Красен Кралев: ЦСКА нямаха пари и манипулираха феновете, че има проблем с базите

Казусите с ЦСКА и щангите бяха най-тежките през първата ми година като министър, казва Кралев

Красен Кралев: ЦСКА нямаха пари и манипулираха феновете, че има проблем с базите

„Казусите с ЦСКА и Българската федерация по щанги бяха най-тежките през първата ми година като министър. Просто, защото решаването им е извън възможностите на държавата и в частност на нашето министерство". Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в интервю за „Дарик”.

„Целият ми екип се опитва да помогне. И по двата казуса, каквото можахме направихме, за да бъдат облекчени и да има светлина, когато се решават такива процеси”, каза още Кралев.

Министърът допълни, че откакто е заел поста, всяко негово интервю, пресконференция или публична изява започва с въпроси за ЦСКА.

„Мисля, че бях достатъчно ясен през тези 12 месеца. Единственият казус, който държавата трябва да разреши е въпросът с базите. Но през 2013-2014 г., използвайки кризата в управлението на държавата, тогавашното ръководство на ЦСКА умело успя да изманипулира феновете и да им обясни, че има проблем с базите. А всъщност истината е, че те нямаха пари и оправдаваха безпаричието си с това, че нямат собственост върху тях, което не е така. Договорът е подписан през 2012 г. по времето на министър Нейков със специално решение на МС и Парламента. Базата се отдаде на ЦСКА за срок от 25 г. Тогава е направен много голям компромис, защото знаете, че в момента може да се отдават под наем спортни съоръжения за 10 г., а тогава парламентът взима решение да се удължи този срок за 25 г. само за казуса ЦСКА, за да имат право да управляват своя дом за по-дълъг период", разясни Кралев.

Спортният министър изрази увереност, че ЦСКА ще реши проблемите си, защото българският футбол има нужда от този легендарен клуб.

По въпроса с българските щанги, Кралев заяви, че е разочарован от ръководството на федерацията, което го е подвело за участието на нашите състезатели на Световното първенство в Хюстън.

„Ръководителите на федерацията не са коректни с министерството. Аз съм много разочарован от тях, ние направихме всичко възможно, повярвахме им, че наистина Тамаш Аян им е казал да отидат на това първенство и е много важно за България и за бъдещето на българските щанги да участват. Аз им зададох въпроса дали тези 5 щангисти, които пращаме са готови, тренирали ли са и те отговориха с „ДА”. А седмица по-рано ми се обади един журналист, който ми каза преди първенството, че двама ще се контузят и един ще се разболее. Наистина така се случи. И платихме една хубава екскурзия, като уговорката беше съвсем друга – отиват подготвени състезатели. От една година се занимаваме с тях и се опитваме да им помогнем, въпреки че безобразието в българските щанги продължава цели 40 г. Поведението на нашите щангисти на Олимпийски игри и на Световни първенства е най-големият срам в спортната история на България”, отсече Кралев.

От Българската федерация по вдигане на щанги са скрили от министъра, че според устава на Международната централа, при 9 и повече уличени в употреба на допинг състезатели, съответната държава няма право да участва на следващите Олимпийски игри. Кралев заяви, че държавата няма да плаща глобата от 500 хил. долара и изрази съжаление, че на Световното първенство не са заминали подготвени щангисти, с чийто трансфер в друга държава да се набавят средствата за погасяване на санкцията.

По повод одита на Сметната палата, според който Национална спортна база е натрупала задължения в размер на 22,4 млн. лв., министър Кралев уточни, че половината от тези дългове са амортизационни отчисления само за Арена Армеец, а най-големите финансови грешки са допуснати при управлението на предишния изпълнителен директор Марио Примджанов.

„Най-интересното обаче е, че имаме подобен казус в другото търговско дружество – „Академика”, по който българският съд е осъдил по друг начин. Сметната палата съставя актове на НСБ и на нейния директор Примджанов за това, че не са провели обществени поръчки. В „Академика“ пак по време на управлението на Орешарски са сключили договор за отдаване на плаж в Равда на фирма Х без обществена поръчка. Ние заведохме дело и се аргументирахте  с това, че не е проведена обществено поръчка - така както изисква Сметната палата. И преди няколко дни съдийката Радостина Данаилова от Софийски градски съд решава, че това дружество не е създадено за постигане на обществени цели. Дружество, което е 100% държавна собственост, на което 100% от дейностите му са свързани да обслужва българския спорт, не било създадено за постигане на обществени цели. Е такава дивотия не може да има!”, възмути се Кралев.

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки