Проверка на Novsport.com установи: Турски зъболекар запъна България по пътя към Евро 2013

Турският рефер Толга Йозкалфа има само четири международни мача в последните седем години, днес бе дебютът му в квалификациите за голямо първенство

Проверка на Novsport.com установи: Турски зъболекар запъна България по пътя към Евро 2013

Днес българският национален отбор по футбол до 21 години завърши наравно 1:1 с Австрия (21) в квалификация за Евро 2013. В срещата, играна на градския стадион в Ловеч, поведохме в 12-та минута с красив гол на Александър Тонев, а в 78-та Дибон с глава оформи крайното 1:1. На пръв поглед нищо необичайно, нали? Да, но в мача имаше няколко интересни момента, засягащи съдийството. Отсъжданията на турския главен съдия Толга Йозкалфа на моменти и помощниците му на моменти бяха странни и необосновани. Novsport си позволи да се порови в интернет пространството, за да потърси малко факти за Йозкалфа. И имаше защо.

 

Всъщност първото интересно отсъждане на рефера дойде в 36-та минута - когато австрийците вкараха топката в нашата врата, но страничният съдия Мустафа Ейсой вдигна флага си за засада и попадението бе отменено. След двубоя анализаторите посочиха, че отсъждането е било тънко, а засада все пак е имало. Дотук добре, даже много добре. Впоследствие обаче нещата се влошиха. В 68-та минута при добра атака на нашите момчета Самир Аясс излизаше на чиста позиция на границата на наказателното поле на гостите от Австрия, но бе притиснат и фаулиран от последния човек в отбраната на противника. Според футболния правилник това означава фаул и червен картон за футболиста, който е нарушил правилата. Българският щаб незабавно изригна в протести, но в крайна сметка съдията свири (или в случая - не свири).

 

След като гостите изравниха за 1:1 с гола на Дибон (което, естествено, няма нищо общо със съдиите), няколко други отсъждания на Йозкалфа направиха впечатление. Може би не е нужно да се спираме на ситуацията, при която единият страничен съдия отсъди засада, при положение, че българският играч се връщаше от атакуващо положение и не тръгна към топката. По-странното бе, че въпросният помощник съдия вдигна флага си при положение, че не българин игра последен с топката, а австриец. 

 

И последната ситуация - когато в 85-та минута на двубоя след двойно подаване Радослав Кирилов излизаше на чиста позиция, пред него се изпречи Елснег. Елснег се блъсна в Кирилов, но сигнал не последва. Ясно е, че Йозкалфа имаше последната дума, той реши да не свири нищо, въпреки повторните бурни протести на треньорския ни щаб. Така след няколко ключови момента, при които за жалост роля изигра и главният рефер, мачът завърши при резултат 1:1. Изпуснахме победата, което може и да не е фатално. И все пак Novsport реши да направи профилактична проверка на главният рефер на днешния мач - господин Толга Йозкалфа. Оказа се, че от сезон 2004/2005 насам той има 4 назначения на международни срещи (без България 21 - Австрия 21). През сезони 04/05, 06/07 той няма международни срещи под свое ръководство.

 

Според справка в http://www.transfermarkt.co.uk през сезон 2008/2009 Йозкалфа има ръководена само една международна среща - Турция (до 21 г.) - Украйна (до 21 г.).  Интересен факт е, че през следващия сезон 2009/2010 Йозкалфа няма ръководени международни срещи.  Така стигаме до миналия сезон 2010/2011, когато Йозкалфа отново има само една международна среща - приятелски двубой между Италия (до 21 г.) и Турция (до 21 г.).

 

През настоящия сезон 2011/2012 въпросният рефер има ръководени 8 двубоя. Зъболекарят, каквато е истинската професия на 34-годишният Йозкалфа, е свирил 5 мача в турските дивизии и 3 международни срещи. 

 

Първият международен мач е квалификацията за влизане в групите на Лига Европа между Будучност (Подгорица) и албанския Фламуртари (Влоре). Втората среща е приятелски сблъсък между Малта и Централната Африканска Република (!). И последният мач е на нашите младежи срещу Австрия. 

 

Така се оказва, че България (до 21г.) - Австрия (до 21 г.) е свирен от абсолютен дебютант в турнири, в които участват национални отбори. Също така от справката ясно се вижда, че на зъболекаря са поверявани само приятелски срещи с участие на клубове от чужбина. И повереният му мач от квалификациите на Лига Европа е меко казано с участие на отбори без големи претенции. Ясно е, че не трябва да се оправдаваме със съдийството, но съдийството не трябва да се явява фактор в мачовете от голям форум, какъвто Евро 2013 претендира да е. Йозкалфа за 7 години има 5 международни срещи, от които само една е за голям форум с национални отбори. Колкото и субективно да се представят нещата тук никой не може да отрече, че отсъжданията дебютиращия главен съдия и на съдийската тройка като цяло днес на моменти бяха некадърни, а дано да не е и нещо друго. Всеки, който е гледал мача внимателно може да потвърди. Вероятно всеки от вас се сеща и за контролната среща, играна с Естония и завършила 2:2 след четири дузпи. По късно се оказа, че унгарският рефер Крисчан Шелмежи, ръководил срещата с Естония, е участник в международна криминална мрежа за уговаряне на мачове с цел финансова печалба

 

На всички е ясно, че никой не е застрахован - дано отново не сме замесени в най-тъмните недра на европейския и световен футбол!

БФС търси усилено футболисти с български корени

До момента сме открили над 20 състезатели, обясни Лъчо Димов

Венци Стефанов: Илиан Илиев ще вдигне националите

Любо първо говори, после мисли

Женският ни национален отбор с драматична загуба от Армения (ВИДЕО)

"Лъвиците" ни допуснаха поражение с 2:3 на "Александър Шаламанов" в София

БРАВО! Девойките на България до 19 г. се класираха сред елита на Европа

Момичетата ни спечелиха безапелационно промоция за Лига А

Радойска очаква мачовете с Румъния да решат първото място

„Имам балансиран отбор“, заяви селекционерът на женския ни тим

Силвия Радойска: Владеехме инициативата

„Търсихме победата през цялото време“, доволна е треньорката на женския национален отбор

Женският национален отбор по футбол започна с победа евроквалификациите

Нашите спечелиха с 1:0 визитата си на Казахстан

Тежък жребий за националите по минифутбол

"Лъвовете" на европейско през лятото

Девойките на България с нова победа

"Лъвиците" подчиниха и Малта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки