Левски е вкарал най-малко голове от всички останали лидери в европейските шампионати

Сините са и единствените, които не са реализирали три гола през кампанията

Левски е вкарал най-малко голове от всички останали лидери в европейските шампионати

През този сезон определено Левски надскача себе си. След почти половината мачове от първенството отборът е лидер в А група - нещо, което малцина предричаха през лятото. А и от клуба не смееха да отворят уста за титлата. Но е факт, че с доста стегната игра сините окупираха върха на таблицата. Това се дължи на отличната работа на спортно-техническия щаб. През този сезон сините са със заздравена отбрана - тя е най-добрата в А група с 9 допуснати попадения в 16 срещи (средно по 0.56 на мач). Отделно от това имат и стабилна халфова линия. Какво ли щеше да е, ако и въпросът с нападението стои по същия начин? Със сигурност предимството им на върха в подреждането (преди кръга то бе три точки) щеше да е по-голямо. Защото до момента Левски е реализирал едва 17 попадения в 16 двубоя - вкарва средно по 1.06 гола на мач. По-добри атаки от него в първенството имат Литекс, Лудогорец и Берое, а тази на Черно море е с равни показатели.

Проблемът е, че колкото добра бе работата на щаба в подбор на нови хора в халфовата линия и защитата, толкова лоша излезе тази с нападателите. В различни периоди от лятото насам акостираха четирима, които играха на върха на нападението - Атанас Курдов, Умар Диаби, Денис Махмудов и Линел Китамбала. Общият им принос е 1 гол, дело на Диаби. Курдов, който вече не е част от тима, не успя да се разпише в в шампионатни двубоя. Македонецът Махмудов не можа да порази противниковата мрежа в 10 срещи, а французинът Китамбала в 5. Затова и последните двама са много близо до синия изход на Нова година. А желанието на спортния щаб е да бъдат привлечени трима офанзивни футболисти.

Истината е, че с наличните играчи Левски не е осъществил обрат през сезона - последният такъв в първенството е от 17 август 2014 година при 2:1 над Ботев Пд на „Герена". Не е вкарал и повече от два гола в елита през кампанията - по толкова вкара само в 5 случая - срещу Литекс 2:2 и 2:1, срещу Монтана -2:0 и 2:0 и срещу Берое 2:0. За последно реализира 3 гола в последния кръг на 2014/15 - 6:0 над Марек на „Георги Аспарухов".

Тези тенденции със сигурност не дават мира на Стойчо Стоев, Георги Иванов и компания и те искат да ги променят. Защото в момента Левски е най-нискорезултатният лидер в европейските първенства (и само той не е вкарал поне веднъж 3 гола). Единствените други два отбора, които са водачи в страните си и вкарват по-малко от 1.5 попадения средно на двубой, са италианският Интер и Слобода Тузла от Босна и Херцеговина. Грандът от Милано е реализирал 16 попадения в 13 шампионатни двубоя - по 1.23 на мач. Свобода пък е вкарал 22 пъти в 16 мача - средно по 1.37 на среща. На другия полюс е кипърският АПОЕЛ. В 11 срещи той е бил точен 43 пъти - вкарва средно по 3.9 гола на мач.

Ако иска да запази лидерството си и да има добри позиции за атака на титлата през пролетта, Левски ще трябва да започне да бележи по-често, а не да пропилява точки, когато съперникът му вкара. Утрешният сблъсък със Славия е отлична възможност да започне да го прави. Още повече че белите са единственият съперник, който допусна да се разпише нападател на сините - те биха с 1:0 в "Овча купел" с попадението на Умар Диаби.   

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки