Младенов: Стоичков е емблемата на България

"Той ще е най-големият наш играч во веки веков, трябва да го пазим като зеницата на окото си"

Младенов: Стоичков е емблемата на България

Бившият футболист и треньор на ЦСКА Стойчо Младенов определи Христо Стоичков като "емблемата на България". Той сподели какво мисли за Камата пред вестник "Тема спорт" по случай 50-годишния юбилей на Ицо:

 

Какво си спомняте от първите дни на Стоичков в ЦСКА?

 

Още от първия му ден в ЦСКА се видя, че има характера, хъса и спортната злоба, за да стане голям играч. Той заедно с Емо и Любо изпъкваха над всички останали млади футболисти, които влизаха в ЦСКА. Во веки веков Ицо ще си остане най-великият наш играч.

 

Кога разбрахте, че той ще стане най-великият играч в историята на българския футбол?

 

Около него веднага се усещаше, че има качествата да стане голям. Огромно самочувствие имаше, но с покритие. А най-хубавото е, че никога не се отдели от земята. Не си навири носа, не се самозабрави. Остана си стъпил здраво и изпитваше огромно уважение към всеки, направил нещо за него. За съжаление, тук, в България, остана неразбран и ние му дължим извинение.

 

Коя история с него никога няма да забравите?

 

Има една история от времето ми в Португалия. Тогава бях с Белененсес на турнир в България. Направихме контрола с ЦСКА, а Ицо вкара страхотен гол от фаул. Започна да се радва, да маха ръце, да крещи: "Йес, йес!", и идва при мене и ми вика: "Виж колко съм велик, бате Стойчо!" Толкова убеден беше, че ще постигне големи успехи, че нямаше как да не се случи. 

 

Иначе има още една история, която аз не си я спомнях, но той ме подсети наскоро. Навремето тренирахме на 4-ти километър, на сгурията. Аз тъкмо се бях възстановил от травма и Ицо ми влезе с един остър шпагат, като ме удари точно на контузеното място. И той ми припомни, че съм станал и съм му ударил плесница. Ицо не цепеше басма на никого. Спомням си и онзи случай от съблекалнята, точно като беше дошъл в ЦСКА, бях му казал да ми почисти обувките, а той на свой ред поиска аз да лъсна неговите. Тези майтапи си бяха ежедневие в съблекалнята. Неговото поведение беше неповторимо.

 

Какво направи Стоичков любимец на феновете на ЦСКА?

 

Той стана любимец не само на феновете на ЦСКА, но и на Барселона, защото винаги се хвърляше на терена в името на своя клуб. С цената на всичко искаше да спечели. И във всеки един мач даваше най-доброто от себе си. Без своя характер и хъс нямаше да го постигне. Беше закърмен с успех! Друг не е способен да съчетае толкова много неща като характер, качества, класа, манталитет... Затова Ицо е неповторим. Трябва да се гордеем с него, да го пазим, да го ценим, да го защитаваме. Да бъдем винаги зад него. Той е българската емблема в света. Абе, хора, заради Ицо знаят какво е България! Никой нямаше да чуе за нас, ако не беше той. Христо ни постави на картата. И затова трябва да си го пазим като зеницата на окото!

Официално: Локо (Пд) разтрогна с Хоркаш

Вижте какво съобщиха от „Лаута“

Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!

Бонусът за елита на платформата за онлайн спортни залози efbet.com важи до края на сезона

Лудогорец публикува речта на Антон Недялков преди Хебър

Вижте какво казва на съотборниците си капитанът, завърнал се в игра след 6 месеца

Бусато: Дербито е приоритет

Вижте какво каза вратарят на ЦСКА

Стамен Белчев с дилеми в "червената" защита за Левски

Вижте какви

Костов избра дясното крило за ЦСКА

Вижте подробности

Рик Джонатан: Хубаво е, че има конкуренция в Лудогорец

„Следвам моя път, това не е късмет, а работа“

Любо Пенев: Вниманието ни е насочено към първенството

„Имаше липса на концентрация“

Дерменджиев: Целта е дубъл

Гледаме към финала, призна треньорът на "орлите" след 4:0

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки