Волейболът навърши 121 години

За основател на волейбола се приема американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган

Волейболът навърши 121 години

Днес, 9 февруари 2016,  световният волейбол навършва 121 години в своята история. Днешната дата се смята за рождена на волейбола и е утвърдена като такава в световната практика.

 

За основател на волейбола се приема американският преподавател по физическо възпитание Уилям Морган, който измислил спорта за забавление и движение на своите студенти. Той бил силно впечатлен от създателя на баскетбола Джеймс Нейсмит, с когото се запознават в колежа Сприйнгфилд три години по-рано. Когато умувал над новия спорт, преподавателят Морган искал да има съчетание от различни елементи, като освен движенията на тялото да има и движение на топка във въздуха, различна обаче от баскетбола.

 

На 9 февруари 1895 г. Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 см., обявява правилата на новата игра и неговите ученици започват да прехвърлят през мрежата плондер от баскетболна топка. Така се изиграва първият волейболен мач в историята.

 

В Европа волейболът едва през Първата световна война (1914—1918)  заедно с американския експедиционен корпус. Този спорт обаче бързо се харесва на европейците и се разпространява по всички държави на Стария континент.

 

България е една от първите държави, в които се слага начало на организирано волейболно движение.Авторитетен и уважаван член на световното волейболно семейство, българският волейбол води началото си от 1922 г. За първи път тогава играта е била показана в двора на Руското техническо училище в София. По непотвърдени сведения, то се е намирало зад днешния музей „Земята и хората”. Също по неофициални данни, за първи път у нас волейбол са играли във Велико Търново войници от окупационните английски и френски части още през 1919 г.

 

Първата в България официално организирана проява по волейбол е турнирът между класовете на ІІ мъжка гимназия /ХХІІ-ро СОУ/ в София – 1925 г. Отборите достигнали до финалния мач.

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

Волейболистките на Левски взеха бронзовите медали

„Сините“ спечелиха малкия финал със Славия

Марица е на победа от 10-а поредна титла

„Жълто-сините“ с втори пореден успех срещу ЦСКА

Марица се точи за 10-а поредна титла

Пловдивчанки срещат ЦСКА на финала

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки