Дербито на головите чудовища в Германия

Левандовски и Обамеянг в момента вкарват повече от когато и да е било преди

Дербито на головите чудовища в Германия
Днешното дерби от 8-ия кръг в Бундеслигата между шампиона и лидер в класирането "Байерн" и основния му преследвач и конкурент за титлата "Борусия" (Д) се чака с огромен интерес заради треньорския сблъсък между големия Пеп Гуардиола и неговия открит поклонник Томас Тухел. На практика обаче далеч по-важно е на "Алианц-Арена" довечера кой ще бъде от голаджиите на двата отбора - бившият "жълто-черен" идол Левандовски и настоящият такъв Обамеянг, ще вкара повече.

Топката, с която Роберт Левандовски (27 г.) вкара петте си гола за "Байерн" срещу "Волфсбург", вече бе на рафта у тях, преди вкара още 2 гола на "Майнц" миналия уикенд и хеттрика му срещу "Динамо" (Загреб) през седмицата. В стаята с трофеите в апартамента му в квартал "Богенхаузен" в Мюнхен, която иначе Леви ползва, за да играе на Плейстейшън с приятели, има още дубликати на шампионската Сребърна салатиера за титлите с "Борусия" (Д) през 2011 и 2012 г., както и с "Байерн" от тази година. А между тях е и наградата за голмайстор №1 на Бундеслигата за сезон 2013/14. Тогава той успя след 20 гола в 33 мача с екипа на "Борусия" (Д). Този сезон обаче той има вече половината - 10 гола след само 7 кръга от Бундеслигата. А най-големият му съперник при реализаторите е точно неговият бивш съотборник в "Борусия" Пиер-Емерик Обамеянг (26 г.) с 9 гола до момента. Или ако обобщим, това издание на дербито "Байерн" - "Борусия" (Д) ще бъде дербито на головите чудовища!

В предния кръг и двамата нанизаха по 2 гола. А след петте гола на Левандовски срещу "Волфсбург", главата си невярващо клатеше даже спортният директор на "Борусия" Михаел Цорк, който дотогава смяташе, че вече е видял всичко от някогашното си откритие. Но твърди, че в онзи исторически момент не е изпитал нито гордост, нито завист. "Онова беше само потвърждение на нашата оценка, че той е от световна класа", уточни Цорк.

В невероятна серия обаче се намира и актуалният голмайстор на "Борусия" - Обамеянг вкара във всеки от първите 7 кръга, нещо, което не се бе случвало до момента в историята на Бундеслигата. Цорк купи Левандовски за 4,75 млн. евро от "Лех" (Познан) през 2010 г. А през 2014 г. за Обамеянг бяха платени 14 млн. евро. "Двамата са съвсем различни типове: Роберт е типичен централен нападател, а Оба е по-гъвкав по отношение на позицията си. Но и двамата са от топ класа", анализира ги Цорк.

Той наистина е прав, извън головете двамата наистина имат малко общо. След голове Обамеянг често си слага маска на Спайдърмен или Батман, а тишъртката по случай стотния му гол в Бундеслигата срещу "Майнц" бе едва ли не нещо прекалено за Левандовски. Обамеянг лети със златно "Ламборджини" из Дортмунд и околността, а даже и след 5-те си гола с "Волфсбург" Левандовски пак чинно раздаваше автографи от прозореца на служебното си "Ауди", докато чакаше в задръстване.

Обамеянг често се изхвърля в приказките преди големи мачове ("Мисля, че "Байрен" няма да е шампион този път"). А Левандовски уважава бившия си отбор ("Ще ни бъде тежко срещу тях"). Даже шума, който се вдига около головете му, е някак странен за полския голаджия. И когато след 2-та му гола срещу "Майнц" го питаха за рекорда на Герд Мюлер от сезон 1971/1972 - 40 гола в рамките на един сезон), той набързо отряза журналистите. "Не, не. Аз просто имам, 10 гола след 7 мача и трябва да остана спокоен и концентриран", охлади страстите Леви. Макар че шефът му Карл-Хайнц Румениге вече го беше сравнил с някогашния Бомбардир на нацията, който на 2 пъти (1968/69 и 1977/78) е вкарвал по 10 гола за 7 кръга.

"Нападателят винаги трябва да има самочувствие - не крие Левандовски, който е голмайстор №1 и в европейските квалификации с 10 гола в 8 мача. - Самочувствието е нужно, защото с всеки следващ мач става по-трудно да вкарваш." Самочувствие обаче не липсва и на конкурента му Обамеянг. За този сезон той си е поставил за цел да вкара 20 гола в Бундеслигата. Което е повече от актива на голмайстора на Бундеслигата за изминалия сезон Алекс Майер ("Айнтрахт", 19 гола), на основните реализатори на "Байерн" тогава Робен и Левандовски по 17, както и на него самия - 16.

"Оба може да говори каквото си ще, защото е позитивен тип и така се мотивира", разкрива шефът му Цорк. Той е категоричен и че в такива приказки няма грам арогантност: "Той има нужда да го каже за себе си и всичко е наред след като си е поставил за цел да вкара 20 гола!" А към тях френският габонец ще може да се доближи още в Мюнхен. Където всички ще следят голмайсторския му дуел с Левандовски...

Двубоят Байерн Мюнхен – Борусия Дортмунд стартира в 18:30 часа и ще бъде излъчван от Евроспорт 2.
В Севиля усилено търсят нов треньор

Енцо Мареска е един от основите кандидати

Германската лига спря процеса по продажба на ТВ правата

Вижте защо

Алегри: Реал или Байерн ще спечелят Шампионската лига

Треньорът на Ювентус заяви фаворитите си за трофея

Милан вече преговаря с Лопетеги

Испанският специалист може да наследи Стефано Пиоли начело

Сериозни промени във ФА Къп догодина

Вижте какви са измененията в правилата

Агентът на Нагелсман призна за преговори с Байерн Мюнхен

Специалистът е близо до завръщане на "Алианц Арена"

Лапорта привиква Шави на среща след Ел Класико

Ръководството на клуба иска да разбере окончателното решение на треньора

Рома задържа Де Роси и през следващия сезон

Наставникът на "вълците" записва впечатляващи резултати тази пролет

Леао вярва в обрата над Рома в Лига Европа

Звездата на Милан заяви, че е намерил радостта да се справя добре

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки