Отбор от бежанци ще участва в олимпийските игри 2016 г. в Рио де Жанейро

Делегацията ще включва "атлети на високо ниво", които ще бъдат определени от МОК

Отбор от бежанци ще участва в олимпийските игри 2016 г. в Рио де Жанейро

Отбор от бежанци ще участва в Олимпийските игри 2016 г. в Рио де Жанейро и ще дефилира зад олимпийското знаме на церемонията по откриване на игрите на 5 август.

 
Това обяви днес президентът на Международния олимпийски комитет /МОК/ Томас Бах след посещение в лагер за мигранти в Атина, предаде АФП. Делегацията ще включва "атлети на високо ниво", които ще бъдат определени от МОК, и може да наброява "около пет до десет души", уточни Бах.
 
Те ще дефилират на предпоследно място преди отбора на Бразилия, уточни той. Става дума да се отправи послание на надежда и на доверие към бежанците и да се привлече вниманието на света върху съдбата им и върху проблема за съдбата на 60 милиона бежанци в света, обясни той на пресконференция.
 
След посещение в приемния център за бежанци в Елеонас, където са настанени близо 500 кандидати за убежище и мигранти, Томас Бах приветства "забележителната работа" на Гърция за прием на пристигащите в страната бежанци. Той обяви също, че щафетата с олимпийския огън, който трябва да бъде запален през април в Олимпия в Пелопонес, ще мине през лагера Елеонас в промишлен квартал на Атина и в нея ще участва един бежанец.
 
Ние сме тук, за да покажем нашата подкрепа за това, което прави Гърция, и нашата солидарност с бежанците, които толкова страдат, заяви Бах, който разговаря с настанени в лагера бежанци, сред които иранец Фархад Такало, представил се за шампион по стрелба.  Иранецът е изразил надежда да може да тренира в Гърция и е заявил, че е готов да остане в страната, ако му бъдат предоставени възможности.
 
Такало е поискал също помощ от делегацията на МОК, за да продължи пътя си към Европа, след като маршрутът през Балканите е затворен от ноември за граждани на други страни освен Сирия, Ирак и Афганистан. Искам да отида в Германия или другаде, можете ли да ми помогнете да премина границите на Македония, е попитал той чрез преводач Пере Миро, помощник генерален директор, отговарящ за връзките с олимпийското движение. Ние можем да оказваме помощ само за това, което се отнася до спорт, е отговорил Миро.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки