Чакмаков: Факт е, че през последните 10 г. футболът ни върви стремглаво надолу

„Висша лига може да се направи с хора, които искат да печелят и да предложат продукт”

Чакмаков: Факт е, че през последните 10 г. футболът ни върви стремглаво надолу

Председателят на Сдружение "ЦСКА Завинаги" Александър Чакмаков обяви в предаването "Код Спорт" по TV+ какви са плановете и целите на организацията. След като инвестира в изграждането на няколко терена за футболния клуб, сега Сдружението се е насочило и към други спортове на "червените".

- С какво ще се занимава Сдружението "ЦСКА Завинаги" през 2016 г.?

- Почнахме от края на миналата година да възстановяваме една зала, която се намира в близост до бившата спортна школа "Чавдар". Един бивш гребен басейн, който го преустройваме съвместно с баскетболния клуб на ЦСКА в многофункционална зала за баскетбол. 

- Каква е целта на проекта?
- Сдружението "ЦСКА Завинаги" се създаде преобладаващо, за да помогне на футболния клуб и то в момент, в който футболният клуб имаше нужда от това и бяхме помолени да направим подобно нещо. Но в момента по начина, по който седят нещата от правна гледна точка - има синдик, има съдебно заседание, оспорване на кредитори...Сдружението е с "вързани" ръце, защото ние може да функционираме само и единствено при желание на легитимен собственик, лицензиран от Футболния съюз и с изрично съгласие на принципала и собственик на имота, което е Министерството на спорта. Затова към настоящия момент Сдружението и да иска, не може да прави нищо, свързано с футболния клуб и пренасочихме енергия, средства и хора в помощ на баскетболния клуб, който възстановява тази зала поради две причини. Първо, защото клубът се развива много добре. Вече има много сериозна прирамида отдолу, работи с 13-14 училища. Има страшно много желаещи деца, които залата на стадион "Българска армия" не може да поеме. Второ, може би от догодина ще има мъжки отбор - не за Националната баскетболна лига, а за втората т.нар. А2. Там ще направим мъжки отбор преобладаващо със старшата възраст, ще има няколко български играчи, може един чужденец, но няма да е суперскъп отбор. Идеята е да се види дали младите баскетболисти може да издържат изпита и да минат в мъжки формат. Така че ще има нужда и от такава зала. Този проект върви от няколко години. Надяваме се за 18 месеца да завършим ремонта и да имаме една зала за около 600 места.

- Това с баскетбола като че ли ти е стара любов...
- Да, още като деца. Особено за баща ми беше голямо учудване защо точно баскетболът - защото е много интелигентен и приятен спорт, друг тип публика, друг тип внимание, едно прекрасно състезание, труден спорт. Средата беше винаги много интелигентна, така че аз много обичам баскетбола и с удоволствие бих помогнал отново да има ЦСКА. 

- Заел си се и с възстановяването на школата по тенис на "червения" клуб. Как виждаш това в перспектива?
- В Сдружението има много хора, които искат да помагат, но не всеки иска да помага във футбола и слава Богу! Те също са част от тази голяма "червена" публика, но имат интерес и към други спортове. С една група хора всичко тръгна от факта, че Сдружението направи трите футболни игрища на стадион "Българска армия" върху бившите тенис кортове. Някога тези тенис кортове бяха пълни и играеха хора, които бяха от елита на българското общество, които поддържаха ЦСКА. Нормално е - хората, които играят тенис, карат ски, гледат баскетбол са една малко по-различна част от публиката на ЦСКА, но важна. Тези хора няма къде да играят. Ходят немили-недраги из цяла София. Тенис клубът беше дал сестри Малееви и братя Пампулови - достатъчно имена. Това беше едно средище, в което ЦСКА имаше база. Тези кортове ги няма и ние търсим някакъв алтернативен вариант да може да се възстанови клубът, като нямаме амбицията да произвеждаме професионален тенис, в смисиъл да имаме топ състезатели, първа ракета на България или нещо подобно, но идеята е да има много добри треньори, чужденци по възможност за момичета и за момчета. Говорим за руски треньор при момичетата, защото има много голяма школа с постижения. Вероятно чешки треньор за момчетата - също много добра . Школи, които са близко до нас - славянска култура, бивши соцстрани, знаят обстановката. Вижда се, че в България с холандци, германци, шведи не върви. Тези хора се отказват много бързо. Идеята е от една страна да има сериозен тренировъчен процес за деца, които да се селектират само по качества, а не да е детето на Иван или на Драган. Сигурно и това го има навсякъде, но идеята е талантливи деца да стигнат до някаква възраст - 12-14-годишни, които по естествен път започват да ходят по големите школи. Ако може да се получи такова нещо, ако - не, добре дошло е за децата, спортът е красиво нещо. И в свободното време такъв клуб би бил средище за хора, които да могат да играят.

- Защо правиш всичко това?
- Много пъти съм го казвал. Мисля, че не е тайна за никого. Първо, аз не мога да седя и да не правя нещо допълнително. Това е като хоби - да се строи, да се възстановява. Второ, схемата обществено сдружение работи много добре в България, защото много хора дават по малко пари, когато виждат, че нещата са честни. Когато са направени по този начин - ето ги парите, ето я залата, ето ги парите, ето ги кортовете, всичко се отчита. Тази система започна да работи и го правим с цел да се задържи вниманието на публиката на ЦСКА. Иначе, ако всичко е обърнато само във футбола, както се вижда българският футбол не върви, публиката си отива. Клубовете трябва да работят за публиката. Това е основната причина. 

- Какъв е коментарът ти за "А" група, която остана с девет отбора - без ЦСКА, без "Локомотив" (София), а сега и без "Литекс"? Накъде отива този спорт?
- За голямо съжаление не само този спорт, но футболът е "Цар футбол". В България и навсякъде събира най-много интерес, най-много пари, най-много реклама, най-много телевизия, най-много внимание и има най-голяма социална база на привърженици. Факт е, че последните десетина години върви стремглаво надолу, понеже по мое скромно мнение, хората, които имат отношение към професионалния футбол, не можаха да разберат една проста истина. Те трябва да седнат и да направят обща фирма, както Премиершип, Примера дивисион, НБА, НХЛ или Бундеслигата е обща фирма. Хората са се събрали да правят общ бизнес и да печелят и в основата на това са казали как да направят такова състезание, че да привлича публика, рекламодатели и пари. Това трябваше да бъде направено и имаше възможност да бъде направено. Ако хората се замислят, тези, които така или иначе си дават парите как да ги дават и да връщат. Но с деветте отбора...Чувам, че ще създават някаква "Висша лига". "Висша лига" може да се направи по някакъв нов принцип от хора, които искат да печелят и да предложат продукт. Ако не предложат продукт, само ще се казва "Висша лига" и ще останат със седем или с шест отбора. Всичко е вързано - трябва да имаш терени, съблекални, екипи, медицинско осигуряване, реклама, застраховка, треньори, методисти, сигурен бюджет и трябва да предлагаш някакво състезание, което хората да харесват, което значи да се пълнят стадионите - с три хиляди души или с основните агитки не става. Хората не си водят децата на мач, а примерно отиват в някакъв мол, където си губят времето безспорно, но не отиват на футболното състезание. 

- Според теб ще има ли сливане между ЦСКА и "Литекс"?
- Нищо не мога да кажа по две причини. Първо, в момента сагата ЦСКА се намира в ръцете на синдик. Даже още не е установен истинският размер на кредитите. Докато не започнат по същество оздравителни планове или фалит, не може да има сливане или купуване на лиценз на друг клуб, без значение дали е "Литекс" или "Монтана". Трябва да е ясно дали ще се оздравява или ще се фалира. В момента има един клуб, който е във "В" група, играе добър футбол, има си спонсори, има си заинтересовано лице, има публика, той си функционира, но като аматьор. Организиран е като професионален клуб на добро ниво, но функционира като аматьор. Като дойде времето за лицензиране при професионалистите дали ще стигне времето, дали ще мине през съда, мога само да гадая. Затова не мога да взимам отношение, защото не знам какво ще се случи.

- Изненадан ли си, че Любо Пенев в момента е треньор на "Литекс"?
- Изненадан съм, защото е сериозно име, има успехи, иска да се развива и явно има бъдеще като треньор. Но къде ще играе "Литекс" също е голяма загадка. 

- Изпълкомът на БФС общо взето каза къде ще играе.
- Да, но Любо Пенев се цели за шампион, бил е шампион с "Литекс". Не знам, това е въпрос към него.

- По-доволен ли си, когато "червените" разчитат на млади български футболисти и това ли е пътят?
- При всяко положение и веднага ще кажа защо. Същите клубове, дали са седем или девет, с български играчи ще правят по-добър продукт и ще спестят доста пари, а и ще има шанс някой български играч да се развие, да го продадат. Не виждам смисъл, за да купуваш скъпи играчи чужденци, трябва вече да си надвил масрафа, да може да си го позволиш и да се целиш в Шампионска лига, както "Лудогорец" и се видя, че от три опита - един бе успешен. Може би от следващите три, пак ще е един, защото ние българите много обичаме да казваме: "Страхотни сме", но другите хора също се развиват. В смисъл не сме сами!
Гидженов свири Левски - Славия

Владимир Вълков с наряд за визитата на ЦСКА в "Надежда"

ЦСКА ще бъде поставен ако се класира в Лига Европа

Добри новини за "червените"

Каранга: Целта на ЦСКА е титлата

Тук съм да завърша историята, обясни нападателят

Привикаха Каранга на специален разговор

Причината е ясна - липсата на голове

ИЗВЪНРЕДНО: Четирима напускат ЦСКА

Вижте кои са те

Цветомир Найденов към ЦСКА-София: Аз ви играя с 19-годишни, а вие ми играете със съдиите!

Благодетелят на ЦСКА 1948 не остана доволен от съдийството в този двубой

Скаршем се закани на Левски: Мисля да им вкарам два гола!

Норвежкият футболист на ЦСКА бе герой срещу ЦСКА 1948

Ел Местро: Показахме страхотна реакция, най-важен е резултатът

Треньорът на ЦСКА бе много доволен от успеха над ЦСКА 1948

Българин герой за ЦСКА навръх 3 март (ВИДЕО)

Ранен гол помогна "червените", Берое игра 75 минути с 10 души

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки