 февруари 2016 година и на него ще бъде избран от нов президент. Ако Косово бъде приет за член на ФИФА, то националният тим на страната ще играе в първа група на квалификациите за Мондиал 2018 заедно с отборите на Хърватия, Исландия, Украйна, Турция и Финландия. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки